În domeniul fertilizării în vitro (FIV) se aplică anumite etape, care reprezintă pași mari către sarcină. În fiecare caz poate exista o serie de întrebări, pe care le au cuplurile ce optează pentru fertilizarea în vitro. Acest articol își propune să prezinte procesul FIV în detaliu, pentru a ști la ce să vă așteptați înainte și pe parcursul întregului proces.
Tratament hormonal în FIV
Un astfel de tratament poate fi necesar înainte de fertilizarea in vitro. Însă unele femei utilizează deja pilule contraceptive de ani de zile, iar medicii țin cont de acest aspect înainte de a stabili planul de tratament de stimulare.
Stimularea ovarelor
Prin această etapă se administrează medicamente care vor stimula ovarele, vor aduce la maturitate mai mulți foliculi într-un ciclu. În acest mod cresc șansele de succes, de a avea o sarcină, la femeile subfertile sau infertile.
Medicii recomandă o ecografie transvaginală pentru examinarea uterului și ovarelor și analize care măsoară nivelul hormonilor din sânge. Prin tratamentul de stimulare ovariană, femeia incepe injecțiile cu gonadotropine, în zilele 2-3 ale ciclului menstrual. Alegerea unui protocol de stimulare ovariană se face cu atenție în funcție de mai mulți factori ce țin de fiecare pacientă individual.
În momentul când foliculii ovarieni sunt maturi, ovulația este indusă și urmează extragerea ovocitelor după 36 de ore. Recoltarea ovocitelor se face prin puncție transvaginală ghidată ecografic, anestezie ușoară și cu spitalizare de scurtă durată.
În timpul tratamentului de stimulare ovariană, femeia este supravegheată de medicii de la centrul de reproducere asistată și deci orice modificări anormale vor fi observate imediat de către aceștia.

Prelevarea ovocitelor
După ce s-a produs creșterea foliculară corespunzătoare, urmează prelevarea ovocitelor. Acest proces trebuie făcut la momentul optim, sub anestezie. Sub ghidaj ecografic se pătrunde în foliculii ovarieni pentru extragerea ovocitelor. Totul se face sub vizualizare directă, prin intermediul acului se realizează aspirarea conținutului folicului ovarian. Lichidul este analizat de medicul embriolog, care va extrage ovocitele.
Fertilizarea în laborator
Ovocitele sunt menținute în medii de cultură speciale, în laborator, la o temperatură constantă.
Pentru FIV sunt necesari și spermatozoizi, deci este nevoie de procesarea probei de spermă de la bărbat, care se face de asemenea în clinică. Pentru aceasta este necesară o perioadă de abstinență de la contact sexual de 2-5 zile.
În această etapă, în laboratorul de embriologie se selectează spermatozoizii mobili. Pentru reușita procesului de fertilizare în laborator contează foarte mult și calitatea probei de material seminal și calitatea ovocitelor. Verificarea fertilizării se face la microscop.
Medicul va decide dacă va aplica fertilizarea în vitro standard, sau fertilizarea in vitro dirijată cu ICSI – cu injecție intracitoplasmatică de spermă (deci spermatozoizii sunt injectați în fiecare ovul cu un ac special, sub control miscroscopic).
La tehnica de fertilizare umană asistată, medicul specialist în tratamentul infertilității și embriologul vor aștepta de regulă 5 zile de la fertilizarea în laborator, până să introducă embrionul format în uterul femeii. Embrionii se află în stadiul de blastocist în această 5 zi de viață.
Alte aspecte legate de procedură sunt:
- În ziua a 5-a, medicul embriolog poate face biopsia anumitor celule din blastocist ce sunt recoltate; această probă se duce într-un laborator special de testare genetică, unde se realizează analiza PGS, de screening genetic, pentru depistarea unor defecte mari de natură genetică.
- Uneori, în cazuri de infertilitate cu indicație, se face FIV cu ovocite donate, sau cu spermă donată.
Criconservarea embrionilor
În această etapă, embrioni obținuți într-un ciclu FIV pot fi înghețați în ziua 3,5 sau mai rar 6. În acest fel, transferul embrionilor va putea fi planificat, altădată, într-un alt ciclu separat, ca opțiune personală sau cu indicație.
Plasarea celor mai buni embrioni în uter
În această etapă se realizează transferul embrionilor, prin ghidaj ecografic abdominal. Transferul se face către uter prin canalul cervical, embrionul fiind plasat în cateter și apoi expulzat în uter.
La numai două săptămâni de la embriotransfer, se poate confirma sarcina.
În opinia experților, acest procedeu de fertilizare în vitro este relativ ușor și eficient. El este realizat de medici cu experiență și se bazează pe principii medicale dovedite de cercetători. Strategiile de tratament aplicate și analizele care se efectuează sunt esențiale pentru ca șansele de reușită să fie mai mari.
Factorii care influențează rezultatul procedurii de fertilizare in vitro pot fi de mai multe tipuri./ Experții spun că există factori umani, factori de laborator și factori genetici. Aceast tratament medical implică medici specialiști cu experiență, echipamente performante, un laborator de reproducere umană asistată (RUA) și încearcă să imite reproducerea umană naturală. Tratamentul FIV poate da rezultate excelente, dacă toți acești factori și procedurile tehnice sunt realizate corect.
Selecția și calitatea embrionilor transferați în uterul matern este o cerință fundamentală pentru succesul tehnicilor de reproducere asistată, de fertilizare în vitro. Rolurile medicului specialist și embriologului sunt fundamentale pentru această selecție în laboratorul de embriologie. Progresele tehnologice și aplicarea lor în domeniul embriologiei au condus la creșterea șanselor de succes de avea o sarcină și un copil sănătos.
Vârsta este un element foarte important și după vârsta de 30 ani pacientele care nu doresc obținerea unei sarcini imediat ar putea beneficia de o consultație la medicul specialist pentru a determina cea mai bună opțiune și statusul reproductiv la momentul respectiv. Experții spun că procentul mediu de embrioni cu un număr adecvat de cromozomi este de 60% la vârsta de 25-35 de ani. După 35 de ani apare o scăderea abruptă, ce ajunge chiar spre zero la vârsta de 45 de ani.
Procesul fertilizării în vitro cuprinde mai multe etape, analize, medicamente și aplicarea unor tehnologii avansate concepute pentru a avea ca rezultat o sarcină sigură și un copil sănătos.
articole recente

EMBRYOS
Clinica de Fertilitate & Ginecologie