O sarcină ectopică apare atunci când țesutul fetal s-a implantat în afara uterului, ori s-a atașat la o porțiune anormală a uterului, de o cicatrice a lui. Conform studiilor cercetătorilor, sarcina ectopică are o rată ridicată de mortalitate dacă nu este depistată la timp și tratată rapid.

În loc de acest termen medical de „sarcină ectopică” se mai utilizează și acela de „sarcină extrauterină”, deoarece în multe cazuri sarcina este localizată în trompele uterine. Totuși există și cazuri de sarcină localizată în afara cavității uterine și în interiorul uterului, precum: sarcinile cervicale și sarcinile interstițiale. Acestea apar pe fondul vindecării incomplete a uterului după traumatisme chirurgicale (după operația de cezariană, histeroscopia, miomectomia).

Incidența sarcinilor ectopice este rară și majoritatea sunt situate în tubele uterine. Există și sarcini care sunt implantate la nivel de ovare, col uterin, cicatrice post-operație cezariană și abdomen.

La clinica Embryos există medici care se ocupă cu diagnosticul și tratamentul sarcinii extrauterine de diferite localizări, cum este și Dr. Ionela Anghelescu, medic primar de obstetrică-ginecologie, cu supraspecializare în medicină reproductivă.

Medicii pot oferi informații pacientelor despre avantajele asociate fiecărei metode de tratament pentru sarcina ectopică, despre dezavantaje și complicații care apar în diferite situații. Tratamentul se alege în funcție de o serie de factori: localizarea sarcinii, starea de sănătate a pacientei, simptomele de care suferă – amețeli, tahicardie, hipotensiune și altele.

La femeile la care există o suspiciune de sarcină ectopică, în stadiu incipient, sunt indicate îngrijiri medicale speciale pentru îmbunătățirea stării de sănătate. Acestea pot avea simptome precum: amețeli, leșin, durere abdominală, slăbiciune generală, piele palidă, creștere a frecvenței pulsului, hipotensiune arterială. Acestea sunt semne de sângerare internă și o posibilă sarcină ectopică.

Cele mai frecvente semne care indică destul de clar sarcina ectopică sunt durerea abdominală intensă și sângerarea vaginală. O femeie care se află la vârsta reproductivă și este activă sexual și care prezintă aceste simptome grave, ar trebui să se îngrijoreze și să facă un test pentru sarcină la o clinică medicală de specialitate.

Sângerările interne pot fi provocate de ruptura trompelor uterine sau ruptura altor structuri în care s-a implantat sarcina ectopică. O femeie care are aceste simptome trebuie să meargă de urgență la o clinică medicală sau la spital, deoarece aceste sângerări pot fi fatale.

O altă cauză a sângerărilor este avortul tubar. Acesta poate duce la sângerare intraabdominală mare și necesită o intervenție chirurgicală aplicată cât mai rapid în clinică. În cazuri mai fericite, are loc regresia unei sarcini tubare în mod spontan, însă acest lucru este greu de stabilit dacă se va realiza fără complicații.

Medic primar obstetrică-ginecologie, cu supraspecializare în medicină reproductivă, realizând o examinare pentru diagnosticul și tratamentul sarcinii ectopice.

La clinica Embryos se poate diagnostica rapid o sarcină ectopică, deoarece există medici de specialitate.

Factorii de risc pentru apariția unei sarcini ectopice sunt greu de identificat, însă o parte dintre ei ar putea fi:

  • Patologia trompelor uterine
  • Consecințele unei intervenții chirurgicale
  • Utilizarea unui dispozitiv intrauterin
  • Eșecul în cazul utilizării unei tehnologii de reproducere asistată.

Conform unui studiu recent, sarcinile ectopice sunt cauza principală de deces matern în primul trimestru, cu o incidență de 5%-10% din totalul deceselor materne.

Pentru stabilirea unui diagnostic, sunt necesare anumite informații oferite de pacientă și prin controlul medical și anamneză, cum ar fi: care a fost data primei menstruații, dacă au existat sarcinii anterioare, dacă s-au folosit metode de contracepție, dacă au fost boli inflamatorii și intervenții chirurgicale.

De asemenea, medicul va analiza simptomele acesteia (pot fi dureri abdominale, sângerare vaginală, amețeli, vărsături, greață și altele).

În opinia medicilor, o sarcină ectopică produce o serie de semne clinice clare, precum: sângerare vaginală cu sau fără cheaguri de sânge, durere în abdomen sau în zona pelviană, menstruație întârziată, sensibilitate la sâni, slăbiciune generală, durere în zona umerilor, durere sau presiune pe rect, amețeli.

După stabilirea anamnezei, medicul face un examen ginecologic pacientei într-o sală de operație. De asemenea, sunt necesare:

  • O ecografie transvaginală pentru diagnosticarea sarcinii ectopice
  • O examinare standard pentru intervenția chirurgicală realizată imediat mai ales dacă există o pierdere de sânge mare și alte probleme de sănătate.

Prin examen histopatologic și analiza rezultatelor se stabilește diagnosticul final pentru tratamentul chirurgical al sarcinii ectopice. Se fac și analize de laborator înainte de a aplica un tratament cu medicamente. Acestea includ: analize hepatice, factor Rh, grupa sanguină, analize de sânge, nivel seric de β-hCG, uree, electroliți. Tratamentul se aplică doar după ce se confirmă diagnoticul de sarcină ectopică și se exclude o sarcină uterină normală și viabilă.

La clinica Embryos există un laborator de ultimă generație, ce dispune de două microscoape ultra performante, pentru analize amănunțite și fertilizarea cu ajutorul metodei ICSI.

O altă metodă de diagnostic pentru sarcina ectopică este imagistica prin rezonanță magnetică (RMN), care poate identifica implantarea placentei în alte structuri vitale, cum sunt vasele mari de sânge, splina, intestinul, ficatul. Un RMN se face la femeile stabile hemodinamic când există suspiciuni de sarcină ectopică în cicatricea uterină după operația de cezariană, sau în cazuri de sarcină ectopică interstițială și abdominală.

Uneori pot exista și anomalii ale tractului urinar, mai ales după tratamentul chirurgical pentru sarcina ectopică și de aceea este indicată o ecografie renală la un medic urolog.

În caz de sarcină ectopică se recomandă de obicei un tratament chirurgical laparascopic, în care recuperarea este rapidă, iar costul accesibil. Prin aplicarea acestui tratament se reduc șansele de formare a aderenței și pierderile de sânge.