În prezent, până la 50% din cazurile de infertilitate la cupluri sunt rezultatul unor probleme de sănătate ale bărbaților. În aproximativ 10% dintre eșecuri, cauza principală este azoospermia. Această afecțiune patologică se caracterizează prin numărul extrem de scăzut de spermatozoizi în testicule, prin imposibilitatea eliberării acestora prin canalele seminale. Azoospermia poate însoți diferite boli urologice și poate apărea ca o consecință a unor anomalii genetice, inflamatorii, endocrine.
Micro-TESE este un tratament microchirurgical avansat pentru recuperarea spermei la bărbații cu azoospermie non-obstructivă.
Studiile cercetătorilor arată că tehnica micro-TESE este de 1,5 ori mai eficientă decât metoda TESE cu biopsii multiple. Micro-TESE este realizată la clinica Embryos de Dr. Sebastian Voinea.
În prezent, cele mai eficiente metode de obținere a spermei în medicina reproductivă sunt: biopsia testiculară microchirurgicală micro-TESE și biopsia epididimală micro-TESE. Materialul obținut din sala de operație este trimis imediat la embriologie pentru evaluarea inițială, pentru izolarea spermei și ultilizarea ulterioară în fertilizare sau în crioconservare. Clinica Embryos are un laborator de embriologie modern pentru asta, care dispune de:
- Un incubator în care embrionii se dezvoltă
- Două microscoape ultra performante, de ultimă generație, necesare pentru fertilizarea cu ajutorul metodei ICSI.
Fertilizarea prin metoda ICSI este un avantaj al laboratorului de embriologie din cadrul clinicii Embryos și este utilizată în cazuri complexe de patologie masculină severă, la pacienții la care fertilizarea prin procedura FIV nu a dat rezultate.
La bărbații cu azoospermie non-obstructivă, se aplică tehnica micro-TESE pentru identificarea spermei. În prezent, există numeroase studii eligibile incluse în PubMed sau Medline care arată eficiența acestei metode, optimizarea perioperatorie a micro-TESE și recuperarea spermei.
Aceste studii au arătat că:
- Micro-TESE are de 1,5 ori mai multe șanse de succes în extragerea spermei decât TESE convențional
- Rata globală de recuperare a spermei prin micro-TESE este de 52%.
Un studiu din anul 2013 arată succesul acestei proceduri. Metoda s-a aplicat la 900 de bărbați cu azoospermie non-obstructivă. Rezultatele au fost următoarele: la 474 (respectiv 52,6%) dintre aceștia spermatozoizii au fost recuperați cu succes, iar 35% dintre ei au necesitat o operație sistematică mai profundă.
Această tehnică este eficientă în cazuri de infertilitate masculină, pentru că permite extragerea spermei din testicule la bărbații cu azoospermie și astfel crește șansele cuplurilor de a avea copii prin fertilizare in vitro (FIV).
Uneori micro-TESE se aplică și bărbaților care au o calitate slabă a spermei, iar spermatozoizii vii și sănătoși pot fi obținuți astfel. Lipsa spermatozoizilor în spermă apare în diferite cazuri precum: tulburări hormonale și genetice, testicul necoborât, blocaj în canalele spermatozoizilor, diverse infecții bacteriene, absența congenitală a canalelor de spermatozoizi, expunerea la radiații, diferite cauze genetice.
Înainte de aplicarea tehnicii micro-TESE, medicii pot prescrie o terapie hormonală de încercare a optimizării tiparelor hormonale. Conform unui studiu din 2005, bărbații cu azoospermie non-obstructivă au un raport de testosteron-estrogen semnificativ mai scăzut decât bărbații fertili. La cuplurile care doresc să treacă prin procedura micro-TESE, se încearcă optimizarea funcției testiculare prin terapia hormonală.
Extracția chirurgicală a spermei prin micro-TESE poate duce la sarcină la viitoarea mamă, dar nu inversează patologia infertilității și nu tratează cauza azoospermiei non-obstructive. Terapia medicală se realizează la Embryos pentru bărbații cu azoospermie non-obstructivă, mai ales pentru cei cu deficiență hormonală. În concluzie, înainte de a trece la această procedură mai invazivă, sunt necesare următoarele etape: o evaluare medicală și o evaluare endocrinologică amănunțită la clinică.
Micro-TESE se realizează în sala de operație și anestezie generală a clinicii și durează aproximativ 1-2 ore. După operație, pacientul urmează o perioadă de recuperare de 3-4 ore la clinică (timp în care efectul anesteziei trece), apoi va fi externat. El are nevoie acasă de cel puțin 3 zile de odihnă și de 10 zile de recuperare, timp în care nu are voie să facă efort, muncă grea sau vreo activitate fizică.
Avantajele metodei micro-TESE:
- Comparativ cu metoda de biopsie multiplă, se pot obține spermatozoizi mai mulți și de calitate mai bună
- Vasele de sânge care hrănesc testiculul sunt observate clar la microscop în laboratorul de embriologie de ultimă generație și astfel, deteriorarea testiculului este minimizată.
De asemenea, medicii specialiști pot efectua repararea varicocelului la bărbații cu azoospermie non-obstructivă înainte de micro-TESE. Acest lucru este explicat de cercetători într-un studiu din 2012, realizat la 31 de bărbații cu infertilitate de mai mult de un an, diagnosticați cu azoospermie non-obstructivă și varicocel. Rezultatele studiului au fost corelate cu anumiți factori, precum: durata infertilității, vârsta pacientului, gradul varicocelului, volumul testicular, etc. Concluzia a fost că varicocelectomia microchirurgicală poate ajuta la recuperarea spermatozoizilor mobili la bărbații cu azoospermie non-obstructivă, varicocel și hipospermatogeneză.
În operația micro-TESE, testiculul este deschis printr-o singură incizie, iar țesutul este mărit de 24 de ori cu un microscop de ultimă generație. Astfel sunt depistate cu precizie zonele în care este probabil să aibă loc producția de spermă. Canalele producătoare de spermatozoizi sunt ușor de observat de medicul urolog. Acesta colectează țesuturile necesare, pe care apoi le supune unor proceduri speciale, astfel sunt separați spermatozoizii vii din interiorul lor.
Spermatozoizii pot fi folosiți imediat pentru microinjectare, la fertilizarea in vitro (FIV). O parte din ei pot fi congelați și utilizați în tratamentele viitoare de fertilizare, când cuplul dorește să aibă copii.
În unele cazuri, prin operația micro-TESE nu pot fi găsiți spermatozoizi. La unii bărbați, medicii recomandă repetarea procedurii micro-TESE, dacă printr-o examinare patologică sunt detectate celule precursoare ale spermatozoizilor.
articole recente
Morfologie fetală trimestrul 2 – La câte săptămâni se face & ce rol are
17 decembrie. 2024
Clinica Embryos
insert author profile, avatar, name, short description
- Acasă
- Articole Utile
- Recuperarea fertilității masculine cu Micro-TESE: O șansă unică pentru pacienți
Alte articole de interes pentru tine
17 decembrie. 2024