Morfologia fetală de trimestru III este un examen ecografic de screening prenatal, care se realizează între săptămânile 30 și 34 de sarcină, fiind ultima ecografie morfologică înainte de naștere. Acest examen este important pentru a detecta posibilele malformații structurale ale fătului, mai ales cele ale cordului sau ale sistemului nervos central, dar și probleme ale placentei, cordonului ombilical sau ale lichidului amniotic.
Ca și în cazul examenelor morfologice de trimestru I și II, sunt realizate diferite măsurători ale structurilor anatomice și ale organelor interne ale fătului, care sunt aproape complet dezvoltate. În acest articol îți vom prezenta ce rol are morfologia fetală de trimestru III, ce se poate observa la ecograf și ce anomalii pot fi detectate cu ajutorul său.
Cuprins
- Ce este morfologia fetală de trimestru III și când se realizează?
- De ce este importantă morfologia fetală de trimestru III?
- Ce informații oferă examenul ecografic în trimestrul III de sarcină?
- Cum mă pregătesc pentru examenul de morfologie fetală trimestru III?
- Întrebări și răspunsuri
- Concluzii
Ce este morfologia fetală de trimestru III și când se realizează?
Morfologia fetală de trimestru III este o examinare ecografică a fătului, realizată în ultimul trimestru de sarcină, între săptămânile 30 și 34. Cu ajutorul acesteia, se poate confirma vârsta gestațională, viabilitatea fetală, se observă poziția fătului (dacă s-a întors sau nu cu capul în jos), volumul lichidului amniotic sau localizarea placentei în raport cu colul uterin.
În trimestrul trei, fătul prezintă toate organele vitale complet formate, are principalele simțuri deja dezvoltate (aude sunetele din afara uterului, vede lumină prin abdomenul mamei, simte cu degetele și înghite lichid amniotic, simțindu-i gustul și mirosul) și prezintă o mimică a feței, cu diferite expresii.
De ce este importantă morfologia fetală de trimestru III?
Monitorizarea sarcinii în trimestrul III este foarte importantă deoarece pot fi detectate diferite anomalii de creștere fetală, patologii curabile sau incurabile, se poate realiza screeningul anomaliilor cromozomiale, astfel încât să se poată lua din timp măsuri de prevenție sau de tratament.
Cu toate acestea, ecografia morfologică prezintă anumite limitări, unele anomalii cu debut tardiv putând să nu fie detectate în timpul acestui examinări sau să nu se observe din cauza dezvoltării fătului și a poziției sale în uter. Conform Ghidului de examinare ecografică de screening pentru anomalii de sarcină în trimestrul 3, publicat de Societatea Română de Ultrasonografie în Obstetrică și Ginecologie, scopurile examenului morfologic de trimestru III sunt:
- Confirmarea viabilității fătului și a prezenței unei sarcini multiple
- Evaluarea anatomiei fetale corespunzătoare vârstei gestaționale
- Determinarea dimensiunilor fătului, a anomaliilor de poziție și a vârstei gestaționale
- Evaluarea anexelor sarcinii (placentă, lichid amniotic, cordon ombilical)
- Screeningul posibilelor anomalii structurale majore sau ale unor malformații congenitale
În acest trimestru pot fi identificate mai ușor anumite anomalii cu debut tardiv și alte probleme structurale de dezvoltare ale fătului. În plus, în timpul acestui examen se poate stabili și momentul propice pentru începerea travaliului, pe baza nivelului de dezvoltare al plămânilor fătului.
Ce informații oferă examenul ecografic în trimestrul III de sarcină?
Cu ajutorul ecografului, un medic specializat poate realiza o evaluare completă a fătului și a dezvoltării sale în uterul matern, oferind informații detaliate cu privire la sănătatea acestuia. În timpul examinării ecografice sau a celei Doppler pot fi depistate la timp diferite tipuri de anomalii sau probleme de dezvoltare. Iată care sunt principalele analize care se realizează și ce anomalii pot fi depistate în cadrul acestora:
- Evaluarea creșterii fetale – dacă dimensiunile bebelușului corespund vârstei gestaționale și dacă există restricție de creștere fetală (FGR – Fetal Growth Restriction).
- Evaluarea structurală și măsurarea dimensiunilor capului – se pot detecta anomalii, precum microcefalie sau diferite alte deformări (dolicocefalie, brahicefalie etc)
- Evaluarea emisferelor cerebrale – se verifică simetria emisferelor cerebrale și dezvoltarea acestora, precum și fluxul sangvin al arterei cerebrale.
- Examinarea cordului fetal – se evaluează locul, dimensiunea, simetria și funcționalitatea inimii fătului, pentru a detecta posibile anomalii, precum boli ale valvelor cardiace, anomalii ale ritmului cardiac, ale pereților ventriculari etc.
- Examinarea sistemului urinar – conform ultimilor studii, aproximativ 60% din cazurile de hidronefroză sunt detectate în al treilea trimestru.
- Determinarea poziției și funcției placentei – se evaluează poziția corectă a placentei, astfel încât să fie depistate anomalii de poziție sau de aderență a acesteia: placenta previa, vasa previa etc.
- Măsurarea nivelului de lichid amniotic – volumul lichidului amniotic poate fi evaluat semi-cantitativ folosind indicele lichidului amniotic (AFI), pentru a se observa dacă fătul se poate mișca în uter și nu există riscul de anomalii precum oligohidramnios (lichid amniotic puțin) sau polihidramnios (lichid amniotic în exces).
- Examinarea poziției și funcției cordonului ombilical – cu ajutorul echipamentului Doppler, este verificat fluxul sangvin din artera ombilicală pentru a se determina dacă fătul primește suficient oxigen și suficiente nutrimente de la mamă.
În urma examenului ecografic de morfologie, toate observațiile sunt înregistrate și evidențiate, pentru a se întocmi ulterior un raport privind starea generală de sănătate a fătului și a sarcinii în general în trimestrul al treilea.
Cum mă pregătesc pentru examenul de morfologie fetală de trimestru III?
Ca și în cazul celorlalte examene ecografice de morfologie fetală din primele două trimestre, nici examenul morfologic de trimetru III nu necesită pregătiri speciale din partea mamei. Se recomandă în general, ca mama să poarte haine comode care permit realizarea în condiții optime a examinării, iar vezica urinară să nu fie complet goală, fapt care ajută la vizibilitatea mai bună a ecografiei.
Examenul ecografic se realizează utilizând o sondă specială cu ultrasunete, ce este conectată la un echipament ecografic 3D sau 4D. Cu ajutorul sondei se scanează abdomenul matern (scanare transabdominală), iar imaginile captate sunt vizualizate pe un monitor, atât de către medic, cât și de către mamă. Procedura durează în medie 30 de minute și nu este dureroasă sau dăunătoare pentru mamă sau făt.
Imaginile și clipurile înregistrate pot fi apoi transferate mamei sau părinților, pentru a se bucura de o amintire frumoasă.
Întrebări și răspunsuri frecvente
1. Când este perioada optimă de realizat morfologia fetală în trimestrul III de sarcină?
Perioada optimă pentru a evalua corect sarcina în trimestrul III este între săptămânile 30 și 34, în mod ideal, în săptămâna 32. În funcție de rezultate, medicul poate recomanda ecografii ulterioare.
2. Cui este recomandată morfologia ecografia fetală în trimestrul III?
Morfologia de trimestru III este în general recomandată tuturor viitoarelor mame, în special celor care prezintă anumite condiții de risc.
3. Morfologia de trimestru III poate exclude toate posibilele probleme sau anomalii fetale?
Deși este un examen amănunțit, ecografia de trimestru III nu poate diagnostica toate anomaliile înainte de naștere. O morfologie fetală normală în trimestrul al treilea nu garantează absența completă a anomaliilor de dezvoltare ale copilului. Unele anomalii pot avea un debut tardiv, manifestându-se ulterior investigațiilor, în timp ce altele pot fi dificil de depistat ecografic din cauza limitărilor tehnice sau a poziției fătului.
4. Care este diferența dintre ecografia 3D și cea 4D?
Ecografia 3D permite vizualizarea imaginilor în trei dimensiuni ale fătului și structurilor sale anatomice. Ecografia 4D este o metodă de imagistică ce permite vizualizarea în timp real a fătului din diferite unghiuri, practic o ecografie 3D în timp real, ca o filmare.
Concluzii
Morfologia fetală de trimestru III este ultima examinare ecografică înainte de naștere (în afară de cazurile când se cere o reexaminare), fiind foarte importantă atât pentru făt, cât și pentru mamă. Ecografia are ca obiective principale evaluarea dezvoltării fătului și eliminarea riscurilor unor posibile anomalii fetale. Medicul evaluează în principal poziția copilului în uter, gradul de dezvoltare, precum și poziția placentei sau nivelul de lichid amniotic.
Această examinare este esențială pentru a asigura atât sănătatea fătului, a mamei, astfel încât nașterea să fie una în siguranță.
Atunci când dorești să realizezi un examen morfologic de trimestru III, poți apela cu încredere la clinica de ginecologie și fertilitate Embryos!
Surse:
https://obgyn.onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1002/uog.27538
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK572062/
https://www.londonpregnancy.com/third-trimester-anomaly-scan/#anomalies
articole recente
Morfologie fetală trimestrul 2 – La câte săptămâni se face & ce rol are
17 decembrie. 2024
Clinica Embryos
insert author profile, avatar, name, short description
- Acasă
- Articole Utile
- Morfologie fetală trimestru 3 – La câte săptămâni se face & de ce este importantă
Alte articole de interes pentru tine
17 decembrie. 2024