30 noiembrie 2024, până la ora 23:59, termen limită pentru depunerea dosarelor în cadrul Programului Național de Susținere a Natalității (FIV2)
Ministerul Familiei, Tineretului şi Egalității de Șanse anunță că termenul limită pentru depunerea dosarelor în cadrul Programului social de interes național de susținere a cuplurilor și a persoanelor singure, pentru creșterea natalității (FIV2) este 30 noiembrie 2024, până la ora 23:59.
Totodată, în perioada 1 decembrie – 31 decembrie 2024, dosarele depuse până la termenul de 30 noiembrie 2024 vor intra în etapa de evaluare și re-evaluare, urmând a se realiza și procesul de contractare și comandă a voucherelor destinate beneficiarilor eligibili. Acest interval va asigura o procesare eficientă a tuturor dosarelor, astfel încât persoanele care au depus documente să primească sprijinul necesar cât mai rapid.
Ministrul Familiei, Tineretului și Egalității de Șanse, Natalia Intotero, a declarat că Programul social de interes național de susținere a cuplurilor și a persoanelor singure, pentru creșterea natalității va continua și în anul 2025, reafirmând astfel angajamentul de a promova și sprijini inițiativele care contribuie la dezvoltarea unei societăți echilibrate. De asemenea, Natalia-Elena Intotero a subliniat că Ministerul Familiei rămâne dedicat susținerii familiilor în eforturile lor de creștere a copiilor, oferind astfel un sprijin important pentru consolidarea familiei și creșterea natalității în România.
În prezent, au fost depuse 6.394 de dosare, dintre care 5.542 au fost declarate eligibile și au fost comandate 3.750 de vouchere.
Embryos Fertility Clinic este partener în Proiectul „Programul social de interes național de susținere a cuplurilor și a persoanelor singure, pentru creșterea natalității”, 2024.
Beneficiarii programului sunt cuplurile și femeile infertile, care au fost diagnosticate cu o afecțiune incompatibilă cu reproducerea pe cale naturală, de către un medic specialist în obstetrică-ginecologie cu supraspecializare FIV și reproducere umană asistată medical.
Criteriile de eligibilitate pentru includerea în proiect sunt următoarele:
- cupluri infertile care au indicație pentru efectuarea procedurii FIV/ET, conform prevederilor și condițiilor programului;
- procedurile medicale de specialitate recomandate trebuie să se desfășoare într-o unitate medicală de pe teritoriul României afiliată programului, autorizată să desfășoare acest tip de activități specifice;
- cei doi membri ai cuplului infertil (căsătoriți sau nu)/ femeia infertilă să aibă domiciliul în România;
- cei doi membri ai cuplului infertil (căsătoriți sau nu)/ femeia infertilă să aibă calitatea de asigurat în sistemul de asigurări sociale de sănătate din România;
- vârsta femeii beneficiare să fie cuprinsă între 20 și 45 ani.
Acordarea beneficiului social se realizează în baza criteriului „primul venit – primul servit”, în limita fondurilor aprobate anual în bugetul MFTES.
Începând cu 29 iulie 2024, ora 09 :00, documentele aferente dosarului de înscriere în program se pot depune DOAR ONLINE, în format PDF, pe platforma digitală Up Comunitate : www.upcomunitate.ro. Nu se acceptă și nu vor fi luate în considerare documentele trimise prin orice altă modalitate (poștă/ curier/ e-mail, etc.).
Mai multe detalii despre lista documentelor necesare și criteriile de eligibilitate pot fi consultate aici: https://mfamilie.gov.ro/1/fiv-2024/.
Întreaga metodologie a programului poate fi consultată aici: https://mfamilie.gov.ro/1/wp-content/uploads/2024/07/Monitorul-Oficial-Partea-I-nr.-626-si-626Bis-Publicare-website-MFTES.pdf.
Medici cu specialitatea obstetrică-ginecologie si competență în infertilitatea cuplului și reproducere umană asistată:
- Dr. Andreea Carp-Veliscu – medic primar, doctor în Medicină
- Dr. Ionela Anghelescu – medic primar, doctor în Medicină
- Dr. Tarig Massawi – medic primar, doctorand în Medicină
- Dr. Bogdan Staicu – medic primar
- Dr. Alina Bordea – medic specialist, doctorand în Medicină
- Dr. Mihaela Braga – medic specialist
- Dr. Daniela Shawi – medic specialist
- Dr. Ioana Iordache – medic specialist
- Dr. Maria-Bianca Anca-Stanciu – Medic specialist
- Dr. Cristiana Odukoya – Medic specialist
Embriolog cu certificare europeană ESHRE în embriologie:
- Biolog Andreea Nastase – biolog principal, embriolog
- Biolog Ruxandra Valcu – biolog principal, embriolog
Medic anestezist:
- Dr. Adelina Vasile – medic primar anestezie si terapie intensiva
Asistenți medicali:
- As. Medical Sef: Miriam Stanciu
- As. Coordonator: Diana Grigore
- As. Coordonator: Irina Bitica
- As. Coordonator: Nicoleta Marin
- As. Coordonator: Fivi Hoidrag
- As. Mariana Tudorache
- As. Cornelia Radu
- As. Madalina Flaminzeanu
Serviciile medicale care pot fi prestate în baza Voucherului aferent Programului sunt următoarele:
- prelevarea ovocitelor proprii prin puncție foliculară, efectuată sub anestezie locală sau sedare, după caz;
- procesarea spermei;
- inseminarea ovocitelor (proprii sau donate în condițiile legii) pentru fertilizare spontană;
- cultivarea embrionilor 72 de ore sau 120 ore în funcție de procedura agreată de clinică;
- transferul embrionar;
- monitorizarea evoluției cazului, care constă în:
- efectuarea testului seric Beta HCG după 2 săptămâni de la transferul embrionar;
- consult ginecologic și ecografic, la 6 săptămâni de la realizarea activității prevăzute la punctul 5, daca testul Beta HCG este negativ;
- monitorizarea ecografică a sarcinii la 6 săptămâni de la realizarea activității prevăzute la punctul 5, dacă testul Beta HCG este pozitiv;
Serviciile medicale ce nu sunt acoperite de voucherul aferent Programului și care sunt efectuate în clinică în cadrul procedurilor de FIV sunt după cum urmează, fără a se limita la:
- investigații paraclinice preliminare (stabilite de fiecare unitate sanitară, conform propriului protocol, dacă sunt depistate afecțiuni ce pot afecta evoluția tratamentului sau sarcinii);
- diagnostic genetic al embrionilor;
- crioconservarea ovocitelor, spermei sau embrionilor;
- recoltarea chirurgicală a spermatozoizilor;
- anestezia generală intravenoasă la prelevarea ovocitelor;
- procedura ICSI (Intracelular sperm injection);
- prelevarea ovocitelor donate;
- activare asistată a ovocitelor – Calcium ionophore;
- decongelare embrioni vitrificați;
- spermă de la donator anonim;
- cazarea pacientei în ziua prelevării de ovocite și în ziua transferului embrionar;
- îngrijirea și monitorizarea pre si post operatorie a pacientei;
- comunicare și consiliere pe parcursul procedurii;
- tehnici speciale de selecție și activare a spermatozoizilor.