Aproximativ o treime dintre cuplurile care întâmpină probleme în conceperea unui copil constată că problema o reprezintă o patologie masculină. Injecția intracitoplasmatică de spermă (ICSI) este cea mai răspândită și eficientă soluție pentru abordarea infertilității masculine.

Ce este ICSI (injecția intracitoplasmatică de spermă)?

Fertilizarea este un proces prin care un spermatozoid se îmbină cu un ovul pentru a crea viitorul copil. Începe atunci când spermatozoizii pătrund prin trompă, unde se află ovulul, pentru a-l fecunda, moment în care materialul genetic al spermatozoizilor se combină cu cel al ovulului.

Cu toate acestea, uneori, spermatozoidul nu poate trece prin stratul exterior al ovulului. Acest lucru se poate datora faptului că stratul ovulului este prea gros (sau dur) sau pentru că sperma nu ajunge în uter. Când se întâmplă acest lucru, procedura ICSI (injecție intracitoplasmatică a spermatozoizilor) poate fi utilizată împreună cu fertilizarea in vitro (FIV). În ICSI, un singur spermatozoid este injectat direct în interiorul ovulului pentru a ajuta la producerea fertilizării.

Când se recomandă ICSI?

ICSI este de obicei recomandată în următoarele situații:

  • Infertilitate masculină: acesta este cel mai frecvent motiv pentru utilizarea ICSI.
  • Încercări anterioare de FIV eșuate: dacă tratamentele standard de FIV nu au dus la fertilizare, medicul poate sugera ICSI.
  • Spermatozoizi înghețați: dacă spermatozoizii au fost înghețați, este posibil să nu fie la fel de buni calitativi sau activi ca sperma proaspătă.
  • Testare genetică preimplantare: dacă un cuplu optează pentru a-și testa embrionii pentru afecțiuni genetice, iar spermatozoizii lipiți de exteriorul ovulelor ar interfera cu rezultatele.
  • Infertilitate inexplicabilă: în unele cazuri, când cauza infertilității este necunoscută și alte tratamente de fertilitate nu au avut succes, ICSI poate fi recomandat.

Cum decurge ICSI?

Tratamentul decurge ca și în cazul FIV. Singura diferență este că, în cazul FIV, mai mulți spermatozoizi sunt plasați împreună cu un ovul pentru a facilita fertilizarea naturală, pe când în cazul ICSI se va injecta un singur spermatozoid în ovul.

Procedura ICSI este deosebit de utilă atunci când există probleme de infertilitate masculină (cum ar fi un număr scăzut de spermatozoizi sau o mobilitate slabă a acestora), unde spermatozoizii ar putea să nu fie capabili să fertilizeze ovulul în mod natural.

Beneficiile ICSI

ICSI este o procedură cu numeroase avantaje.

Unul dintre beneficiile semnificative este capacitatea de a aborda problemele de fertilitate masculină. Mai mult, această procedură este valoroasă în cazurile mai complexe în care FIV nu a adus rezultatele dorite.

Riscurile asociate cu ICSI

Printre posibilele riscuri ale ICSI, sarcinile multiple sunt un factor de luat în considerare. Această procedură, ca și alte tratamente de fertilitate, poate duce la sarcină cu mai mult de un făt.

De asemenea, ICSI include riscurile obișnuite asociate cu tratamentul standard de FIV.

Rata de succes a ICSI

Aproximativ 50-80% dintre ouă devin fertilizate după ICSI. Rata de succes este aceeași precum în cazul FIV.