Ecografia transvaginală este o investigație imagistică de examinare a organelor reproductive feminine, respectiv uterul, ovarele, colul uterin și vaginul, cu ajutorul ultrasunetelor emise de o sondă plasată în vagin. Ecografia este o metodă neinvazivă, nedureroasă și neiradiantă, care permite obținerea unor imagini clare și detaliate ale organelor pelvine.
Ce este ecografia transvaginală?
Ecografia transvaginală este un tip de ecografie care folosește o sondă sub forma unei baghete, care emite unde sonore de înaltă frecvență pentru a crea imagini ale organelor din interiorul pelvisului. În timpul examinării, sonda este introdusă în interiorul vaginului. Această poziționare permite o vizualizare mai precisă a organelor, cum ar fi uterul, ovarele, trompele uterine și colul uterin.
Ecografia pelvină vs. Ecografia transvaginală
Există două tipuri de ecografii pelvine: abdominală și transvaginală:
- Ecografia pelvină transabdominală presupune plasarea sondei pe suprafața abdomenului inferior, sau superior, după aplicarea unui gel special pe piele. Ultrasunetele emise de sondă se reflectă din organele din interior și sunt ”traduse” în imagini. Imaginile sunt afișate pe un monitor. Acest tip de ecografie este eficientă pentru vizualizarea organelor pelvine.
- Ecografia pelvină transvaginală presupune introducerea sondei în interiorul vaginului. Sonda emite ultrasunete care se reflectă de la organele din apropiere. Această investigație este indicată pentru examinarea organelor reproducătoare feminine.
Ecografia pelvină transabdominală permite vizualizarea întregului abdomen inferior și a organelor acestuia. Ecografia pelvină transvaginală oferă imagini mai detaliate ale organelor din interiorul pelvisului. De aceea, ecografia transvaginală este mai precisă și mai sensibilă pentru diagnosticarea afecțiunilor ginecologice.
Cum se efectuează ecografia transvaginală?
Ecografia transvaginală este o procedură simplă și nedureroasă care se efectuează în următorii pași:
- Pacienta se poziționează pe masa de examinare în poziție ginecologică;
- Medicul aplică un prezervativ pe sondă, precum și un gel, pentru o examinare non-dureroasă și confortabilă;
- Medicul mișcă sonda în diferite direcții pentru a obține imagini ale organelor examinate. Imaginile sunt vizualizate pe un monitor;
- Este posibil să fie necesară palparea abdomenului, pentru a apropia cât mai mult organele de sondă.
Ce indicații are ecografia transvaginală?
Ecografia transvaginală este o investigație utilă și recomandată atât pentru monitorizarea stării de sănătate a aparatului reproducător, cât și pentru monitorizarea canalului cervical în sarcină sau a anumitor afecțiuni. Investigația are următoarele indicatii:
- Monitorizarea stării de sănătate – ecografia transvaginală ar trebui să reprezinte un control de rutină pentru femeile ajunse la vârsta recomandată pentru acest tip de examinare. Investigația poate depista precoce problemele de la nivelul organelor pelvine.
- Diagnosticare: se indică atunci când există simptome precum durerea pelvină, sângerarea vaginală anormală, infertilitatea, dismenoreea. Se pot diagnostica o serie de patologii ginecologice precum:
- Fibroame, polipi, chisturi ovariene;
- Tumori maligne la nivelul ovarelor, al uterului și al colului;
- Boală inflamatorie pelvina;
- Endometrioza;
- Adenomioza
Ce contraindicații are ecografia transvaginală?
Ecografia transvaginală este o investigație sigură, de rutină, deloc invazivă, care poate fi repetată ori de câte ori este nevoie. Ecografia transvaginală nu are contraindicații majore, cu excepția unor situații speciale, cum ar fi:
- Himen intact: în acest caz, ecografia transvaginală poate fi evitată pentru a nu provoca ruperea himenului sau durere pacientei. Se poate opta pentru ecografia pelvină transabdominală sau pentru alte metode de investigație.
- Alergie la latex: ecografia poate fi efectuată cu o sondă acoperită cu un material hipoalergenic sau cu un prezervativ fără latex pentru a preveni reacțiile alergice;
- Placenta praevia: se pot agrava sângerările.
Ce rol are ecografia transvaginală?
Ecografia transvaginală are un rol important în evaluarea sănătății organelor reproductive feminine și în diagnosticarea precoce a unor afecțiuni grave care pot afecta fertilitatea sau calitatea vieții unei femei. Ecografia transvaginală permite:
- Detectarea anomaliilor structurale sau funcționale ale uterului, ovarelor, trompelor uterine și colului uterin.
- Diagnosticarea tumorilor benigne sau maligne la nivelul organelor pelvine.
- Identificarea cauzei unor simptome precum durerea pelvină, sângerarea vaginală anormală, infertilitatea sau dismenoreea.
- Monitorizarea sarcinii și a dezvoltării fătului în primul trimestru de sarcină.
Când este recomandă ecografia transvaginală?
Ecografia transvaginală ar trebui să facă parte din rutina femeilor pentru monitorizarea sănătății organelor reproducătoare și pentru prevenirea eventualelor probleme care pot apărea la nivelul acestora. Investigația este recomandată:
- O dată pe an, ca parte a controlului ginecologic periodic, pentru a verifica starea uterului, ovarelor, trompelor uterine și colului uterin.
- Ori de câte ori apar simptome anormale la nivelul organelor pelvine, cum ar fi durere pelvină, sângerare vaginală anormală, infertilitate.
Pregătirea pacientei pentru ecografia transvaginală
Ecografia transvaginală nu necesită o pregătire specială, fiind o investigație sigură și deloc invazivă. Pacienta trebuie doar să respecte următoarele recomandări:
- Să nu aibă relații sexuale cu 24 de ore înainte de examen, pentru a evita iritarea vaginului sau introducerea de aer în cavitatea pelvină.
- Să nu folosească creme, ovule sau tampoane vaginale cu 24 de ore înainte de examen, pentru a evita alterarea imaginilor ecografice sau infecțiile.
- Să golească vezica urinară inaintea examinării.
Riscurile ecografiei transvaginale
Ecografia transvaginală este o investigație fără riscuri asociate pentru sănătatea pacientei. Ultrasunetele nu expun pacienta la radiații și nu au efecte adverse asupra țesuturilor examinate sau asupra fătului în cazul gravidelor. Procedura nu provoacă durere sau leziuni la nivelul vaginului sau al organelor pelvine. Pacienta poate resimți un disconfort ușor, senzație de presiune sau rece. Poate fi repetată ori de câte ori este nevoie fără niciun risc pentru sănătatea pacientei.
Investigații · CLINICA EMBRYOS