Infertilitatea afectează în medie 4 din 10 cupluri, iar numărul celor care se confruntă cu această problemă crește de la an la an. Aceasta se definește drept imposibilitatea de a obține o sarcină, timp de 12 luni, atunci când există contact sexual, regulat, neprotejat, la vârsta de sub 35 ani, sau 6 luni la vârsta de peste 35 ani.

Ce este fertilizarea in vitro (FIV)?

Fertilizarea in vitro este o procedură de reproducere asistată medicală care constă în fecundarea ovulului femeii cu spermatozoidul bărbatului în afara corpului, într-un laborator specializat. Scopul acestei proceduri este de a ajuta cuplurile care nu pot concepe pe cale naturală din cauza unor probleme de fertilitate.

Procedurile de reproducere umană asistată de care pacienții pot beneficia în cadrul clinicii noastre sunt fertilizare in vitro sau inseminare intrauterină.

Diferența între inseminarea intrauterină și fertilizarea in vitro

Inseminarea intrauterină și fertilizarea in vitro sunt două proceduri de reproducere umană asistată medicală care pot ajuta cuplurile care nu pot concepe pe cale natural. Ambele proceduri presupun introducerea spermatozoizilor, sau respectiv a embrionilor deja formați în uter dar se deosebesc prin modul și locul în care are loc fecundarea.

Inseminarea intrauterină (IUI) este o procedură mai simplă și mai puțin costisitoare, care constă în injectarea unui concentrat de spermatozoizi direct în uterul femeii, în jurul perioadei ovulatorii. Spermatozoizii trebuie să înnoate până la trompele uterine, unde pot întâlni și fecunda un ovul eliberat de ovar. Fecundarea are loc pe cale naturală. La nivelul trompei și ulterior zigotul format migrează pentru implantare în uter.

Fertilizarea in vitro (FIV) este o procedură mai complexă, care constă în recoltarea ovocitelor mature din ovarele femeii și combinarea lor cu spermatozoizii într-un mediu de cultură, în afara corpului, într-un laborator specializat. Fecundarea are loc pe cale artificială, în afara corpului femeii. Ovulele fecundate devin embrioni și sunt transferați în uterul femeii după câteva zile de dezvoltare. Fertilizarea in vitro se recomandă în cazurile de infertilitate severă sau când inseminarea intrauterină nu a dat rezultate.

Când se recomandă FIV?

Fertilizarea in vitro se recomandă atunci când alte metode de tratament al infertilității nu au dat rezultate sau când există o cauză severă sau ireversibilă de infertilitate precum:

 • Trompe uterine blocate sau absente;
 • Infertilitatea masculină;
 • Vârsta înaintată a pacientei;
 • Infertilitatea cauzată de endometrioză, tulburări de ovulație, fibrom uterin sau alte afecțiuni ginecologice;
 • Bolile genetice moștenite;
 • Insuficiența ovariană prematură;
 • Infertilitatea inexplicabilă.

Cum se desfășoară fertilizarea in vitro

Etapa de pregătire

Etapa de pregătire pentru FIV presupune mai mulți pași. Cuplul va efectua o consultatie inițială cu specialistul în reproducere umană asistată. Se va efectua o anamneză detaliată, apoi pacienta va fi evaluată din punct de vedere ecografic. Ulterior, ambii parteneri ai cuplului vor efectua o serie de analize, în funcție de contextul lor medical și de istoricul medical. Cuplul trebuie să adopte un stil de viață sănătos înainte de FIV, care să includă o alimentație echilibrată, o hidratare adecvată, evitarea fumatului, alcoolului și drogurilor, reducerea stresului și practicarea unei activități fizice moderate.

Stimularea ovariană controlată

Stimularea ovariană este o etapă esențială în cadrul procesului FIV, deoarece are ca scop obținerea unui număr cât mai mare de ovocite mature și de calitate, care să poată fi fertilizate în laborator cu spermatozoizi. Procedura se realizează prin administrarea de medicamente hormonale, sub supravegherea medicului specialist în reproducere umană asistată medicală.

Stimularea ovariană începe de obicei în primele zile ale ciclului menstrual al femeii și durează aproximativ 10-14 zile. În funcție de tipul de protocol ales, procesul poate implica următorii pași:

 • administrarea unor medicamente care blochează secreția naturală de hormoni hipofizari (FSH și LH), care controlează ovulația. Medicamentele folosite sunt gonadotofine exogene (FSH, LH) și antagoniști ai GnRH (hormon eliberator de gonadotrofine) și se administrează sub formă de injecții subcutanate sau intramusculare.
 • administrarea unor medicamente care stimulează creșterea și maturizarea mai multor foliculi ovarieni, care conțin ovocite. Medicamentele folosite pentru stimularea foliculară sunt gonadotrofine (FSH și LH) și se administrează sub formă de injecții subcutanate. Doza și durata stimulării foliculare se stabilesc individual, în funcție de răspunsul ovarian al fiecărei paciente.
 • administrarea unei injecții cu hCG (gonadotropină corionică umană), care imită acțiunea LH natural și declanșează ovulația. Scopul acestui pas este de a induce maturizarea finală a ovocitelor și eliberarea lor din foliculi. Injecția cu hCG se administrează la un moment precis, stabilit de medic, de obicei cu 35 de ore înainte de recoltarea ovocitelor.

Pe parcursul stimulării se vor efectua controale ecografice periodice pentru a monitoriza evoluția.

Recoltarea ovocitelor și spermatozoizilor

La aproximativ 35 de ore de la administrarea medicației pentru declanșarea ovulației se recolteaza ovocitele prin puncție ovariană sub ghidaj ecografic. Procedura se efectuează sub analgosedare și este nedureroasă pentru pacientă.

Sub ghidaj ecografic medicul specialist puncționează ovarele și aspiră lichidul folicular ce conține ovocitele. Acesta este imediat depozitat în eprubete sterile, la temperatura corpului uman și predate medicului embriolog.

Materialul genetic masculin se recoltează la același interval de timp și se transferă imediat în laborator pentru a începe procesul de fertilizare.

Fertilizarea

Procesul de fertilizare în laborator este etapa în care ovocitele recoltate sunt combinate cu spermatozoizii partenerului sau ai unui donator, în condiții controlate, pentru a obține embrioni. Procesul de fertilizare în laborator poate implica două tehnici principale: FIV standard sau ICSI.

După recoltare, ovocitele sunt examinate la microscop pentru a verifica stadiul de maturitate și integritatea lor. Numai ovocitele mature (cu doi pronuclei) pot fi fertilizate. Ovocitele imature (cu un singur pronucleu) pot fi puse în cultură pentru a vedea dacă ajung la maturitate sau pot fi eliminate. Sperma recoltată este procesată prin diferite metode pentru a separa spermatozoizii viabili de cei morți sau imobili și de alte celule sau substanțe. Spermatozoizii sunt selectați în funcție de motilitate și morfologie și sunt păstrați în mediu de cultură până la momentul fertilizării.

În cazul utilizării FIV, fiecare ovocit matur este plasat într-o picătură de mediu de cultură împreună cu un număr suficient de spermatozoizi (aproximativ 50.000-100.000). Picăturile sunt acoperite cu ulei mineral pentru a preveni evaporarea și contaminarea și sunt incubate la 37°C timp de 16-18 ore. În cazul ICSI, fiecare ovocit matur este imobilizat cu ajutorul unei pipete speciale și este injectat cu un singur spermatozoid cu ajutorul unui ac subțire. Ovocitele injectate sunt apoi plasate în mediu de cultură și incubate la 37°C timp de 16-18 ore.

Embriotransferul (transferul de embrioni)

Procedura de embriotransfer este ultima etapă a procesului de fertilizare in vitro, care presupune transferarea embrionului (embrionilor) în cavitatea uterină. Este o procedură simplă și nedureroasă, care nu necesită anestezie și care se aseamănă cu un examen ginecologic obișnuit. Se recomandă transferal unui singur embrion, și în cazuri selectate a maxim 2 embrioni.

În perioada anterioară procedurii, se va efectua pregătirea uterului, prin intermediul tratamentului hormonal care va stimula îngroșarea endometrului sau se va merge pe îngroșarea uterului pe cale naturală, fără tratament medicamentos. Se aleg cei mai buni embrioni pentru transfer, în funcție de calitatea și viabilitatea lor. Transferul în uter se realizează prin intermediul unui cateter subțire și flexibil, ce se introduce prin colul uterin până la nivelul cavității uterine, unde medicul eliberează continutul.

Pregătirea pentru fertilizarea in vitro

Fertilizarea in vitro este un proces care poate fi solicitant, atât din punct de vedere fizic, cât și emoțional. Pregătirea pentru FIV începe de la momentului consultului initial și se termină odată cu embriotransferul. Partenerii cuplului trebuie să adopte un stil de viață sănătos și să treacă printr-o serie de teste necesare pentru evaluarea stării de sănătate.

Factori care influențează succesul FIV

Rata de succes a procedurilor FIV depinde de mai mulți factori. Cei mai relevanți sunt vârsta femeii și numărul de ovocite recoltate. Dar și alți factori pot influența șansele de reușită, precum calitatea spermei, stilul de viață al cuplului, anumite afecțiuni medicale asociate și condițiile din laboratorul FIV unde se face procedura.

Rata de succes a tratamentului FIV este influențată și de numărul de ovocite recoltate de la o femeie într-un ciclu. Șansele de a obține embrioni de calitate pentru transferul în uter cresc odată cu numărul de ovocite colectate.

Șansele de reușită ale fertilizării in vitro

Procedurile de FIV au șanse mai mari de reușită dacă nu există patologii asociate și dacă femeia are o rezervă ovariană bună, dacă se recoltează multe ovocite și dacă endometrul este de calitate. De asemenea, contează și calitatea spermatozoizilor.

Rata de succes este cu atât mai mare cu cât varsta femeii este mai mica, cu cât nu există există alte patologii care pot împiedica sau îngreuna procesul. Foarte importante sunt deciziile medicului specialist referitoare la protocoalele de stimulare, dar și laboratorul unde are loc procedura de fertilizare.

Este important de retinut faptul că, de multe ori, sunt necesare mai multe cicluri de tratament pentru a reuși.

După procedura de FIV

Ulterior procedurii FIV, după embriotransfer, pacientele își pot relua activitatea normal, cu anumite restricții de efort excesiv, condiții de mediu excesive și expunerea la situații stresante. Există o serie de simptome tipice după procedura FIV, precum balonare, crampe, constipație, sensibilitate la nivelul sânilor, etc.

Există și situații care pot impune un consult de specialitate, pentru a exclude o posibilă infecție, torsiune ovariană, sau hiperstimulare ovariană.

Riscurile fertilizării in vitro

Procesul de fertilizare in vitro nu este unul lipsit de riscuri. Este important ca pacientele să fie informate cu privire la toate implicațiile procesului. Dintre cele mai importante riscuri ale procesului FIV enumăram:

 • sindromul de hiperstimulare ovariană;
 • sarcină multiplă;
 • sarcină ectopică;
 • infecții;
 • avort spontan.

În plus, implicațiile emoționale reprezintă o parte a procesului care nu trebuie neglijată.

Fertilizare in vitro la Embryos

Medicina oferă soluții pe care le punem la dispoziția pacienților sub forma celor mai noi tehnici de reproducere umană asistată. Fiecare caz este supus unei anamneze minuțioase. Acordăm o importanță deosebită particularităților fiecărei persoane și avem o abordare holistică a fiecărui caz. Dispunem de cele mai noi echipamente. Laboratoarele noastre de embriologie și andrologie sunt printre cele mai performante din țară.

Echipamentele performante ne ajută să identificăm rapid și corect cauzele infertilității, iar tehnicile de fertilizare de ultimă generație contribuie semnificativ la sporirea șanselor de obținere a sarcinii.