Infertilitatea este o povară grea pe umerii cuplurilor care își doresc un copil. Procedurile de reproducere umană asistată, precum fertilizarea in vitro și inseminarea intrauterină oferă o șansă celor care suferă de anumite patologii, sau pur și simplu sunt diagnosticați cu infertilitate din motive necunoscute. Consilierea psihologică este o etapă utilă și necesară care poate ajuta cuplurile să gestioneze impactul emoțional al contextului.

Infertilitatea și consilierea psihologică

Infertilitatea este o problemă cu implicații socio-economice importante, este o lupta acerbă și o provocare din punct de vedere emoțional. Rolul psihologului pe tot parcursul tratamentului este de a completa tratamentul medicamentos și chirurgical.

Deși fertilizarea in vitro nu este un proces complicat, el poate părea astfel din cauza încărcăturii emoționale. Pentru că suntem o clinică de fertilitate cu servicii integrate, oferim ambilor membri ai cuplului posibilitatea de a fi consiliați de către medicul nostru psiholog. Competențele acestuia includ terapii cognitiv comportamentale, psihoterapie integrativă și psihologie clinică.

Cuplurile beneficiază de experiența și expertiza unui psiholog care are o înțelegere aprofundată a procesului FIV. Acesta lucrează îndeaproape cu personalul medical al clinicii, fiind calificat să ”ghideze” pacienții pe parcursul întregului proces.

Impactul emoțional al procedurilor de fertilizare

În plus față de sentimentul inadecvării ce apare în urma diagnosticului de infertilitate, femeia, în mod special, trebuie să facă față unei serii de investigatii ce pot adauga senzației copleșitoare. În cadrul clinicii noastre încercăm să oferim un cadru relaxat, prietenos, care să ajute pacienții în momentele de stres. Anxietatea este o trăire ce poate apărea frecvent, dar care poate fi gestionată cu ajutorul medicului psiholog.

Atunci când este stabilit planul pentru procesul de fertilizare in vitro, este important ca pacienții să fie pregătiți din punct de vedere emoțional. În acest scop, consilierea psihologică poate juca un rol foarte important. Pacienții, în special femeile, pot trece mult mai ușor peste toate etapele procesului FIV dacă există o schimbare de perspectivă. Somatizarea este un proces recunoscut de literatura medicală. Emoțiile se pot manifesta fizic sub formă de dureri și disconfort, iar aceste trăiri pot da o falsă senzație de pericol, de nesiguranță. Psihologul poate ajuta în echilibrarea emoțiilor, a trăirilor, dar mai important, poate juca un rol important în pregătirea emoțională a cuplului pentru procedurile care urmeaza.