Femeile resimt acut trecerea timpului, în special atunci când își văd visul de a deveni mamă cum se îndepărtează tot mai mult. Cea mai fertilă perioadă a unei femei este între 20 și 35 de ani. Pe măsură ce avansează în vârstă fertilitatea scade, dar și calitatea ovocitelor se degradează. Însă ce te faci atunci când corpul tău nu poate ține pasul cu visul tău? Găsești medicul potrivit!

 

Infertilitatea feminină și vârsta

Cauzele infertilității feminine pot fi multifactoriale. De la diverse patologii ale aparatului reproducător, la boli autoimune, până la infertilitate din cauze necunoscute, toate acestea reprezintă obstacole majore în obținerea unei sarcini. 

Vârsta înaintată reprezintă o altă cauză a infertilității. Procesul prin care vârsta înaintată afectează fertilitatea feminină este unul relativ simplu. Rezerva ovariană este indicele pentru fertilitate, însă aceasta este o ”resursă” limitată. Femeile se nasc cu un număr finit de ovocite, care încep să se ”consume” cu fiecare ciclu menstrual. Pe măsură ce înaintează în vârstă, femeia nu doar că dispune de un număr din ce în ce mai mic de celule reproducătoare, dar și calitatea acestora scade. O calitate scăzută a ovocitelor este asociată cu o rată mică de obținere a unei sarcini viabile, dar și cu posibile malformații ce vor afecta copilul.

După vârsta de 40 de ani posibilitatea obținerii unei sarcini cu ovocitele proprii este foarte scăzută. 

 

Dorința de a fi mamă nu cunoaște trecerea timpului

Deși multe femei aleg în prezent să amâne momentul concepției, descoperind că timpul a fost în defavoarea lor, acesta nu este și cazul lui Marianei. Mariana are 51 de ani și este proaspăta mămică. Drumul ei către maternitate a început acum 20 de ani și a fost presărat cu drame. Cu toate acestea, pacienta a luptat neîncetat pentru visul său.

”Am avut o sarcină extrauterină la 32 de ani și de acolo au început problemele.” Din păcate, un context nefericit a impus o serie de intervenții chirurgicale ce au făcut imposibilă obținerea unei alte sarcini pe cale naturală. O intervenție pentru pentru îndepărtarea focarelor rămase în urma sarcinii ectopice și alte patru intervenții pentru chisturi recurente au lăsat-o pe Mariana fără trompe, fără ovare și fără speranțe.

”Prima trompă am pierdut-o în urma sarcinii ectopice, apoi, treptat, cu fiecare operație, mai pierdeam un organ. Am decis să păstrez uterul, pentru că era ultima șansă să mai pot face un copil. Încerc de la 35 de ani să rămân însărcinată. În ciuda răspunsurilor seci și lipsite de explicații, cum că nu voi mai avea niciodată copiii, eu nu mi-am pierdut speranța.” Chiar dacă nu și-a pierdut speranța, intervențiile chirurgicale și dezamăgirile și-au pus amprenta asupra pacientei. Mariana a avut nevoie de câțiva ani în care să se reculeagă și să-și regăsească forța de a reîncepe lupta: ”Intrasem puțin în depresie. Am avut nevoie de o pauză de 3 ani. A fost greu. Însă am avut noroc de un partener care m-a susținut. Nu cred că reușeam singură.”

 

O rază de speranță cu ajutorul ovocitelor donate și a specialistului potrivit

Deși sarcinile la vârste avansate sunt grevate de riscuri, ele se pot obține și se pot duce la capăt, cu ajutorul materialului genetic donat. În cazul de față, Mariana a recurs la ovocite donate, cu ajutorul medicului Tarig Massawi. 

”Când a ajuns la mine, Mariana era deja hotărâtă să înceapă procesul de reproducere umană asistată în Grecia. I-am înțeles dilema și suferința, dar am înțeles și faptul că, avand informatiile corecte, va lua cea mai bună decizie. Atâta timp cât evaluarea ecografică ne spune că uterul este sănătos, că pacienta este sănătoasă și poate duce la bun final o sarcină, vârsta nu ar trebui să constituie un impediment. Cu ajutorul ovocitelor dontate și cu o pregătire foarte bună, chiar și o pacientă aflată de mulți ani la menopauză își poate ține copilul în brațe.”

Ovocitele donate pot fi o opțiune salvatoare pentru multe paciente care se confruntă cu anumite patologii ce nu le permit utilizarea propriului material genetic. Procesul este sigur, standardizat și în totalitate intermediat și supravegheat de clinică. Donatoarele sunt supuse controalelor riguroase. Ovocitele vor proveni întotdeauna de la femei tinere și sănătoase. 

”Cazul a fost unul complex, din cauza istoricului medical dificil. Doamna a necesitat o pregătire hormonală foarte bine pusă la punct, având în vedere contextul ei hormonal. Odată ce corpul intră la menopauză, survin anumite modificări ce nu mai sunt compatibile cu reproducerea. De aceea, noi trebuie să realizăm artificial procesele normale implicate în fertilitate. De fapt, noi trebuie să redăm, sau să <<simulam>> activitatea hormonală a unei femei aflate la vârsta optimă de reproducere”, spune doctorul Massawi.

Mariana a urmat un tratament hormonal pentru a pregăti uterul în vederea transferului. Acest lucru a presupus un echilibru fin și foarte controlat între estrogen și progesteron, monitorizare permanentă a valorilor hormonale și ajustarea din mers a dozelor necesare. 

”Am mers pentru un control de rutină și m-am trezit că am început procedurile”

Relația medic-pacient trebuie să aibă ca fundament încrederea. Atunci când vorbim despre infertilitate, această încredere trebuie să fie absolută. Mariana a știut din primul moment în care a interacționat cu Dr. Massawi că drumul ei atunci începe cu adevărat și pentru prima oară a plecat de la un consult medical încrezătoare și optimistă. ”Mi s-a părut un om foarte cald. Și uite așa s-a întâmplat minunea cu bebelușa mea”. Mulțumită protocolului extrem de controlat și de eficient, Mariana a rămas însărcinată de la prima încercare. Iar sarcina a avut un parcurs ideal, în ciuda unei hipertensiuni arteriale preexistente și a unui diabet gestațional care nu a pus foarte multe probleme. 

”Domnul doctor este un om de nota 200. Are ceva aparte când vorbește cu tine. Îți dă încredere, este foarte cald și implicat. Eu sunt o persoană agitată și temătoare, însă datorită lui, am trecut foarte ușor prin tot. Am avut încredere absolută în el. La fel a fost și pe parcursul sarcinii”.

După 20 de ani încercări, un test de sarcină pozitiv a venit ca un dar nesperat. Mariana este, la 51 de ani, o mămică reîntinerită, fericită și veșnic recunoscătoare medicului care i-a pus în brațe minunea. ”Nu credeam că o să ajung să îmi țin în brațe copilul! L-aș recomanda oricui pe domnul doctor.”

 

Vârsta nu mai este un impediment pentru obținerea unei sarcini

”Eu nu consider că vârsta este un impediment. Nu mă simt obosită, nu mă simt stresată, ma simt doar fericită. Îndemn pe toate fetele care au probleme să nu se lase, pentru că este păcat. Se poate, îți poți ține copilul în brațe, indiferent de vârstă, cu ajutorul unui medic dedicat precum domnul doctor Targi Massawi.” 

Domnul doctor Tarig Massawi este medic primar obstetrică-ginecologie cu supraspecializare în medicină reproductivă. De peste 10 ani ajută femei precum Mariana să își vadă visul cu ochii. Doctorul Massawi este alături de pacientele sale, cu empatie, căldură și cu o etică profesională ireproșabilă. Domnul doctor, la fel ca Mariana, încurajează femeile care își doresc o sarcină, dar, din diverse motive nu o pot obține, să nu își piardă speranța. ”Medicina ne permite în prezent să <<păcălim>> biologia, vârsta. Există opțiuni pentru orice categorie de vârstă. Iar noi, ca medici, suntem alături de pacientele noastre, la fiecare pas.”