Pentru cuplurile sau persoanele care nu pot concepe natural, alegerea unui donator de spermă sau a unui donator de ovocite poate fi soluția salvatoare. Însă, alegerea în sine este un proces complex, care ține cont de numeroși factori. Mulțumită progreselor în tehnologiile de reproducere, accesul la donatorii de material genetic a devenit astăzi mai simplu.

În acest articol, vei afla cum poți să alegi mai bine un donator de spermă sau un donator de ovocite, în funcție de anumite criterii importante.

Cuprins

 

  • Când este nevoie de un donator de spermă?
  • Criterii de alegere a donatorului de spermă
  • Când este nevoie de donare de ovocite?
  • Criterii de selecție a donatoarelor de ovocite
  • Concluzie

Când este nevoie de un donator de spermă?

Există câteva situații speciale când este nevoie de material genetic masculin pentru a se realiza inseminarea artificială intrauterină sau fertilizarea in vitro: atunci când partenerul suferă de infertilitate masculină sau când o femeie singură dorește să aibă un copil. Majoritatea cuplurilor apelează la o bancă de spermă privată pentru a avea acces la o bază de donatori.

Criterii de alegere a donatorului de spermă

Atunci când se donează spermă, un donator trebuie mai întâi să treacă de anumite criterii de eligibilitate. Nu oricine poate dona spermă, ci numai acei candidați care sunt optimi din punct de vedere medical, genetic și psihologic. Banca de spermă înregistrează toate informațiile necesare pentru a alcătui un tablou complet fiecărui donator în parte.

În acest fel, persoanelor care doresc un copil li se prezintă toți factorii ce individualizează un anumit donator, pentru a putea alege în cunoștință de cauză candidatul ideal pentru procesul de fertilizare. Iată care sunt factorii de luat în considerare atunci când dorești să alegi un donator de spermă:

1. Vârsta și trăsăturile fizice

Poți alege un donator ce prezintă caracteristici fizice similare cu ale tale sau ale partenerului – culoarea ochilor, a părului, a tenului, înălțimea sau constituția corporală. Acestea sunt criterii subiective, ce țin de preferințele fiecăruia. Vârsta donatorului trebuie sa fie cuprinsă între 18 și 39 de ani. Banca de spermă oferă o descriere fizică a fiecărui donator, astfel încât să poți alege conform propriilor tale criterii.

2. Istoricul medical și genetic

Cel mai important factor de luat în considerare este sănătatea donatorului de spermă. Băncile de spermă și ovocite efectuează teste riguroase pentru a exclude riscurile de boli ereditare, infecțioase, boli cu transmitere sexuală (HIV, hepatită B și C, sifilis) sau alte afecțiuni. Dosarul de donator trebuie astfel analizat cu atenție, pentru a te asigura că acesta prezintă un istoric medical impecabil.

3. Educația donatorului și afinitățile sale

Majoritatea potențialilor părinți doresc să afle mai multe informații cu privire la donator, precum care sunt studiile sale, ce hobby-uri are sau eventuale calități sau defecte, în cazul în care au fost înregistrate. Aceste informații pot oferi o perspectivă asupra personalității și potențialului genetic al copilului.

În plus, se pot cere informații cu privire la etnia donatorului, mediul său familial, religie sau mediu cultural, pentru a evalua mai bine compatibilitatea socială a acestuia.

4. Donator anonim sau donator cunoscut?

Ai posibilitatea de a alege un donator anonim sau un donator deschis pentru a fi contactat în viitor. Acest lucru se poate întâmpla de obicei, atunci când copilul împlinește 18 ani. Decizia de a apela la un donator anonim sau la unul care poate fi contactat în viitor este una personală, realizată de către viitorii părinți.

Când este nevoie de donare de ovocite?

Există câteva situații când este nevoie de donarea ovocitelor:

  • Atunci când ovarele nu mai produc ovocite sau le produc în cantitate insuficientă
  • Când există anomalii congenitale
  • Atunci când apare menopauza prematură
  • Când procedurile FIV nu au avut succes din cauza calității embrionilor dezvoltați din ovocitele proprii

În astfel de situații este recomandată folosirea unor ovocite provenite de la donatori. Ca și în cazul materialului genetic masculin, ovocitele donate sunt păstrate într-o bancă specială, la temperaturi foarte scăzute, pentru a fi ulterior utilizate în tratamentul FIV.

Criterii de selecție a donatoarelor de ovocite

Selecția ovocitelor înseamnă selecția donatoarei și aflarea cât mai multor informații despre aceasta din urmă. Băncile de ovocite sunt obligate să realizeze examene medicale femeilor care doresc să doneze ovule. Iată care sunt principalele condiții pentru ca o femeie să fie considerată aptă de donare: să aibă vârsta cuprinsă între 20 și 30 de ani, să aibă copii proprii sănătoși și să aibă un stil de viață sănătos.

Desigur, criteriile proprii de alegere sunt subiective și este nevoie de mai multe informații pentru a alege ovocitele, în funcție de profilul donatoarei. Aceste criterii se suprapun în mare parte cu cele existente în cazul alegerii unui donator de spermă:

  • Caracteristici fizice – Acesta este punctul de plecare pentru multe persoane, care doresc să găsească un donator cu un aspect similar cu ei, în funcție de caracteristici precum: înălțimea, culoarea ochilor și a părului sau nuanța pielii.
  • Istoricul medical – Fiecare donatoare este supusă unui examen medical și genetic riguros, pentru ca riscul prezenței unor boli ereditare sau cu transmitere sexuală să fie eliminat.
  • Personalitate – O personalitate similară, viziune comună asupra vieții, nivelul de educație sau interesele reprezintă alte căi de a găsi donatorul potrivit. De asemenea, orice posibil candidat la donare ovocite realizează o evaluarea psihologică.

O bancă de ovocite îți poate pune la dispoziție toate aceste informații pentru a alege în siguranță și în cunoștință de cauză ovocitele provenite de la o donatoare care se înscrie în criteriile tale de selecție.

Concluzie

Alegerea unui donator de spermă sau de ovocite este o decizie importantă, care implică o analiză atentă a factorilor medicali, genetici, emoționali și legali. Informarea corectă și consilierea specializată ajută foarte mult persoanele care doresc să se bucure de copii în viitorul apropiat.

Dacă și tu dorești să alegi donatori de material genetic, este recomandat să studiezi cu răbdare opțiunile existente, să pui întrebări și să ceri informații cât mai detaliate. Atunci când ai analizat în ritmul tău toate informațiile, poți face cu încredere următorul pas în călătoria către completarea familiei tale.