Ecografia urologică este o tehnică sigură și nedăunătoare, care permite vizualizarea oricăror structuri anatomice. Este o tehnică de screening valoroasă în medicină, datorită beneficiilor pe care le aduce: rapiditatea stabilirii unui diagnostic cert sau de eliminare, posibilitatea de repetare, practic nelimitată ca frecvență și durată, obținerea de planuri multiple și variate de investigare ale aceluiași organ.

Ce este ecografia urologică?

Ecografia urologică este o evaluare anatomico-structurală ce foloseste ultrasunetele, care permite studiul structurilor tractului urinar, precum rinichii, ureterele, uretra și vezica urinară, dar și diagnosticarea bolilor ce pot afecta aceste organe. La bărbați, se studiază și prostata și modificările pe care le poate suferi.

Tipuri de ecografie urologică

Ecografia urologică permite descoperirea unor modificări în structura organelor, cum ar fi tumori sau afecțiuni ale organelor cauzate de tulburări metabolice.

Ecografia vezicii urinare

Ecografia vezicii urinare este utilizată pentru a vizualiza dimensiunea și structura vezicii urinare. Cu ajutorul acestei investigatii se pot depista diverse probleme la nivelul acestui organ, precum:

  • Cancerul de vezică urinară;
  • Calculi urinari;
  • Cistita;
  • Infecții de tract urinar.

Ecografia rinichilor

Cu ajutorul acestei investigații se pot vizualiza forma, dimensiunea, structura și funcția rinichilor. Ecografia rinichilor poate fi utilă în monitorizarea și diagnosticarea anumitor afecțiuni:

  • Malformațiile congenitale renale;
  • Tumorile renale;
  • Calculii renali.

Ecografia testiculelor / scrotului

Acest tip de ecografie se utilizează pentru a vizualiza forma, dimensiunea, structura și funcția testiculelor. Astfel, se pot diagnostica diverse afecțiuni la nivelul acestor organe, cum ar fi:

  • Masa sau nodul la nivel testicular;
  • Infecții;
  • Inflamții;
  • Traumatisme;
  • Torsiune testiculară;
  • Varicocel;
  • Acumularea de lichid în scrot.

Ecografia prostatei

Această metodă imagistică examinează forma, dimensiunea, structura și funcția prostatei, glanda care aparține sistemului reproducător masculin și care învelește uretra. Investigația poate depista afecțiuni precum:

  • Prostatită – inflamația prostatei;
  • Hiperplazia benignă de prostate;
  • Cancerul de prostată;
  • Calculii prostatici;
  • Examinarea structurii și funcției prostatei pentru identificarea posibilelor cauze de infertilitate, cum ar fi obstrucția ductelor ejaculatorii sau inflamația glandelor seminale.

Ce indicații are ecografia urologică?

Investigația care examinează organele și structurile sistemului urinar se indică în următoarele situații:

  • Prezența simptomelor sau a semnelor care sugerează o problemă la nivelul sistemului urinar, cum ar fi durere, sânge în urină, infecții urinare recurente, dificultate la urinare sau incontinență urinară.
  • Diagnosticarea sau monitorizarea unor afecțiuni la nivelul sistemului urinar, precum malformații congenitale, calculi renali sau vezicali, tumori renale sau vezicale, inflamații renale sau vezicale, hidronefroză, torsiune testiculară, varicocel, testicul necoborât etc.
  • Evaluarea funcției renale și a fluxului de sânge la nivelul rinichilor și a altor organe urologice.
  • Ghidarea unor proceduri diagnostice sau terapeutice la nivelul sistemului urinar, cum ar fi biopsia renală sau vezicală, drenajul unui abces renal sau vezical, extracția unui calcul renal sau vezical etc.
  • Evaluarea cauzelor de infertilitate masculină sau de disfuncție erectilă.

Ce contraindicații are ecografia urologică?

Acest tip de ecografie nu are contraindicații, fiind o tehnică imagistică sigură, nedureroasă și neinvazivă. Ultrasunetele folosite pentru a obține imaginile nu au efecte nocive asupra structurilor examinate și nu utilizează radiații ionizante. Investigația poate fi efectuată de orice persoană care are indicație, indiferent de vârstă, sex sau afecțiuni preexistente și poate fi repetată ori de câte ori este necesar, fără a prezenta riscuri pentru pacient.

Care sunt beneficiile unei ecografii urologice?

Investigația are marele avantaj de a putea diagnostica și monitoriza o serie de afecțiuni, fără să prezinte riscuri sau contraindicații. Ecografia urologică poate fi utilizată inclusiv pentru investigarea sau diagnosticarea infertilității masculine. Vizualizarea organelor cu acuratețe, în timp real și în diferite planuri, oferă informații despre forma, dimensiunea, structura și funcția acestora.

Pregătirea pacientului pentru ecografia urologică

Pregătirea pacientului pentru ecografia urologică depinde de tipul de ecografie pe care o va face:

  • Pentru investigarea vezicii urinare, pacientul trebuie să se prezinte la investigație cu vezica plină. Pentru aceasta, pacientul trebuie să bea aproximativ un litru de apă cu o oră înainte de examen și să nu urineze până la finalizarea acestuia. Vezica urinară plină permite vizualizarea mai bună a peretelui vezical și a eventualelor formațiuni anormale. Pacientul trebuie să evite alimentele care produc gaze intestinale în ziua examinării, deoarece acestea pot interfera cu calitatea imaginilor.
  • Ecografia rinichilor nu presupune o pregătire în prealabil. Rinichii se pot vizualiza indiferent de gradul de plenitudine al vezicii urinare. Totuși, pacienții sunt sfătuiți să nu consume alimente care balonează, deoarece gazele intestinale pot afecta calitatea imaginilor. De asemenea, trebuie evitat consumul de băuturi alcoolice sau cofeinizate cu 24 de ore înainte de examinare.
  • Înainte de efectuarea ecografiei testiculelor, pacientul trebuie să evite activitățile fizice intense sau raporturile sexuale cu 24 de ore înainte de examen, deoarece acestea pot provoca umflarea sau inflamația testiculelor.
  • Ecografia prostatei necesită ca pacientul să se prezinte la examinare cu vezica plină. Vezica urinară plină permite vizualizarea mai bună a prostatei și a eventualelor formațiuni anormale. Pacientul trebuie să evite alimentele care produc gaze intestinale în ziua examinării, deoarece acestea pot interfera cu calitatea imaginilor.

Cum se desfășoară ecografia urologică?

Fiecare tip de examinare ecografică în parte se efectuează diferit. Astfel, în cazul ecografiei vezicii urinare și a rinichilor, pacientul se întinde pe un pat sau pe o masă de examinare, cu spatele și abdomenul descoperite. Medicul aplică un gel special pe suprafața spatelui și a abdomenului, pentru a facilita transmiterea ultrasunetelor, apoi plasează și mișcă sonda ecografică în diferite direcții, în zona investigată.

Ecografia testiculară se desfășoară pe acelasi principiu. După aplicarea gelului, medicul plasează sonda ecografică pe scrot și o mișcă în direcții diferite, pentru a obtine imaginile dorite.

Ecografia prostatei se efectuează transrectal, cu ajutorul unei sonde ecografice care este introdusă în anus, până la nivelul prostate.

Riscurile ecografiei de abdomen

Ecografia abdominală este o investigatiei non-invazivă, ce nu are contraindicații și nu prezintă riscuri pentru pacient. Ea poate fi repetată de câte ori este nevoie.