Embriotransferul este ultima etapă în cadrul procesului de fertilizare in vitro. Procedura este nedureroasă, de scurtă durată, pacienta putând să plece acasă în aceeași zi.
Ce este embriotransferul?
Atunci când embrionii ajung la nivelul optim de dezvoltare, se ia decizia implantării acestora în uter. Embrionii de ziua a 3-a reprezintă nivelul minim de dezvoltare pe care aceștia trebuie să-l atingă pentru a putea fi considerați viabili. Embrionii de ziua a 5-a sunt superiori ca și calitate, având șanse mult mai mari de a se implanta și de a se dezvolta. În ziua 5 embrionul atinge stadiul de blastocist. În cadrul clinicii Embryos, alegem să transferăm doar blastociști.
Embriotransferul se poate realiza cu embrioni proaspeți sau cu embrioni congelați.
Embriotransfer cu ovocite proprii
În urma stimulării ovariene se obține un anumit număr de ovocite mature, care vor fi recoltate și fertilizate în laborator cu materialul seminal al partenerului, sau cu spermă donată. În funcție de numărul de embrioni obținuți, dar și de starea de sănătate a pacientei, se va lua decizia embriotransferului unui singur embrion sau a mai multor blastociști.
Șansele de reușită cu propriile ovocite depind de vârsta pacientei, dar și de existența altor patologii asociate, precum sindromului ovarelor polichistice, endometrioză ovariană, sau alte probleme ce pot afecta producția de ovocite, precum și calitatea lor. Cu cât pacienta este mai tânără, cu atât șansele de a obține o sarcină cu propriile ovocite sunt mai mari. Statisticile afirmă că pentru femeile sub 35 de ani, există o șansă de aproximativ 55% de a obține o sarcină cu ovocite proprii.
Embriotransfer cu ovocite donate
Embriotransferul cu ovocite donate este o procedură la care apelează femeile care nu pot obține ovocite proprii din varii motive:
- Menopauză precoce
- Insuficiență ovariană
- Anomalii genetice
- Răspuns slab la tratamentul de stimulare
Procedura se recomandă în mod special femeilor cu vârsta de peste 40 de ani. Ea presupune mai mulți pași, printre care sincronizarea ciclului menstrual între donatoare și primitoare, prin administrarea tratamentelor hormonale. Rata de succes a embriotransferului cu ovocite donate este mai mare decât cea a embriotransferului cu ovocite proprii. Acest lucru se datorează faptului că ovocitele donate provin, de regulă, de la femei tinere, sănătoase, supuse unui proces de evaluare.
Embriotransfer cu spermă proprie
Procesul de fertilizare in vitro se poate realiza cu sperma partenerului, atunci când nu există patologii care afectează în mod iremediabil fertilitatea masculină. În aceste cazuri, partenerul va dona spermă în acelasi timp în care are loc recoltarea ovocitelor partenerei.
Fertilizarea cu sperma partenerului se poate realiza în două feluri:
- FIV – ovocitul și spermatozoizii viabili sunt lăsați în incubator, iar fertilizarea are loc în mod natural;
- ICSI – ovocitele sunt injectate cu câte un spermatozoid prelucrat anterior. Materialul seminal este spălat și curățat de elemente ce ar putea împiedica procesul de inseminare.
Embriotransfer cu spermă donată
Embriotransferul embrionilor obținuți cu spermă donată se realizează atunci când există anumite cauze ale infertilității masculine precum:
- Azoorpermia
- Oligospermia
- Anomalii genetice
Donatorul de spermă este selectat și evaluat, apoi procesul se desfășoară identic cu cel al fertilizării cu spermă proprie.
Când este necesar embriotransferul?
Embriotransferul se realizează în ultima parte a procesului de fertilizare in vitro și are ca scop obținerea unei sarcini în cazul femeilor care nu pot concepe natural.
Există o serie de probleme ce pot împiedica concepția, cum ar fi:
- Endometrioza
- Adenomioza
- Insuficiență ovariană
- Menopauză precoce
- Patologii tubare
- Patologii uterine
- Oligospermie
- Astenozoospermie
Procesul embriotransferului - cum se realizează
Embriotransferul este o procedură nedureroasă. Pacienta trebuie să se prezinte cu vezica plină. I se va administra inițial un antispastic. Procedura durează aproximativ 10 minute, iar disconfortul resimțit de pacientă va fi similar cu cel resimțit în cadrul unei recoltări uzuale.
Se inserează un cateter subțire prin vagin, până în cavitatea uterină. Acesta va conține embrionii în mediul de cultură, care vor fi inserați în uter. Procesul se va efectua prin ghidaj ecografic. Tot ecografic se va confirma prezența embrionilor în uter.
Rata de succes a embriotransferului
Pentru cuplurile care apelează la FIV pentru a avea un copil, un factor esențial este rata de succes a acestei metode. Rata de succes se referă la procentajul de cupluri care reușesc să obțină o sarcină în urma unui ciclu de FIV. Există diferite moduri de a exprima această statistică, cum ar fi rata de succes pe transfer de embrioni, rata de succes pe ciclu FIV și rata de succes pe pacient.
Rata de succes a embriotransferului depinde de mai mulți factori care țin de contextul medical al cuplului, de protocolul utilizat, dar și de anumite variabile ce nu pot fi prevăzute, precum răspunsul la tratamentul de stimulare ovariană. Dintre factorii responsabili cu succesul sau insuccesul embriotransferului, menționăm:
- Cauzele infertilității
- Vârsta femeii
- Calitatea materialului genetic
- Tipul de procedură utilizati
- Experiența medicului specialist și a embriologilor
- Dotările laboratorului de embriologie
Proceduri EMBRYOS
Proceduri de laborator