Mai multe studii arată că anemia este cea mai frecventă tulburare hematologică, în care apare o scădere a concentrației de globule roșii sau a hemoglobinei din sânge. Deficitul de fier este principala cauză a anemiei în timpul sarcinii și în perioada de postpartum. Pierderea acută de sânge poate cauza de asemenea anemie.
Alte cauze ale anemiei sunt:
- Deficitul de vitamina B12 care ajută la formarea globulelor roșii
- Deficitul de acid folic important pentru dezvoltarea fătului și prevenirea defectelor de tub neural.
Sarcina produce modificări fiziologice în organism, care pot cauza tulburări hematologice. Sarcina a fost asociată cu o creștere a volumului sanguin cu 48%, care poate duce la hemodiluție și la anemie fiziologică. Nevoia de fier la gravidă crește în timpul sarcinii, deoarece crește volumul plasmei sanguine cu 40-50% și masa eritrocitelor cu 15-25%.
Conform studiilor cercetătorilor de pe NCBI, anemia în sarcină este definită prin indicatori:
- Nivelul hemoglobinei sub 11 g/dL și un hematocrit mai mic de 33% în primul trimestru
- Nivelul hemoglobinei sub 10,5 g/dL și un hematocrit de 32% în al doilea trimestru
- Nivelul hemoglobinei sub 11 g/dL și un hematocrit de 33% în al treilea trimestru.
Teste prescrise femeilor însărcinate cu anemie
Principalele teste de screening pentru anemie sunt:
- Analize de sânge pentru determinarea concentrației de hemoglobină
- Calcularea hematocritului (care ajută la diagnosticarea unor afecțiuni).
Prin analize de laborator se pot depista diferite probleme care indică anemia, cum ar fi:
- Un nivel scăzut de feritină serică
- Un nivel scăzut de fier în plasmă
- O capacitate mare de legare a fierului în plasmă
- Un nivel crescut de protoporfirină liberă în eritrocite
- O anemie hipocromă microcitară cu semne de epuizare a fierului.
La clinica Embryos sunt medici obstetricieni și cu alte specializări care pot da răspunsuri la întrebări legate de anemie și alte probleme de sănătate în perioada de sarcină, cum este Dr. Ioana Florențiu, medic primar specializat în diabet zaharat, nutriție și boli metabolice.
Un medic de specialitate va recomanda femeilor însărcinate:
- Să facă teste de screening pentru anemie feriprivă (care se instalează atunci când organismul nu are suficient fier)
- O terapie cu suplimente de fier pentru a asigura necesarul de acest nutrient în organism.
Aportul zilnic de fier în timpul sarcinii este de 27 mg, iar în perioada de alăptare este de 9 mg.
În general, medicii prescriu suplimente de fier și vitamine prenatale femeilor cu anemie produsă de un deficit de fier în organism. Preparatele prenatale de fier (fiole de fier cu efect mai rapid) sunt indicate la gravide în caz de intoleranță la preparatele orale de fier, sau în caz de deficit sever de fier la sfârșitul sarcinii.
Principalele simptome ale anemiei sunt: paloare, oboseală intensă, amețeli, mâini și picioare reci, dureri de cap, dificultăți de respirație, palpitații, piele palidă, dificultăți de concentrare. Când apar aceste simptome trebuie de mers de urgență la medic pentru a face analize și a primi un diagnostic precis și un tratament cât mai eficient.
În săptămâna a șasea de sarcină se face un screening pentru anemie care uneori este indicat de medic și la începutul sarcinii. Cu ajutorul acestuia, medicul știe dacă trebuie să recomande la pacientă suplimente adecvate (de fier, acid folic, vitamina B12). Imbogățirea dietei cu fier este importantă la gravide, deoarece în timpul sarcinii organismul acumulează mai mult fier.
Principalele surse naturale de fier, recomandate în dietă, sunt: linte, fasole, năut, spanac, pește, carne roșie, cereale integrale.
Alte teste prin care se identifică anemia asimptomatică la gravide
La clinică, femeile fac și analize de sânge pentru diagnosticarea bolilor hemolitice și parazitare. La unele femei, în urma anamnezei, a istoricului medical și a indicilor eritrocitari, se face testarea hemoglobinopatiilor, analiza hemoglobinei și testarea genetică.
Anemia în timpul sarcinii a devenit o problemă semnificativă de sănătate globală, unele studii arată că sunt afectate 38,2% dintre femeile din întreaga lume. Cauzele pot fi și: hemoglobinopatiile, bolile infecțioase, bolile cronice, carențele nutriționale.
La unele femei, este luată în considerare și transfuzia de sânge, dacă:
- Apar complicații prenatale
- Tulburări de oxigenare fetală (care duc la tulburări de ritm cardiac fetal, dilatarea vaselor cerebrale fetale, scăderea volumului lichidului amniotic, moarte fetală)
- Există un diagnostic care arată și un risc ridicat de pierdere asimptomatică de sânge
- Anumite traumatisme, atonie uterină, placenta previa
- Desprindere placentară și coagulopatie din cauza sindromului Hellp (ce produce hemoliză, enzime hepatice crescute, un nivel scăzut de trombocite).
Anemia feriprivă în timpul sarcinii este o problemă importantă în cele 9 luni de zile și a fost asociată cu un risc crescut de greutate mică la naștere, cu nașterea prematură și mortalitatea perinatală. Femeilor însărcinate cu anemie feriprivă li se recomandă de către medicii specialiști în obstetrică-ginecologie suplimente de fier alături de vitamine prenatale.
Toate femeile însărcinate ar trebui să fie testate pentru anemie în primul trimestru de sarcină și apoi din nou începând cu 24 de săptămâni, dar și la finalul celei de a 28-a săptămână de sarcină, pentru că necesarul de fier al organismului crește în perioada de sarcină. Pentru a reduce riscul de anemie postpartum, femeile ar trebui să ia doze mici de fier încă din primul trimestru de sarcină. În cazul în care se omite acest lucru, iar la gravidă există o rezervă mică de fier, riscul ca ea să dezvolte anemie în cele 9 luni de zile crește, îndeosebi în al doilea și al treilea trimestru de sarcină.
articole recente
Clinica Embryos
insert author profile, avatar, name, short description
- Acasă
- Articole Utile
- Cauzele anemiei în timpul sarcinii – Nevoia de fier la gravide