Infertilitatea afectează multe cupluri și adesea este privită ca o problemă de sănătate a femeilor, dar, în realitate, infertilitatea masculină contribuie la aproximativ jumătate din toate cazurile de infertilitate. Infertilitatea masculină poate fi cauzată de diverși factori care pot afecta producția de spermatozoizi sau sănătatea spermei.

Ce este ZyMot?

Zymot este un dispozitiv de separare a spermatozoizilor care folosește o tehnologie microfluidică brevetată pentru a separa și selecta spermatozoizii cei mai sănătoși și de cea mai înaltă calitate pentru utilizarea în tehnologiile de reproducere asistată precum FIV. Izolând acești spermatozoizi, Zymot poate crește șansele de reușită a fertilizării și a sarcinii.

Dispozitivul imită procesul de selecție naturală care are loc în tractul reproducător feminin, permițând doar spermatozoizilor cei mai mobili și mai normali din punct de vedere morfologic să înoate printr-un canal microfluidic, în timp ce spermatozoizii deteriorați sau mai puțin sănătoși sunt lăsați în urmă. Acest lucru poate ajuta la reducerea necesității utilizării unor metode de selecție a spermei mai invazive și mai costisitoare.

Când se recomandă tehnica ZyMot?

Dispozitivele Zymot sunt de obicei recomandate în situațiile în care calitatea spermei poate fi o problemă în obținerea sarcinii.

  • Atunci când infertilitatea se datorează problemelor cu spermatozoizii masculini, cum ar fi numărul scăzut de spermatozoizi, motilitatea slabă sau morfologia anormală, Zymot poate ajuta la selectarea celor mai viabili spermatozoizi pentru tehnicile de reproducere asistată.
  • Zymot poate fi utilizat în proceduri precum fertilizarea in vitro (FIV), inseminarea intrauterină și injectarea intracitoplasmatică a spermei (ICSI), pentru a îmbunătăți șansele de a selecta spermatozoizi sănătoși, mobili.
  • Dacă un cuplu a experimentat cicluri de FIV sau inseminare intrauterină eșuate, utilizarea Zymot ar putea crește șansele de succes în încercările ulterioare, asigurându-se că numai cei mai viabili spermatozoizi sunt utilizați.
  • Nivelurile ridicate de fragmentare a ADN-ului în spermatozoizi pot afecta fertilitatea. Zymot poate ajuta la selectarea spermatozoizilor cu mai puțină fragmentare a ADN-ului.
  • Atunci când cauza infertilității este neclară, Zymot poate fi recomandat ca parte a procesului de reproducere asistată pentru a maximiza șansele de succes.

Cum decurge ZyMot?

Utilizarea Zymot începe prin colectarea unei probe de spermă de la partner.

Ulterior, proba este pregătită conform procedurilor de laborator și plasată în dispozitivul Zymot. Dispozitivul folosește canale microfluidice pentru a sorta spermatozoizii și doar cei mai mobili sunt capabili să înoate prin aceste canale. Procesul durează aproximativ 30 de minute, deși timpul poate varia în funcție de dispozitivul specific și de eșantion.

În final, spermatozoizii sănătoși și mobili care au înotat prin canalele microfluidice sunt colectați din dispozitiv și sunt apoi utilizați într-o procedură de tehnologie de reproducere asistată, cum ar fi FIV sau inseminarea intrauterină.

Beneficiile procedurii ZyMot

Avantajul Zymot și al dispozitivelor microfluidice similare este că pot reduce nevoia unor metode de selecție a spermatozoizilor mai invazive și mai costisitoare, făcând tehnologiile de reproducere asistată mai accesibile și mai eficiente.

Riscurile asociate cu ZyMot

Zymot este, în general, considerată o procedură cu risc scăzut, deoarece nu este invazivă.

Cu toate acestea, ca și în cazul oricărei proceduri medicale sau de laborator, pot exista câteva riscuri:

  • Deși dispozitivul este proiectat pentru a selecta spermatozoizi de cea mai bună calitate, acesta depinde în continuare de calitatea inițială a probei de spermă. Dacă proba are un număr extrem de scăzut de spermatozoizi sau o motilitate slabă, selecția spermatozoizilor de înaltă calitate poate fi limitată.
  • Ca și în cazul oricărei metode de fertilizare asistată, utilizarea Zymot nu garantează o fertilizare sau o sarcină reușită.

Rata de succes

Succesul unor astfel de proceduri poate depinde de numeroși factori, inclusiv vârsta și starea de sănătate a ambilor parteneri, cauza de bază a infertilității, calitatea ovulelor și a spermei.

În urma unui studiu, Centrul de Fertilitate & FIV din Miami a observat o creștere semnificativă a ratelor de fertilizare, de la 75% folosind metodele tradiționale de preparare a spermei la 83% când folosesc dispozitive ZyMot, o creștere de 11%.