Infertilitatea este o afecțiune în care sarcina nu apare la unele cupluri, deși acestea au avut contacte sexuale regulate și neprotejate timp de 1 an. În cazul acestor cupluri care își doresc foarte mult un copil, apar stări de frustrare, anxietate și depresie. Deseori este învinuită femeia că nu a reușit să rămână însărcinată, însă infertilitatea poate fi și de cauză masculină.

Simptome de infertilitate la bărbați

În ziua de azi, oamenii au acces la medici specialiști cu experiență în clinici de infertilitate, pentru a discuta despre infertilitatea masculină și cea feminină. Potrivit acestora, simptomele infertilității la femei sunt mai frecvente decât simptomele infertilității la bărbați. Prin înțelegerea acestor aspecte – care sunt cele mai importante subiecte în clinicile de fertilizare – se pot clarifica nelămuririle cu privire la infertilitate.

Se spune că infertilitatea la bărbați produce anumite simptome, cum ar fi:

  • Apariția problemelor de erecție sau de ejaculare
  • Durere în testicule sau iradierea unei nevralgii ce afectează nervii de sensibilitate testiculară
  • Inflamația testiculului care poate să apară în caz de epididimită sau orhită
  • Tumefiere testiculului produsă de infecții bacteriene la prostată și vezică urinară
  • Apariția unei formațiuni neobișnuite la testicule
  • Testicule micșorate care pot duce la infertilitate și chiar la impotență
  • Scăderea libidoului

Cauze ale infertilității masculine și tratamente

infertilitate masculină

Diagnosticul de infertilitate masculină și tratamentul se stabilesc după efectuarea unor teste și analize medicale, cum sunt spermograma, analize de sânge și ecografie testiculară. Uneori sunt necesare pachete de analize în clinici de infertilitate, pentru a depista problemele mai aprofundate de infertilitate masculină.

Cauzele infertilității masculine – congenitale sau dobândite – pot fi aflate după recoltarea analizelor și studiul acestora. Iată câteva dintre acestea:

Varicocel

În cazul bărbaților, poate apărea o afecțiune numită varicocel, care reprezintă dilatarea venelor la nivelul scrotului și care poate micșora testiculul și reduce producția de spermatozoizi. Varicocelul afectează aproximativ 20% dintre bărbați și este o patologie asociată cu apariția infertilității la 40% dintre pacienți.

Dacă este identificat în stadiul inițial prin investigații, se poate manageria corespunzător. Dacă nu se aplică un tratament la timp, varicocelul produce scăderea fertilității.

Traumatism testicular

Orhita este o inflamație a testiculelor, care apare pe fondul unei infecții sau traumatism. Ea duce la inflamație și creșterea temperaturii locale, la spermatogeneză defectuoasă și infertilitate masculină. În caz de orhită bacteriană, tratamentul constă în administrarea de antibiotice.

Torsiunea testiculară nu va duce la infertilitate decât dacă acel testicul rămas va funcționa normal și dacă spermatogeneza este corectă.

Anumite traumatisme, infecții sau boli precum cancerul pot cauza hidrocelul testicular. Asta înseamnă că se produce o acumulare mare de lichid în cordonul spermatic și poate fi o cauză a infertilității. Pentru a scăpa de disconfortul creat se recomandă intervenția chirurgicală. Uneori, odată cu hidrocelul testicular apare și hernia inghinală.

Tulburări de producere a spermatozoizilor

Dacă numărul de spermatozoizi este scăzut, atunci se pot aplica tehnici de reproducere asistată.

Conform unor studii recente și inflamația post covid 19 (care este considerată o complicație după vaccinare) poate afecta temporar calitatea spermei masculine. Febra reduce concentrația de spermatozoizi cu 9% și mobilitatea cu 4,5%, spun experții.

Boli infecțioase și tulburări hormonale

La bărbații diagnosticați cu infecții și tulburări hormonale (care pot scădea fertilitatea), medicii recomandă un tratament medicamentos ce poate combate aceste probleme de sănătate și restabili producția de spermă.

Despre oreion, cercetătorii au spus că este o boală cauzată de o infecție virală, care poate provoca printre alte simptome și o inflamație a testiculelor și deci poate fi o cauză a infertilității masculine. Inflamația testiculelor poate avea consecințe în timp, va duce la atrofia testiculelor și reducerea producției de spermatozoizi.

Probleme anatomice

Blocajele în canalele spermatice sunt cauze ale infertilității masculine și pot fi depistate de medici prin analizele efectuate. Dacă intervenția chirurgicală rezolvă problema, atunci canalele permit eliberarea spermei. Dacă acest lucru nu se poate realiza, atunci se recurge la fertilizare in vitro.

Un defect congenital care duce la infertilitate este criptorhidia, sau coborârea incompletă a unui testicul sau a ambelor testicule prin canalul inghinal în scrot. Bărbații pot avea astfel probleme în formarea spermei datorită temperaturii înalte la locul de situare a testiculelor.

Hipoplazia testiculară este o altă patologie congenitală, care este denumită și infantilism testicular. În acest caz, testiculele sunt mai mici decât ar trebui în mod normal.

Operații chirurgicale

Dacă se practică vasectomie, atunci bărbatul este steril, nu va mai putea lăsa o femeie însărcinată. Unii bărbați care au făcut vasectomie, aleg să facă intervenția de chirurgie inversă, care este costisitoare și invazivă, pentru a avea un copil. Potrivit specialiștilor în obstetrică și ginecologie, succesul în conceperea unui copil depinde însă și de fertilitatea femeii, nu doar de rata de succes a inversării vasectomiei la bărbat.

Probleme genetice

Prin analize de sânge și teste de screening pot fi depistate diferite modificări cromozomiale sau alte alterări genetice, care pot cauza probleme spermatice. Iată câteva dintre acestea:

  • Sindrom Klinefelter ce provoacă azoospermie și atrofie testiculară ce duce la leziuni de spermatogeneză;
  • Mutații în gena CFTR (gena fibrozei chistice), obstrucție a canalelor seminale, absența epididimului.

De asemenea, pot apărea anomalii cromozomiale:

  • Microdeleții cromozom Y;
  • Translocații Robertsoniene în care se formează un cromozom gigant prin conectarea a doi cromozomi identici; asta duce la absența spermatozoizilor în ejaculat.

Stilul de viață

Cercetătorii au descoperit că anumiți factori, ce țin de stilul de viață, pot afecta fertilitatea. De exemplu, ei au spus că smartphone-urile și alte dispozitive mobile pot deteriora calitatea spermei bărbaților, dacă sunt purtate în buzunarele de la pantaloni. Vibrațiile radiațiilor electromagnetice emise de gadget-uri au un impact negativ asupra spermei. Și utilizarea laptopului pe picioare poate cauza hipertermie în scrot, ce îngreunează producția de spermatozoizi.

Consumul de alcool are consecințe grave asupra sănătății și un efect negativ asupra spermei. Studiile arată că alcoolul în exces reduce nivelul de testosteron și afectează numărul de spermatozoizi, dar și forma, mărimea și motilitatea acestora.

Fumatul este cea mai mare cauză a expunerii umane la plumb și cadmiu, care deteriorează sănătatea și afectează infertilitatea. Fumul de țigară are peste 4.700 de substanțe toxice, ce includ metale grele și agenți cancerigeni. Unele metale ce apar în fum duc la infertilitate masculină și feminină. Există studii ale cercetătorilor care sugerează că fumatul duce la o scădere mare a concentrației de spermatozoizi, a mobilității și vitalității spermei la bărbații care au acest viciu.

Și stresul este un factor care îngreunează funcționarea normală a organismului, deci trebuie evitat. Cuplurile care suferă de stres, depresie și anxietate pot consulta un specialist pentru a putea face față mai ușor situațiilor dificile într-un mod pozitiv.

În foarte multe din cazurile de infertilitate din ziua de azi, problema este infertilitatea masculină. Medicii recomandă în principal analiza materialului seminal și în funcție de rezultate, ei sugerează și investigarea altor potențiale probleme de infertilitate masculină, inclusiv ejacularea retrogradă. Infertilitatea la bărbați poate fi cauzată de această afecțiune – ejaculare retrogradă – care a fost asociată și cu diabetul și administrarea unor medicamente pentru hipertensiunea arterială. Prin recoltarea analizelor, medicii pot vedea dacă afecțiunea este sau nu reversibilă.

Pentru cea mai precisă metodă de diagnostic și tratament de infertilitate masculină sau feminină, puteți contacta Clinica de Fertilitate și Ginecologie Embryos, pentru a face o programare și a veni la control.