Endometrita reprezintă inflamația mucoasei uterine, cauzată de o infecție bacteriană. Pătrunderea unei infecții din vagin sau din col în mediul steril al uterului poate da naștere acestei afecțiuni. Endometrita poate fi cronică sau acută.

Cauzele endometritei

Endometrita post partum este infecția cea mai răspândită în rândul populației feminine aflate la vârstă fertilă. Aceasta poate apărea ca urmare a nașterii, în urma unui avort, sau în urma pierderilor repetate de sarcini. Uterul este un mediu steril, iar contaminarea acestuia se poate petrece în timpul ruperii sacului amniotic.

Endometrita puerperală este, de asemenea, frecventă în cazul femeilor care nasc prin operație cezariană. Țesutul uterin traumatizat de intervenția chirurgicală poate fi susceptibil infecțiilor, fie ele aerobe sau anaerobe. Printre factorii de risc si potențialele cauze ale apariției efecțiunii se numără:

  • Bolile cu transmitere sexuală
  • Ruperea membranelor
  • Travaliul prelungit
  • Avortul spontan sau avorturile repetate
  • Histerocopia
  • Examenele cervicale multiple
  • Prezența steriletului
  • Tuberculoza
  • Nuliparitate
  • Obezitatea
  • Mentruație prelungită

Studiile au concluzionat faptul că, în multe cazuri, microorganismele responsabile pentru infecția endometrială sunt adesea incompatibile cu cele detectate în țesutul endocervical sau în secreții vaginale (Cicinelli E. De Ziegler D., Nicoletti R.,Tinelli R., Saliani N., Resta L., et al. Poor reliability of vaginal and endocervical cultures for evaluating microbiology of endometrial cavity in women with chronic endometritis.Gynecol Obstet Invest. 2009;). În plus, unele studii au constatat că rata de detecție a Chlamydia trachomatis și Neisseria gonorrhoeae, principalii agenți patogeni care cauzează endometrita acută, este foarte scăzută îm cazul pacientelor diagnosticate cu endometrită acută (Cicinelli E. De Ziegler D., Nicoletti R.,Tinelli R., Saliani N., Resta L., et al. Chronic endometritis: correlation among hysteroscopic, histologic, and bacteriologic findings in a prospective trial with 2190 consecutive office hysteroscopies.Fertil Steril. 2008).

Simptomele endometritei

Endometrita cronică poate fi în mare parte asimptomatică. În aceste cazuri, este descoperită în cadrul histeroscopiei diagnostice, efectuată în vederea diagnosticării unei eventuale cauze uterine de infertilitate sau în cazul pacientelor cu pierderi de sarcină recurente.

Printre simptome se numără:

  1. dureri pelvine
  2. infertilitate
  3. dureri lombare
  4. secreții vaginale modificate
  5. sângerări vaginale anormale

Simptomele non specifice, care se pot regăsi și în contextul altor patologii sunt: disconfort abdominal, constipație, leucoree.

Endometrita, infertilitatea și tratamentele de fertilizare in vitro

fertilizare in vitro

Deși endometrita nu reprezintă un motiv major de îngrijorare, fiind o patologie benignă și complet vindecabilă, legătura dintre această afecțiune și infertilitatea, poate fi una cauzală. Mecanisme implicate în infertilitatea asociată cu endometrita sunt legate de eșecul de implantare și avorturile spontane recurente. De asemenea, afecțiunea poate determina dereglări ale ciclului menstrual, scăzând astfel șansele obținerii unei sarcini pe cale naturală.

Prezentă în aproximativ 11% din populația feminină, boala este cel mai frecvent descoperită în cazurile ce se confruntă cu infertilitatea (în aproximativ 28% din cazuri) Deși tehnicile de reproducere umană asistată au evoluat suficient de mult încât multe afecțiuni nu mai constituie o piedică în calea obținerii unei sarcini, nu se recomandă, totuși inițierea procesului pe acest fond de inflamație cronică. Endometrita poate fi responsabilă de o multitudine de factori ce pot influența în mod negativ rezultatele procedurilor de fertilizare in vitro:

  • Alterarea celulelor imune responsabile cu implantarea embrionului
  • Număr crescut de anticorpi
  • Modificarea anumitor gene implicate în procesul de implantare
  • Modificarea receptivității endometriale prin prezența anumitor citokine (molecule responsabile cu inflamația)
  • Rezistență la progesteron la nivelul endometrial
  • Creșterea contractilității uterine în perioada periimplantării

Studiile afirmă că endometrita cronică este descoperită într-o proporție foarte mare, în cazul pacientelor cu istoric de peste 3 pierderi de sarcină (57,8%) ( Zolghadri J, Momtahan M, Aminian K, Ghaffarpasand F, Tavana Z. The value of hysteroscopy in diagnosis of chronic endometritis in patients with unexplained recurrent spontaneous abortion. Eur J Obstet Gynecol Reprod Biol. 2011;155:217–220. )

Diagnostic si tratament endometrită

Diagnosticul de endometrită se pune în urma aspectului histeroscopic al endometrului, precum și în urma analizei histopatologice.

Un cumul de bacterii alcătuiesc flora vaginală normală a femeilor. Atunci când bacteriile suferă modificări, în urma unui eveniment sau altul, acest lucru poate predispune la apariție endometritei. Boala poate coexista cu cu alte afecțiuni pelvine inflamatorii, precum cervicita si endometrioza. Având în vedere faptul că simptomele sunt similare, poate exista o întârziere a diagnosticului.

Tratamentul afecțiunii constă în administrarea de antibiotice. Pentru că infecția poate avea etiologii diferite, se pot recomanda antibiotice din clase diferite, în funcție de protocoale terapeutice și teste specifice.

Deși o relație cauzală concretă între infertilitate și endometritită nu a fost stabilită în mod concret și fără echivoc, există totuși anumite riscuri ce nu pot fi contestate. Astfel încât, o serie de investigații clinice și paraclinie temeinice, poate face diferența între un proces FIV eșuat și unul cu succes.

Surse:
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK553124/
https://www.healthline.com/health/endometritis
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5234283/
https://www.fertstert.org/article/S0015-0282(18)30337-6/fulltext
https://www.fertstert.org/article/S0015-0282(22)00404-6/fulltext