POLIPII ENDOMETRIALI reprezintă una dintre cele mai frecvente patologii, care determină sângerări atât în perioada de înainte, cât și în cea de după menopauză. Ce sunt de fapt acești polipi? O creștere în exces a endometrului (hiperplazie endometrială glandulară și stromală), care se proiectează în afara suprafeței endometriale. Ei pot fi asimptomatici. Majoritatea sunt benigni, dar unii se pot transforma malign.
Polipii nu determină obligatoriu sângerări. Ei pot fi și asimptomatici. Deci puteți avea polipi în uter, deși nu aveți nici un simptom. Polipii pot fi unici sau multipli. Dimensiunea lor poate varia de la câțiva milimetri până la câțiva centimetri și pot să apară oriunde în cavitatea uterină.
De ce apar?
Nu se cunoaște încă o cauză anume. Au fost propuse mai multe teorii etiopatogenice: hiperplazia endometrială monoclonală, supraexpresia aromatazei endometriale și anumite mutații genice.
Cât de des este întâlnită această problemă?
Frecvența polipilor crește odată cu vârsta. La circa 10-24% din femeile care au făcut biopsie de endometru, din diferite motive, au fost descoperiți polipi endometriali. În concluzie, polipii sunt o patologie destul de frecventă.
Care sunt pacientele cu risc crescut de a dezvolta polipi uterini?
- pacientele sub tratament cu tamoxifen (între 2-36% dintre pacientele în postmenopauză, sub acest tratament, dezvoltă polipi)
- pacientele obeze, probabil prin nivelul mai crescut de estrogeni, formați în țesutul subcutanat bogat
- pacientele la menopauză sub tratament de subtituție hormonală (doze mari și perioade lungi de timp)
- pacientele cu sindrom Lynch
Ce simptome determină?
Majoritatea femeilor prezintă sângerări vaginale anormale. Femeile în premenopauză au cel mai frecvent sângerări între menstruații, în cantitate mică (spotting), însă polipii endometriali pot determina și sângerări mai abundente. Toate femeile, care prezintă sângerări anormale, în special în perioada de postmenopauză, trebuie să fie evaluate, pentru a exclude cancerul de endometru.
Cum se pot depista polipii?
- prin examenul local cu valve (daca polipul prolabează prin col)
- prin ecografie transvaginală (se poate ridica suspiciunea)
- prin histeroscopie se pot vizualiza direct și trata
- examenul Papanicolau poate să arate prezența unor celule endometriale (în studii, prezența acestora a fost corelată cu cea a polipilor uterini)
Cum se stabilește diagnosticul?
Diagnosticul de certitudine se stabilește doar prin examenul anatomo-patologic (prepararea și examinarea la microscop a polipului), după ce acesta a fost extras din uter.
Cum îi tratăm?
Orice polip simptomatic trebuie scos. Primul motiv este de îndepărtare a simptomelor și al doilea motiv este cel de depistare a malignității, dacă este cazul. Clasic, se practica chiuretajul uterin în scop biopsic (și eventual în scop hemostatic, dacă pacienta prezenta sângerări). Acest tip de intervenție nu mai este recomandat de rutină. La momentul actual se recomandă histeroscopia (gold standard), prin care se introduce o cameră video în uter prin vagin și col, în vederea evaluării canalului cervical, cavități uterine și a orificiilor tubare. Prin această metodă, polipii pot fi vizualizați și rezecați. Există două metode prin care aceștia pot fi extrași: cu pensa sau cu rezectoscopul. Rezectoscopul este un tip de histeroscop, ce poate tăia și coagula. Se folosește pentru polipii de dimensiuni mari, cu o bază de implantare mai mare. Rata de recidivă a polipilor după extragerea cu rezectoscopul este mai mică, comparativ cu extragerea cu pensa. Piesele extrase din uter se trimit întotdeauna la examenul anatomo-patologic.
Polipii pot regresa și spontan, adică fără nici o intervenție, însă, probabilitatea ca un polip mai mare de 1 cm să dispară fără intervenție este foarte mică.
Cum afectează polipii fertilitatea?
S-a descoperit că până la 32% dintre pacientele infertile au avut polipi endometriali. Însă, procentul de polipi găsit la pacientele fertile nu este deloc de neglijat, ceea ce ne face să ne întrebăm dacă polipectomia (extragerea polipului) este necesară. În ceea ce privește acest subiect, studiile sunt controversate. Unele studii arată o îmbunătățire clară a ratei de sarcină după polipectomie, alte studii nu au reușit să arate un beneficiu, mai ales în cazul polipilor sub 1.5 cm.
Ce facem cu polipii care recidivează?
Se cunoaște deja faptul că polipii multipli au un risc mai mare de recidivă. În acest caz, se recomandă extragerea din nou a polipilor și inserția unui dispozitiv intrauterin cu levonorgestrel sau ablația de endometru (în cazul pacientelor care nu mai doresc copii).
Vă așteptăm în cadrul clinicii pentru consultații și recomandările necesare.
Cu drag,
Dr. Mihaela Braga
Medic Specialist Obtetrică-Ginecologie
—
articole recente
Sindromul de hiperstimulare ovariană. De ce apare și cum poate fi tratat?
11 septembrie. 2024
Ecografia testiculară. Când este necesară?
11 septembrie. 2024
Ce rol are morfologia fetală?
11 septembrie. 2024
EMBRYOS
Clinica de Fertilitate & Ginecologie
insert author profile, avatar, name, short description
- Acasă
- Infertilitate
- Iată care sunt factorii de risc pentru apariția polipilor endometriali, precum și impactul lor asupra fertilității
Alte articole de interes pentru tine
11 septembrie. 2024
Testele genetice din sarcină de care orice gravidă ar trebui să știe
8 septembrie. 2024
Ce este infertilitatea secundară?
11 iulie. 2024
Obstrucția tubară, o cauză frecventă a infertilității
11 iulie. 2024