Infertilitatea este definită drept imposibilitatea de a obține o sarcină după un an, sau mai mult, de încercări. Cauzele infertilității pot fi identificate (în cele mai multe cazuri), în urma unor analize specifice și a unei anamneze amănunțite.
Infertilitatea feminină
Elena are 37 de ani și timp de 8 ani a încercat să rămână gravidă, fără succes. În cele din urmă a decis că are nevoie de ajutor, așa că s-a adresat domnului doctor Tarig Massawi. ”Toate prietenele mele mergeau la el. Foarte multe dintre ele au reușit să obțină o sarcină cu ajutorul domnului doctor, așa că m-am dus cu mare încredere.”
După efectuarea unui control amănunțit, a urmat trecerea în revistă a istoricului medical, precum și o serie de investigații menite să identifice cauza infertilității. Ulterior excluderii cauzelor masculine, domnul doctor Massawi și-a îndreptat atenția asupra Elenei. O miomectomie efectuată în urmă cu 8 ani, soldată cu complicații, părea să fie punctul de pornire în evaluarea fertilității pacientei.
Obstrucția tubară și sinechiile uterine
”Atunci când analizele de rutină ies fără modificări, însă pacienta are intervenții chirurgicale în antecedente, iar ecografic se ridică suspiciunea de hidrosalpinx sau sinechie uterină, apelăm la proceduri de elecție pentru verificarea permeabilității tubare și a cavității uterine. Pentru paciente cu intervenții chirurgicale în antecendente, la nivelul cavității uterine, recomandăm efectuarea histeroscopiei. Această procedură minim invazivă ne ajută să vizualizăm cavitatea uterină și să îndepărtăm eventualele obstrucții la nivelul uterului, ce apar ca o consecință naturală a chirurgiei.”
”Obstrucția turbară reprezintă o cauză frecventă a infertilității, astfel încât, avem protocoale bine puse la punct pentru stabilirea acestui diagnostic”, afirmă doctorul Massawi.
Histerosonografia este o metodă de diagnosticare a problemelor tubare, care folosește unde sonore pentru a produce imagini ale interiorului uterului. Investigația este minim invazivă, realizată sub control ecografic. Se folosește o soluție salină care conturează forma și structura uterului și a trompelor. Așa cum își încurajează de fiecare dată pacientele, domnul doctor Massawi povestește despre procedură: ”Este o procedură care nu doare, ce se face rapid, nu necesită internare și nu are efecte adverse notabile. SonoHSG este foarte eficientă în identificarea modificărilor structurale de la nivelul trompelor și a cavității uterine. Nu avem de ce să ne temem de ea.”
”Atunci când vorbim despre infertilitatea feminină, nu recurgem invariabil la fertilizare in vitro. Există alternative pentru pacientele care nu au anatomia pelvină afectată și care nu au cauze aparente pentru infertilitate. Însă, atunci când descoperim obstrucție tubară bilaterală, nu avem alte opțiuni. Desfundarea trompelor este o procedură dificilă pentru paciente și ineficientă. Eu nu recomand pacientelor mele această variantă” spune domnul doctor Massawi.
În cazul Florinei investigația a relevat faptul că ambele trompe erau înfundate. Singura șansă de succes o reprezenta demararea procedurii de fertilizare in vitro.
Fertilizarea în vitro, calea către o viață fericită
Fertilizarea in vitro presupune ca procesul de fertilizare al ovulului femeii de către spermatozoidul bărbatului, în trompele uterine să fie reprodus, artificial în cadrul laboratorului de reproducere umană asistată, prin intermediul anumitor tehnici de fertilizare. Această procedură oferă cele mai mari șanse cuplurilor care se confruntă cu infertilitatea. Ea presupune următorii pași:
- stimularea ovulației cu ajutorul tratamentului hormonal,
- recoltarea ovocitelor mature sub anestezie,
- preluarea și prelucrarea materialului seminal al partenerului,
- fertilizarea ovocitelor cu spermatozoizii selecționați
- transferul intrauterin al embrionului ajuns la stadiul de blastocist.
Elena a acceptat cu hotărare și încredere recomandările domnului doctor și împreună au pornit pe drumul ce avea să se termine cu cel mai frumos rezultat. Pacienta povestește, cu multă căldură și emoție faptul că ”Am avut foarte mare încredere în domnul doctor. Nici măcar nu puneam foarte multe întrebări, pentru că eram sigură că știe ce face.”
Optimistă chiar și în fața eșecului primei proceduri de fertilizari în vitro, Elena a perseverat, pentru visul ei. ”Procedurile nu mi s-au părut grele. Le-am tolerat foarte bine, desigur, în mare parte datorită domnului doctor”. Odată cu cea de-a doua procedură a venit și marea veste sub forma unei valori crescute a analizei Beta Hcg.
Așa cum susține domnul doctor Tarig Massawi, ”medicina are limitările ei, însă este important ca pacientele să înțeleagă faptul că nu atingem aceste limitări la primul eșec. Foarte multe femei necesită mai multe proceduri de fertilizari in vitro pentru a obține o sarcină. Adaptăm protocolul până reușim să păcălim corpul și biologia. Tot timpul le spun pacientelor mele să nu se descurajeze și să aibă încredere că voi face tot ce îmi stă în putință pentru a le oferi ceea ce își doresc cel mai mult. ”
La 3 luni de la naștere, Elena își ține în brațe minunea și încă nu îi vine să creadă că este real. ”Sentimentul este de nedescris. Sunt foarte fericită! Pe domnul doctor l-aș recomanda oricui. Colaborarea cu el și cu intreaga echipă a fost perfectă. Domnul doctor îmi răspundea la telefon la orice oră. Este un medic foarte bun și un om deosebit.”
articole recente
Sindromul de hiperstimulare ovariană. De ce apare și cum poate fi tratat?
11 septembrie. 2024
Ecografia testiculară. Când este necesară?
11 septembrie. 2024
Ce rol are morfologia fetală?
11 septembrie. 2024
Clinica Embryos
insert author profile, avatar, name, short description
- Acasă
- Articole Utile
- Obstrucția tubară, o cauză frecventă a infertilității
Alte articole de interes pentru tine
11 septembrie. 2024
Sindromul de hiperstimulare ovariană. De ce apare și cum poate fi tratat?
11 septembrie. 2024
Ecografia testiculară. Când este necesară?
11 septembrie. 2024
Ce rol are morfologia fetală?
11 septembrie. 2024