Morfologia fetală de trimestru I este o evaluare ecografică a dezvoltării fătului, realizată în primele 14 săptămâni de sarcină. Scopul acestei investigații detaliate este de a detecta posibilele malformații fetale, anomalii structurale și de a evalua riscul pentru afecțiuni cromozomiale, (sindromul Down, sindromul Edwards sau sindromul Patau) care ar putea apărea în dezvoltarea fătului.

Acest examen este efectuat de obicei, ca parte a evaluării standard în timpul sarcinii sau pentru a elucida alte simptome care ar putea indica anumite probleme (sângerări, riscul unui avort spontan etc). Detectarea la timp a unor probleme fetale conduce la luarea unor măsuri terapeutice speciale, care pot fie să reducă riscurile apariției lor la naștere, fie să se ofere o îngrijire prenatală optimă viitoarei mame.

În acest articol, vom afla în ce constă morfologia fetală de trimestru I și de ce este esențial acest examen în prima etapă a evoluției sarcinii.

Cuprins

  • Ce este examenul de morfologie fetală?
  • Ce înseamnă morfologia fetală de trimestru I?
  • Ce evaluări trebuie să cuprindă morfologia fetală trimestru I?
  • Ce anomalii se pot depista în timpul morfologiei fetale de trimestru I?
  • Avantajele examenului de morfologie în trimestrului I de sarcină
  • Cum mă pot pregăti pentru examenul de morfologie fetală trimestru I?
  • Cum se realizează evaluarea morfologică de trimestru I?
  • Întrebări și răspunsuri
  • Concluzii

Ce este examenul de morfologie fetală?

Morfologia fetală este un examen prenatal, în care se evaluează prin investigație ecografică poziția și dimensiunea fătului, viabilitatea sa și modul în care se dezvoltă organele interne. Acest tip de examen medical se realizează într-o clinică de ginecologie, de către un medic specialist, în timpul fiecăruia dintre cele trei trimestre de sarcină.

Scopul unui examen morfologic este de a evalua dezvoltarea fătului și de a identifica eventualele probleme structurale, funcționale sau genetice ale acestuia, precum și de a monitoriza sănătatea mamei și a sarcinii în ansamblu.

Scanările morfologice își pot spune câți feţi sunt în uter și unde se află placenta. În funcție de poziția bebelușului, se poate detecta și sexul acestuia.

Ce este morfologia fetală de trimestru I?

Morfologia fetală de trimestru I este primul examen morfologic din timpul sarcinii, realizat cu ajutorul ecografiei, fiind efectuat între săptămânile 11 și 14 de sarcină. Conform Societății Române de Ultrasonografie în Obstetrică și Ginecologie, perioada optimă de evaluare este între sfârșitul săptămânii a 12-a și începutul săptămânii a 13-a de sarcină.

Cu ajutorul acestei investigații ecografice, medicul obstetrician realizează măsurători specifice și examinează organele interne și structurile anatomice ale fătului, pentru a depista din timp anomalii fetale, prezența anumitor sindroame cromozomiale, pentru a identifica sarcinile multiple sau pentru a estima vârsta gestațională corectă a fătului.

Ecografia în sarcină se poate realiza în două moduri: transabdominal sau transvaginal. Cu ajutorul ecografiei transabdominale, se poate evalua vârsta sarcinii, poziția și viabilitatea fătului sau dacă este vorba de o sarcină multiplă.

Ecografia transvaginală este importantă, pentru că prin intermediul acesteia, se pot depista eventualele malformații sau anomalii de origine fetală.

Ce evaluări trebuie să cuprindă morfologia fetală trimestru I?

Examinarea ecografică a morfologiei fetale în trimestrul I de sarcină trebuie să aibă următoarele scopuri:

  •   Confirmarea viabilității fătului
  •   Determinarea numărului de feți viabili
  •   Stabilirea cu acuratețe a vârstei gestaționale
  •   Evaluarea anatomiei fetale în concordanță cu vârsta gestațională
  •   Evaluarea riscului de aneuploidii (număr anormal de cromozomi)
  •   Detectarea anomaliilor de placentă

Medicul confirmă viabilitatea fetală prin intermediul evidențierii bătăilor inimii fătului în timp real și a frecvenței acestora. O sarcină gemelară sau multiplă este detectată prin evidențierea numărului de saci amniotici și de placente. Determinarea vârstei gestaționale este realizată prin măsurarea lungimii cranio-caudale (LCC/CRL) a fătului, care în primul trimestru trebuie să fie cuprinsă între 45 și 84 de mm.

Ce anomalii se pot depista în timpul morfologiei fetale de trimestru I?

În timpul evaluării morfologice, medicul examinează diferite părți ale corpului fătului, pentru a vedea dacă sunt dezvoltate corespunzător. Sunt realizate măsurători ale capului (circumferința și lungimea), se măsoară lungimea femurului, sunt examinate fața, gâtul, toracele, abdomenul, membrele și coloana vertebrală.

De asemenea, este examinată inima (cordul fetal), poziția sa corectă și prezența anumitor anomalii, dar și organele genitale externe, precum și placenta, cordonul ombilical sau colul uterin al mamei.

În urma evaluării se pot detecta:

  •   anomalii ale cordului
  •   defecte de tub neural
  • defecte ale sistemului gastrointestinal (hernia diafragmatica sau atrezia esofagului)
  •   anomaliile de placentă sau alte probleme în dezvoltarea diferitelor părți ale corpului

Medicul va prezenta toate datele morfologice cu indicatori precum: Normal, Anormal sau Nevizualizat.

O evaluare foarte importantă este screeningul pentru aneuploidii fetale sau boli cromozomiale, cum sunt:

  •   Trisomia 21 (sindromul Down)
  •   Trisomia 18 (sindromul Edwards)
  •   Trisomia 13 (sindromul Patau)

Această testare este importantă pentru toate viitoarele mame, mai ales pentru cele ce prezintă un factor de risc mai ridicat. Evaluarea se realizează atât ecografic, prin evaluarea translucenței nucale, a osului nazal și a valvei tricuspide, cât și prin prelevarea unei probe de sânge de la mamă (dublu test), prin care se determină nivelurile unor anumiți markeri biochimici, cum sunt proteina plasmatică asociată sarcinii (PAPP-A) sau gonadotropina corionică umană (β-hCG).

Beneficiile examenului de morfologie în trimestrului I de sarcină

Examenul de morfologie fetală în trimestrul I de sarcină este o investigație ecografică extrem de importantă, pentru că se pot detecta la timp eventuale probleme de dezvoltare a fătului și de evoluție a sarcinii. Acesta oferă multiple avantaje atât pentru mamă, cât și pentru făt:

  •   Detectarea unei sarcini multiple și tipul acesteia (monozigotică, dizigotică)
  •   Determinarea cu precizie a vârstei gestaționale
  • Evaluarea dezvoltării fetale timpurii
  • Identificarea complicațiilor precoce ale sarcinii (sarcina ectopică, hematoame subcorionice, placenta previa, risc de avort spontan etc)

În plus, confirmarea faptului că o sarcină evoluează normal, fără probleme, oferă confort psihologic pentru părinți. În cazul în care sunt identificate anumite probleme sau riscuri, medicul poate propune un plan de îngrijire personalizat, ce cuprinde investigații specifice.

Cum mă pot pregăti pentru examenul de morfologie fetală trimestru I?

De cele mai multe ori, nu trebuie să te pregătești în mod special pentru examenul morfologic de trimestru I. Dacă se efectuează dublul test, pentru markerii fetali, trebuie să eviți consumul de alimente dimineața.

Este important de știut că este posibil să trăiești emoții puternice – îți poți vedea pentru prima oară copilul în detaliu. În același timp, poți afla că ceva poate să nu fie în regulă cu sarcina. În acest sens, poate fi indicat să fii împreună cu soțul, partenerul, un prieten sau un membru al familiei.

Câteva sfaturi utile înainte de examinare ar fi: evitarea consumului de cafea pentru că poate accelera inclusiv bătăile inimii fătului, evitarea de alimente care te pot balona, purtarea unor haine confortabile și lejere, pentru a facilita examenul, comunicarea deschisă cu medicul – să discuți despre orice problemă medicală existentă, să adresezi orice întrebare ai sau nelămurire cu privire la examinare sau la sarcină, să menționezi eventuale medicamente sau tratamente pe care le iei etc.

Nu în ultimul rând, încearcă să rămâi calmă pentru a avea parte de o evaluare cât mai ușoară, mai exactă și a te bucura de faptul că îți poți vedea şi auzi copilul pentru prima oară.

Cum se realizează evaluarea morfologică de trimestru I?

Procedura are loc într-o clinică de obstetrică și ginecologie, pacienta stând întinsă pe spate pe masa de examinare, cu abdomenul descoperit. Medicul aplică gel pe abdomen pentru propagarea mai eficientă a ultrasunetelor ecografului. Cu ajutorul unui instrument conectat la un aparat ecografic echipat cu ecran (sonda ecografică), medicul scanează abdomenul mamei.

Impulsurile undelor sonore ale sondei creează ecouri atunci când detectează prezența fătului în abdomen. Computerul schimbă apoi aceste ecouri în imagini. Ecograful va efectua o mulțime de măsurători morfologice, care sunt apoi interpretate de către medic. Aceste rezultate sunt folosite pentru a verifica dimensiunea și vârsta bebelușului, ritmul și frecvența cardiacă al bebelușului, detectarea eventualelor probleme etc.

După înregistrarea și stocarea tuturor măsurătorilor și parametrilor, medicul va opri impulsurile sondei, mama putându-se curăța de gelul de pe abdomen. Rezultatele examenului medical morfologic sunt de obicei înmânate în aceeași zi.

Întrebări și răspunsuri frecvente

1. Cât durează examenul de morfologie fetală trimestru I?

De cele mai multe ori, ecografia durează între 30-60 de minute, putând varia în funcție de particularitățile fiecărei sarcini.

2. Poate scanarea morfologică să dăuneze copilului meu?

O scanare morfologică este un test sigur, non-invaziv și nedureros. Nu există un risc de vătămare a copilului, undele sonore utilizate în timpul ecografiei fiind inofensive pentru tine și copilul tău.

3. Când se recomandă realizarea morfologiei fetale de trimestru I?

Perioada în care se poate realiza examenul este între 11 și maxim 14 săptămâni de sarcină. Intervalul ideal este între 11 săptămâni și 6 zile și 13 săptămâni și 6 zile. Medicii recomandă ca împreună cu examenul morfologic să se efectueze și dublul test, într-un interval de 24 de ore.

4. Trebuie să fac neapărat o ecografie morfologică în semestrul I?

Examenul de morfologie fetală de trimestru I nu este obligatoriu. Acesta este totuși cea mai frecventă scanare care se face în timpul sarcinii, oferind numeroase informații prețioase despre evoluția și sănătatea fătului. Examenul este recomandat de medici tuturor mămicilor, mai ales femeilor care prezintă anumiți factori de risc: vârsta peste 35 de ani, sarcini anterioare cu probleme, pierderi de sarcină, diabet zaharat, hipertensiune, sângerări, suspiciuni de anomalii placentare etc.

5. Când sunt gata rezultatele evaluării?

De cele mai multe ori, rezultatele sunt primite chiar în aceeași zi. Rezultatele la dublul test pot fi gata a doua zi, în funcție de volumul de probe prelucrate în laborator.

Concluzie

Examenul de morfologie fetală în trimestrul I este un instrument valoros, ce contribuie semnificativ la sănătatea maternă și fetală, asigurând detectarea timpurie a problemelor și anomaliilor fetale. Este important să consulți un medic obstetrician pentru a decide când poți să realizezi această evaluare.

Nu în ultimul rând, morfologia fetală de trimestru I îți oferă ocazia de a-ți vedea pentru prima oară copilul în detaliu, de a-i auzi bătăile inimii, fiind un moment cu puternică încărcare emoțională, o experiență personală plină de sens, care întărește legătura dintre mamă și făt.

Pentru a realiza un examen morfologic amănunțit, poți apela cu încredere la clinica de ginecologie și fertilitate Embryos!

Surse:

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK573070/

https://www.pregnancybirthbaby.org.au/morphology-scan

https://www.degruyter.com/document/doi/10.1515/jpm-2022-0125/html?lang=en&srsltid=AfmBOopuRX7GIiP5OlVtTXaQpn2O7mA1pMSi4qijnp7ex627aKtmDKRn

https://sruog.ro/wp-content/uploads/2020/04/sruog_ghid_trim_1_2014.pdf