Obstetrica se ocupă cu supravegherea și asistarea femeii pe perioada sarcinii, în timpul nasterii și în perioada post-partum. Ginecologia este ramura medicinei care se ocupă cu tratarea afecțiunilor aparatului genital feminin.

Ce afecțiuni tratează obstetricienii-ginecologi?

Obstetricienii-ginecologi sunt medici specializați în sănătatea reproductivă a femeilor și în îngrijirea sarcinii și nașterii. Ei evaluează și tratează o mare varietate de afecțiuni precum: fibroame uterine, polipi endometriali, endometrioză, adenomioză, cancer de col uterin sau de endometru, infecții ale tractului urinar sau genital, chisturi ovariene, sarcină ectopică, boală inflamatorie pelvină, torsionare ovariană.

Ce analize și proceduri se pot face în cadrul specializării de obstetrică-ginecologie?

Medicii ginecologi pot efectua o serie de investigatii și proceduri precum:

 • Citologie cervico-vaginală (Papanicolau)
 • Colposcopie
 • Ecografie transvaginală
 • Histeroscopie
 • Laparoscopie
 • Biopsie endometrială
 • Chiuretaj biopsic și/sau hemostatic
 • Amniocenteză
 • Ecografie morfologică fetală
 • Montare dispozitive uterine
 • Miomectomie

Sarcina

Medicul ginecolog care urmărește gravida pe toată perioada sarcinii, precum și în perioada lăuziei se ocupă cu îngrijirea, tratarea și prevenirea problemelor ce pot pune în pericol fătul și mama. Obstetricianul este familiarizat cu patologiile și complicațiile ce pot apărea în această perioadă solicitantă pentru corpul viitoarei mămici.

În perioada sarcinii, specialistul va recomanda o serie de analize și controale medicale pentru a monitoriza starea de sănătate a gravidei și a fătului. În plus față de protocoalele standard, medicul poate prescrie orice investigație suplimentară, în funcție de particularitățile și contextul fiecărui caz în parte. O comunicare eficientă și constantă între obstetrician și gravidă este esențială pentru bunul mers al sarcinii. De aceea, relația medic-pacient trebuie să se bazeze pe încredere. Ginecologul va avea o abordare personalizată, pe care o va adapta pe parcurs.

Ce investigații ginecologice poți face pe parcusul sarcinii la EMBRYOS

Gravidele care optează pentru monitorizare sarcină în cadrul clinicii noastre beneficiază de toate investigatiile specifice, de la ecografie sarcină trimestrul I – II – III (unică sau multiplă) la morfologie fetală trimestrul I – II – III (sarcină unică sau multiplă), ecografie 2d, 3d, 4d. Laboratorul nostru este dotat cu aparatură de ultimă generație, ceea oferă garanția șansa rezultatelor corecte.

Nașterea

Nașterea este unul dintre cele mai importante evenimente din viața femeii, precum și inceputul unei noi etape. Procesul se desfășoară sub atenta supraveghere a medicului ginecolog. Pacientele pot opta să nască natural, sau prin cezariană.

Nașterea naturală

Nașterea vaginală este un proces natural, prin care se petrec anumite modificari fiziologice ce permit expulzarea fătului în siguranță. Procesul poate fi epuizant și traumatizant, astfel încât, gravida va beneficia de ingrijire și susținere din partea personalului medical.

Nașterea prin operația de cezariană

Deși încurajăm nașterea naturală, există situații medicale în care nu se recomandă, din considerente de sănătate pentru mama și/sau copil. Medicul specialist va evalua cazul și va ține cont de preferința gravidei.

Operația cezariană este procedura chirugicală care se desfășoară cu rahianestezie. Pacienta nu resimte durere. Incizia se realizează la nivelul uterului mamei, iar copilul este născut chirurgical.

Sălile noastre de intervenții sunt la cele mai înalte standarde de calitate, astfel încât, proaspetele mămici se află în siguranță deplină în cazul în care nașterea se va realiza prin cezariană.

Ginecologie la Embryos

Ginecologia este specialitatea medicală ce se ocupă cu prevenirea, diagnosticarea și tratarea afecțiunilor care pot afecta organele genitale externe (vulva, vagin) sau interne (uter, ovare, trompe uterine) ale femeii. Ginecologia se ocupă și de aspecte legate de fertilitate, contracepție, menopauză și cancer ginecologic.

În cadrul Embryos, pacientele beneficiază de experiența medicilor ginecologi și obstetricieni, care oferă soluții și tratamente pentru o gamă largă de afecțiuni.

Când este nevoie sa mergi la medicul obstetrician-ginecolog?

Consultul ginecologic anual este recomandat și încurajat, în vederea monitorizării stării de sănătate a femeii. Medicul ginecolog este specializat în bolile aparatului reproducător, fiind abilitat să puna diagnostic și să stabilească atitudinea terapeutică în cazul unei afecțiuni.

Unul dintre cele mai puternice motive pentru efectuarea unui consult ginecologic anual este screening-ul pentru cancere ginecologice. Depistate în stadii incipiente, majoritatea cancerelor ginecologice au rate mari de supraviețuire.