La 30 de ani Ramona este mândra mămică a unui copil de 2 ani. Minunea sa a venit pe lume cu ajutorul medicului Tarig Massawi. Specialistul în infertilitate și-a pus întreaga experiență de peste 10 ani și foarte mult suflet în slujba tânărului cuplu.
Infertilitatea este ca un puzzle ce trebuie rezolvat
În 2018 începea lupta Ramonei și a soțului său, cu infertilitatea. După un an de încercări de obținere a unei sarcini, cei doi au solicitat ajutorul medicului Massawi, despre care știau de la alte cunoștințe trecute prin probleme similare.
Primul consult cu un specialist în infertilitate este, de regulă, momentul în care se formează o legătură strânsă între medic și pacienți. În primă instanță specialistul va evalua istoricul medical al partenerilor și va solicita o serie de investigații pentru a identifica problema.
Pentru că infertilitatea este o problemă complexă, ce poate fi determinată atât de factori feminini, cât și de factori masculini, iar uneori cauzele sunt aparent necunoscute, specialistul în infertilitate joacă rolul unui detectiv. Din aproape în aproape și prin eliminare, acesta trebuie să ”recompună” imaginea de ansamblu cu ajutorul elementelor lipsă.
Investigațiile recomandate au rolul de a evalua starea de sănătate generală a cuplului, precum și probleme specifice fiecărui sex. În cazul pacienților noștri, spermograma și spermocultura au evidențiat probleme.
Domnul doctor Massawi își aduce aminte perfect de cazul celor doi parteneri: ”Ramona și soțul ei au ajuns la mine după o lungă perioadă în care au încercat să obțină o sarcină. Din păcate, dar și din fericire, problema lor a devenit clară odată cu primul set de analize. Zic din fericire, pentru că există soluții pentru infertilitatea masculină”. Soluția optimă pentru cuplu a presupus fertilizarea ovocitelor cu material seminal donat.
Fertilizarea in vitro poate fi un proces îndelungat
Cuplul a început procedurile în 2019. Ramona povestește despre impactul asupra fizicului, dar mai ales asupra psihicului: ”Nu e deloc ușor. Trebuie să fii puternică, să îți dorești cu orice preț și mai ales să ai un partener care să te susțină. De fapt, trebuie să vă susțineți reciproc, pentru că acest proces afectează ambii parteneri.”
Domnul doctor Tarig a elaborat, cu acordul pacienților un protocol menit să maximizeze șansele de succes. Procesul de fertilizare in vitro presupune administrarea unui tratament hormonal care forțează ovarele să producă ovocite, într-un număr cât mai mare. Atunci când ating dimensiunea și numărul dorite, sunt recoltate prin intermediul procedurii numite puncție și fertilizate ulterior în laborator. Fiecărei paciente i se prescrie un protocol de stimulare personalizat.
Din păcate, prima încercare s-a soldat cu o sarcină biochimică neviabilă. Aceasta a fost lovitură puternică pentru Ramona, însă nu suficient de puternică să o oprească din drumul său.
După o pauză de 2 ani cuplul a pornit din nou pe același drum, de data aceasta mai puternici și mai hotărâți.
Au pornit de la zero, cu același set de analize, dar și investigații suplimentare. ”Este indicat ca atunci când reîncepem procedurile, să revizuim tot, să refacem toate analizele. Iar dacă pacienta a suferit o pierdere de sarcină, este necesar să evaluăm cavitatea uterină cu ajutorul histeroscopiei”, spune domnul doctor Massawi.
Histeroscopia este o procedură non-invazivă, cu ajutorul căreia se vizualizează cavitatea uterină. Atunci când este nevoie, se pot face anumite intervenții pentru refacerea anatomiei uterului. Intervenția nu presupune incizii, iar pacienta se externează în aceeași zi. Histeroscopia este esențială în cazurile ce au în antecedente pierderi de sarcină, sau intervenții la nivelul uterului.
După efectuarea histeroscopiei și a analizelor necesare, a început cea de-a doua procedură de fertilizare in vitro. Specialistul are întotdeauna în vedere cauza infertilității în elaborarea protocolului, iar medicii embriologi vor aplica proceduri de fertilizare specifice fiecărui caz în parte.
Avantajele unui laborator de fertilizare performant și a unei echipe de embriologi experimentați
În cadrul laboratorului Embryos se utilizează o tehnică de fertilizare (link catre pag : https://embryos.ro/proceduri-de-laborator/zymot/) dedicată infertilității masculine, respectiv numărul scăzut de spermatozoizi, motilitatea slabă sau morfologia anormală. Zymot poate ajuta la selectarea celor mai viabili spermatozoizi pentru tehnicile de reproducere asistată. Utilizarea Zymot începe prin colectarea unei probe de spermă de la partner. Ulterior, proba este pregătită conform procedurilor de laborator și plasată în dispozitivul Zymot. Dispozitivul folosește canale microfluidice pentru a sorta spermatozoizii și doar cei mai mobili sunt capabili să înoate prin aceste canale. Procesul durează aproximativ 30 de minute, deși timpul poate varia în funcție de dispozitivul specific și de eșantion.
În final, spermatozoizii sănătoși și mobili care au înotat prin canalele microfluidice sunt colectați din dispozitiv și sunt apoi utilizați atât în cadrul fertilizari in vitro, cât și în cadrul inseminării artificiale.
Domnul doctor Massawi subliniază importanța tehnologiei performante, dar și a echipei resposabile cu tehnicile de fertilizare din cadrul laboratorului: ”Este o muncă de echipă. Echipa din laborator are o contribuție majoră în procesul de fertilizare in vitro. Acest lucru a fost evident în cazul pacienților mei, care au primit frumoasa veste a rezultatului pozitiv, după aplicarea tehnicilor de fertilizare specifice infertilității masculine.”
Lupta cu infertilitatea, o luptă ce se dă în echipă
Legătura dintre medicul specialist și cuplul ce se confruntă cu infertilitatea este specială, este o conexiune care se formează natural, mai ales în cazurile ce se întind pe o perioadă mai lungă de timp. ”Te atașezi fără să vrei, iar lupta lor devine lupta ta. Uneori iei eșecurile personal și te ambitionezi să-i duci pe oamenii aceia, care și-au pus toată încrederea în tine, acolo unde vor să ajungă”, spune domnul doctor Massawi.
Ramona povestește cu emoție parcursul său: ”Nu m-a descurajat eșecul primei proceduri. Domnul doctor ne-a oferit toate informațiile, astfel încât știam că sunt șanse să nu se întâmple din prima încercare și poate nici din a doua. Toată etapa de proceduri, injecții zilnice, ecografii, poate fi traumatizantă. Parcursul nu este ușor. Trebuie să te încurajezi singură, pentru că ambii parteneri ai cuplului se luptă să rămână optimiști. Trebuie să-ți dorești cu ardoare și să crezi în dorința ta. Medicii fac tot ceea ce pot, însă noi trebuie să înțelegem că nu depinde totul de ei”. Ramona înțelege limitările umane și ale medicinei. Ea și-a pus speranțele și dorințele în brațele medicului Massawi, fiind în același timp conștientă de faptul că un eșec nu înseamnă că trebuie să renunți. Pacienta a perseverat și a rămas alături de medicul care i-a inspirat atâta încredere, iar perseverența ei a fost răsplătită. După cea de-a doua procedură Ramona a obținut o sarcină pe care a dus-o la final cu succes.
”Domnul doctor Massawi a resimțit eșecul primei proceduri alături de mine. L-am simțit aproape și extrem de implicat. Am crezut în medicină și am crezut în domnul doctor. Știam că face tot ce ține de el! Am avut încredere că o să reușesc cu domnul doctor.” Ramona știa că va avea un copil. Iar această determinare a ajutat-o să treacă peste procesul care poate fi dificil, peste dezamăgirea eșecului, care poate strivi visul de a deveni mamă.
”La Embryos am simțit o legătură aparte cu echipa. M-am simțit înțeleasă și i-am simțit alături de mine. Domnul doctor îmi răspundea la orice oră. Le mulțumesc din tot sufletul!Dumnezeu lucreză prin oameni”.
articole recente
Clinica Embryos
insert author profile, avatar, name, short description
- Acasă
- Articole Utile
- Soluții pentru infertilitatea masculină
Alte articole de interes pentru tine
17 decembrie. 2024