Dragele noastre cititoare,

Astăzi o să vă vorbim despre vitamina D și efectele sale atât asupra femeii, care își dorește un copil, cât și asupra sarcinii, deoarece acestea nu sunt deloc de neglijat și acest lucru o să-l arătăm în cele ce urmează. Având în vedere contextul actual, în care suntem nevoiți sa stăm mai mult ca niciodată în casă, credem că este o idee bună să dezbatem acest subiect.

Pentru început, ce este vitamina D și care este rolul ei în organism?

Este o vitamină liposolubilă, care se sintetizează la nivelul pielii, prin expunerea la ultraviolete B (90%) sau se absoarbe din anumite alimente (10%), cum ar fi peștele (ex: somon, sardine, macrou), carnea roșie, ficatul, gălbenușul de ou, lactatele sau produsele fortifiate. Vitamina D se metabolizează prima dată în ficat și se transformă în 25(OH)-vitamina D, de aceea este necesar să dozăm nivelul de 25(OH)-vitamina D în sânge. Are rol în reglarea sistemului osos, absorbția de calciu și fosfor din alimente și în menținerea funcției musculare. Pe lângă aceste efecte, vitamina D modulează creșterea celulară, imunitatea și reduce inflamația.

Cum poate influența vitamina D fertilitatea?

Nu se cunosc încă exact mecanismele prin care vitamina D influențează fertilitatea, însă în ultimii ani au apărut numeroase studii care demonstrează rolul acesteia în funcționarea normală a ovarului. În primul rând, s-a observat că, la persoanele ce suferă de sindromul ovarelor micropolichistice, vitamina D poate îmbunătăți disfuncția ovulatorie. Nu se știe însă dacă acest efect se întâlnește doar la persoanele supraponderale, la acestea vitamina D fiind deja scăzută din cauza țesutului adipos în exces. În al doilea rând, vitamina D poate influența receptivitatea uterului și implantarea sarcinii. De aceea este importantă suplimentarea în perioada preconcepțională și concepțională. S-a observat o rată mai bună de sarcini la persoanele cu valori normale de vitamina D în timpul procedurii de FIV cu ICSI. Nu în ultimul rând, vitamina D este importantă și pentru parteneri. Studiile arată că deficitul de vitamina D determină calitate scazută a spermei, oligospermie, spermatozoizi cu motilitate și morfologie anormale.

De ce este important să aveți o valoare optimă de vitamina D în sarcină?

În sarcină este nevoie de concentrații mai mari de vitamina D, care să poată fi folosite de organism pentru creșterea și dezvoltarea corespunzătoare a fătului. Valorile vitaminei D fetale sunt direct proporționale cu cele ale mamei. Studiile au arătat că gravidele, care nu au primit supliment de vitamina D în timpul sarcinii, sunt mai predispuse la valori scăzute de 25(OH)-vitamina D în trimestru 3. Recomandările generale sunt de suplimentarea cu 400 UI de vitamina D pe perioada sarcinii (această doză fiind inclusă deja în majoritatea suplimentelor prenatale), însă dozele pot ajunge până la 1000-2000 UI în funcție de deficit. Suplimentarea trebuie să se facă având în vedere și gradul de risc pentru deficiență. Persoanele predispuse la deficit de vitamina D sunt vegetarienii, femeile expuse insuficient la soare (traiul în climate reci sau folosirea în exces a protecției solare), unele minorități etnice, predominant cele cu pielea mai închisă la culoare și persoanele cu patologii ce împiedică absorbția vitaminei D.

Valorile scăzute ale vitaminei D în sarcină pot avea efecte negative asupra mamei și nou-născutului, crescând incidența pierderilor repetate de sarcină, preeclampsiei, diabetului gestațional, infecțiilor materne, nașterii premature și greutății scăzute la naștere a copilului. Există studii care au demonstrat și faptul că lipsa de vitamina D în uter predispune copilul la obezitate în copilărie, deci, din păcate, efectele pot fi de lungă durată.

Și cel mai important lucru, ce înseamnă un nivel scăzut și cum puteți să îmbunătățiți valorile vitaminei D?

Nu există o valoare limită universal valabilă, însă, se pare că valori peste 20 ng/ml (50nmol/l) sunt necesare pentru funcționarea corespunzătoare a organismului. Din nefericire, multe persoane au deficiențe de vitamina D pentru că, fie nu se expun suficient la soare, fie nu se expun corect. Timpul de expunere necesar depinde de tipul de piele, perioada anului și ora. De exemplu, persoanele cu tenul cel mai deschis la culoare, au nevoie de circa 10-15 minute/zi de expunere la soare (acesta este jumătate din timpul necesar pentru arderea pielii) , între 11 am și 3 pm, în perioada aprilie-septembrie, fără cremă cu factor de protecție, pentru a acumula doza optimă de vitamina D.

Din cauza poziției României pe hartă, fereastra de expunere la radiațiile UV este de doar câteva ore în mijlocul zilei în sezonul rece. De aceea, Ministerul Sănătății recomandă suplimentarea cu 600-1000 UI vitamina D la persoanele sănătoase, care se expun normal la soare, pe durata anotimpului rece, fără a fi nevoie de măsurarea nivelelor serice.

Din păcate nu se pot face recomandări universal valabile, pentru că modul de obținere al unei cantități corespunzătoare de vitamina D este dependent de numeroși factori. De aceea, noi vă încurajăm să petreceți cât mai mult timp în aer liber, să vă expuneți corect la soare, dar, în lunile reci ale anului sau în perioade ca acestea, în care suntem nevoiți să stăm în casă, suplimentarea este soluția. Vitamina D este un supliment ieftin și ușor de procurat, însă nu trebuie sa omitem faptul că valorile prea mari de vitamina D sunt toxice pentru organism. Așadar, să încercăm să gândim pozitiv, să ne bucurăm de momentele petrecute cu familia și să nu uităm de importanța vitaminei D.

Cu drag,
Echipa clinicii Embryos