Medicina materno-fetală are ca scop prevenirea și reducerea complicațiilor obstetricale și perinatale, care pot avea consecințe grave asupra sănătății mamei și a copilului. Medicina materno-fetală implică o abordare multidisciplinară, care presupune colaborarea între medici specialiști în obstetrică-ginecologie, neonatologie, genetică, cardiologie, chirurgie pediatrică și alte domenii. Scopul este de a oferi o îngrijire personalizată și integrată pentru fiecare caz în parte, ținând cont de nevoile și preferințele mamei și ale familiei.

Ce este medicina materno-fetală?

Medicina materno-fetală este o specialitate medicală care se ocupă de diagnosticul, monitorizarea și tratamentul afecțiunilor care pot apărea la mamă sau la făt în timpul sarcinii. Se adresează tuturor femeilor însărcinate, dar mai ales celor care prezintă un risc crescut de complicații în sarcină. Acest risc poate fi determinat de vârsta maternă avansată (peste 35 de ani), istoric familial de boli genetice sau malformații congenitale, sarcini multiple (gemelare sau mai multe), antecedente de pierderi gestaționale sau nașteri premature, boli cronice ale mamei sau anomalii depistate la ecografie.

Medicii obstetricieni cu supraspecializare identifică factorii de risc ce pot afecta atât gravida cât și fătul. Specialiștii au competențe în tratamentul patologiilor ce pot afecta bunul mers al unei sarcini. Așa cum sugerează denumirea, specialitatea are în vedere fie sănătatea mamei și factorii de risc ce o pot afecta (medicină maternă), fie sănătatea fătului și factorii de risc ce îl pot afecta (medicină fetală).

Specialiștii Embryos în medicina materno-fetală sunt medici obstetricieni care se ocupă de evaluarea complexă a sarcinilor. Dispunem de cele mai performante ecografe, care folosite de specialiștii noștri cu experiență ajută la evaluarea și diagnosticul corect al copiilor încă din viața intrauterină.

Când se recomandă consultul cu un specialist în medicina materno-fetală?

Consultul cu un specialist în medicina materno-fetală se recomandă tuturor femeilor însărcinate, dar mai ales celor care se confruntă cu una sau mai multe dintre următoarele situații:

  • Sarcini cu risc – sunt sarcinile care prezintă un risc crescut de complicații pentru mamă sau pentru făt, din cauza unor factori precum vârsta maternă avansată (peste 35 de ani), sarcini multiple (gemelare sau mai multe), antecedente de diabet gestațional, preeclampsie, placenta previa, ruptură prematură de membrane, hemoragie antepartum sau postpartum etc. Aceste sarcini necesită o monitorizare atentă și frecventă a stării de sănătate a mamei și a fătului, precum și o planificare adecvată a nașterii.
  • Complicații ale sarcinii – sunt probleme care apar în timpul sarcinii și care pot afecta evoluția acesteia sau pot pune în pericol viața mamei sau a fătului. Printre cele mai frecvente complicații se numără: avort spontan, naștere prematură, restricția de creștere intrauterină, infecțiile intrauterine, malformațiile congenitale ale fătului, anomaliile cromozomiale ale fătului, moartea fetală intrauterină etc. Aceste complicații necesită un diagnostic precoce și precis, precum și un tratament adecvat și prompt.
  • Istoric de pierderi gestaționale sau naștere prematură – sunt situații care indică o vulnerabilitate a sarcinii și care pot crește riscul de recurență în sarcinile ulterioare. Pierderea gestațională se referă la orice pierdere a sarcinii înainte de 24 de săptămâni de gestație, indiferent de cauză. Nașterea prematură se referă la orice naștere care are loc înainte de 37 de săptămâni de gestație.
  • Anomalii fetale – sunt deviații de la dezvoltarea normală a fătului, care pot fi detectate prin ecografie sau alte tehnici de diagnostic prenatal. Anomaliile fetale pot fi structurale (afectând organele sau sistemele fiziologice ale fătului) sau cromozomiale (afectând numărul sau structura cromozomilor fătului). Anomaliile fetale pot avea cauze genetice, infecțioase, medicamentoase, toxice sau necunoscute.
  • Condiții medicale ale mamei – sunt boli cronice sau acute care pot afecta starea de sănătate a mamei și care pot avea repercusiuni asupra sarcinii sau asupra fătului. Printre cele mai frecvente condiții medicale ale mamei se numără: diabetul zaharat, hipertensiunea arterială, bolile cardiace, bolile renale, bolile tiroidiene, bolile autoimune, bolile hematologice, bolile infecțioase, bolile psihice etc.

Ce investigații se fac în cadrul medicinei materno-fetale?

Medicina fetală folosește o serie de investigații care permit identificarea precoce a unor anomalii la fat, precum și a unor boli maternale care pot afecta evoluția sarcinii sau pot pune în pericol viața fătului.

Morfologia fetală trimestrul I

Morfologia de trimestru I constă într-o examinare detaliată a structurilor fetale ce se face între 11 săptămâni si 6 zile și 13 săptămâni și 6 zile de gestație. În această etapă se studiază sistematic dezvoltarea organelor fetale ce dau informații despre vârsta exactă a sarcinii, existența anumitor anomalii, riscul de a dezvolta sindroame genetice precum Down, Edwards and Patau. Acest risc va fi determinat prin coroborarea rezultatelor ecografice cu testarea serică.

Morfologia fetală trimestrul II

Morfologia de trimestru II constă într-o examinare detaliată a structurilor fetale ce se face între 19 săptămâni și 23 săptămâni și are ca scop examinarea în detaliu a anatomiei și dezvoltării fătului. Această investigație poate depista eventuale anomalii structurale ale fătului, precum malformații ale craniului, ale feței, lipsa unor membre, anomalii renale sau cardiace. Morfologia fetală de trimestru II este importantă pentru a verifica dacă fătul se dezvoltă normal și pentru a stabili un tratament adecvat în cazul în care există probleme. În această etapă, fătul este suficient de dezvoltat pentru efectuarea unei evaluări clare a structurilor corpului. Se verifică dacă măsurătorile fetale sunt corespunzătoare cu vârsta gestațională, se va efectua o analiză a tuturor structurilor și organelor. De asemenea, se calculează riscul de naștere prematură, prin evaluarea colului uterin.

Morfologia fetală trimestrul III

Ecografia de morfologie fetală se realizează începând cu săptămâna 28 de sarcină, ideală fiind perioada săptămânilor 30-33. În timpul investigației se măsoară circumferința capului, lungimea femurului, greutatea corporală. Indicii obținuți se compară cu valorile standard. Ecografia poate releva dacă există probleme precum restricție de creștere, funcționalitatea organelor fătului, identificarea eventualelor malformații.

Ecografia 3-4D

Ecografia 3-4D este un tip de ecografie obstetricală care permite vizualizarea fătului în trei dimensiuni și în timp real. Acest tip de ecografie are ca scop principal creșterea legăturii emoționale între părinți și copil, oferind imagini realiste ale feței și mișcărilor fătului. De asemenea, ecografia 3-4D poate fi utilă în unele situații pentru a studia mai bine anatomia fătului și pentru a depista eventuale malformații sau anomalii. Ea nu înlocuiește ecografiile obișnuite sau morfologia fetală, ci este un examen opțional și suplimentar.

Investigațiile efectuate de către specialiști în medicina materno-fetală sunt esențiale în evaluarea sănătății mamei și a fătului. În cadrul Embryos, medicii noștri specialiști efectuează întreaga gamă de ecografii necesare monitorizării sarcinii.

Monitorizare sarcină cu risc

Aparatura performantă împreună cu experienta medicilor nostri ginecologi conferă gravidelor încrederea că se află pe mâini bune. În primul trimestru de sarcină screeningul anomaliilor cromozomiale este deosebit de important. Se pot identifica afecțiuni precum Sindromul Down (Trisomia 21), Sindromul Patau (Trisomie 13), Sindromul Edwards (Trisomie 18). În trimestrul II se poate realiza screeningul anomaliilor congenitale. Malformațiile congenitale pot fi mai puțin evidente la nastere, dar se dezvoltă odată cu avansarea în vârstă a copilului. Acestea pot provoca handicap mental sau fizic, de la forme minore până la forme foarte grave. Cauza o reprezintă dezvoltarea embrionară anormală.

Atunci când există suspiciune sau confirmare a unor probleme genetice, specialiștii în medicină materno-fetală stabilesc o strategie de monitorizare a sarcinii, pe care o dirijează cu grijă și atenție, astfel încât gravida să poata duce sarcina la bun sfârșit, în siguranță.

Specialiștii nostri au la dispoziție o serie de investigatii cu ajutorul cărora monitorizează mama și fătul. În plus, atunci când este necesar, medicul ginecolog va îndruma gravida către diverse specialități conexe ce vor contribui la menținerea stării de sănătate a acesteia.

Ce sunt bolile genetice?

Bolile genetice sunt afecțiuni care apar ca urmare a unor modificări ale materialului ereditar (ADN) din celulele organismului. Aceste modificări pot fi moștenite de la părinți sau pot apărea spontan în timpul dezvoltării. Bolile genetice pot afecta diferite organe și sisteme ale corpului și pot provoca simptome variate, de la ușoare la severe.

Ce este cariotipul uman?

Cariotipul uman este reprezentarea grafică a numărului și formei cromozomilor din celulele somatice ale omului. Cromozomii sunt structuri formate din ADN și proteine care conțin informația genetică a organismului. Cariotipul uman se obține prin fotografierea, decuparea și aranjarea cromozomilor după anumite criterii, cum ar fi mărimea, forma și poziția centromerului (regiunea care leagă cele două cromatide ale unui cromozom).

Ce este trisomia 21, 13, 16 si 18?

Trisomia este o anomalie cromozomială în care există trei copii ale unui cromozom în loc de două. Trisomia poate afecta diferiți cromozomi și poate cauza sindroame genetice cu diverse grade de severitate.

Trisomia 21 este cea mai frecventă formă de trisomie și este cunoscută și sub numele de sindromul Down. Cauzează retard mental, trăsături faciale distinctive, probleme cardiace și alte anomalii fizice.

Trisomia 13 este o formă rară și severă de trisomie și este cunoscută și sub numele de sindromul Patau. Aceasta cauzează retard mental profund, malformații ale capului, feței, ochilor, inimii, rinichilor și altor organe.

Trisomia 16 este cea mai frecventă formă de trisomie care apare la concepție, dar este incompatibilă cu viața. Aceasta cauzează avort spontan în primul trimestru de sarcină.

Trisomia 18 este o formă rară și severă de trisomie și este cunoscută și sub numele de sindromul Edwards. Cauzează retard mental profund, malformații ale craniului, feței, mâinilor, picioarelor, inimii și altor organe.

Când este recomandată consilierea genetică pacientelor însărcinate?

Consilierea genetică se recomandă gravidelor atunci când există rezultate anormale ale testelor de screening prenatal, istoric de pierdere de sarcină, nașteri premature anterioare, naștere a unui copil cu probleme anterior, expunerea la factori externi care pot afecta dezvoltarea fătului.