Puncția ovariană este una dintre etapele procesului de fertilizare in vitro. În timpul procedurii se recolteaza ovocitele produse prin stimulare ovariană.
Ce este puncția ovariană?
Procedura este o interventie chirurgicală ușoară, efectuată sub analgosedare. La aproximativ 35-36 de ore de la administrarea injecției pentru declanșarea ovulației se efectuează puncția ovariană. Aceasta se desfășoară prin abord transvaginal și prin ghidaj ecografic. Lichidul follicular ce conține ovocitele este aspirat prin intermediul unui ac fin.
De ce este necesară puncția ovariană?
Intervenția este necesară pentru recoltarea ovocitelor ce vor fi ulterior fertilizate în laborator. Puncția ovariană este o procedură atraumtică, de durată scurtă și fără efecte secundare importante.
Stimularea înainte de puncția ovariană
Procesul de fertilizare in vitro presupune mai multe etape. Se începe cu stimulare ovariană. Această etapă are rolul de a obține cât mai multe ovocite mature, care vor fi fertilizate în laborator. Pentru a forța corpul să producă un număr cât mai mare de ovocite și pentru a le aduce la nivelul de maturitate optim, se utilizează medicație injectabilă. Tratamentul are rolul de a produce foliculi. Aceștia sunt structurile în interiorul cărora se vor dezvolta ovocitele.
Medicul specialist va decide tipul de medicație și protocolul, în funcție de contextul medical al pacientei. Stimularea se va efectua în etape, iar pacienta va trebui monitorizată ecografic pentru a vedea evoluția. În urma măsurătorilor se va decide când foliculii sunt sufficient de maturi pentru a efectua puncția.
Schimbări emoționale în timpul stimulării ovariene
Stimularea ovariană poate avea anumite efecte de ordin psihologic și emoțional asupra pacientei. Dincolo de impactul psihic al întregului proces, administrarea de homoni este asociată cu schimbări de dispoziție. Schimbările hormonale care se petrec pot afecta starea de spirit a pacientei.
Efecte adverse ale stimulării ovariene
Deși stimularea ovariană este un procedeu sigur, există anumite riscuri asociate. Dintre aceste amintim:
- Stres, schimbări de dispoziție
- Balonare
- Dureri abdominale
- Sensibilitate a sânilor
- Hiperstimulare ovariană
Pregătirea pentru puncția ovariană
Deși este o interventie ușoară, puncția ovariană necesită o minimă pregătire. Pentru că se efectuează sub sedare, pacienta trebuie să țină cont de restricțiile specific administrării acestui tip de substanță. Astfel, este necesar repaos alimentar și hidric cu cel puțin 8 ore înainte de efectuarea sedării. Se interzice contactul sexual înainte de recoltare și este necesar ca pacienta să aibă transportul asigurat.
În plus, va fi necesară efectuarea anumitor analize de laborator, precum și a unui consult preanestezic.
Cum decurge procedura
Intervenția durează maxim 20 de minute. Pacienta este așezată în poziție ginecologică. După efectuarea sedării, foliculii sunt identificați ecografic. Prin vagin este introdus un ac subțire care este ghidat ecografic în ovar. Se puncționează ovarul și se aspiră foliculii. Aceștia sunt transferați imediat în eprubete sterile, la temperature corpului și sunt transferate către laboratorul de embriologie unde începe pregătirea pentru fertilizare.
Recuperare după puncția ovariană
Procedura este bine tolerată de paciente. Acestea pot experimenta anumite simptome care se remit la scurt timp:
- Sângerare ușoară
- Crampe abdominale
- Disconfort abdominal
- Greață
Câte ovocite se extrag?
Numărul de ovocite extrase este diferit de la caz la caz și depinde de raspunsul individual la tratament, de starea generală de sănătate a pacientei, dar și de vârsta accesteia. În general, se extrag între 8-12 ovocite.
Riscurile puncției ovariene
Puncția ovariană este o procedură sigură. Există anumite riscuri asociate, însă, acestea au o incidență de sub 1% în literatură.
- Risc de sangerare
- Risc de infecție
- Risc de torsiune de ovar
- Risc de sindrom algic pelvin
Toate aceste riscuri au o incidența sub 1% in literatura.
Proceduri EMBRYOS
Proceduri de laborator