Infertilitatea a devenit o problemă serioasă în medicina reproductivă modernă. Cu mulți ani în urmă, factorul feminin în fertilitate a fost predominant. Acum însă, proporția disfuncțiilor reproductive masculine și feminine este egală.

Azoospermia este o afecțiune întâlnită la bărbați și o cauză comună a infertilității masculine. Se caracterizează printr-o încălcare a spermatogenezei, ce duce la absența absolută a spermatozoizilor în lichidul seminal. Principala metodă de diagnosticare și restabilire a funcției de reproducere este biopsia testiculară, însă există și alte metode de tratament mult mai eficiente care se aplică și la clinica Embryos.

Această afecțiune apare în cadrul cuplurilor care se confruntă cu infertilitatea și afectează aproximativ 1% dintre bărbați. Azoospermia este definită prin absența spermatozoizilor din lichidul seminal.

Ea apare atunci când se produce o blocare în tractul reproductiv masculin, care împiedică spermatozoizii să pătrundă în lichidul seminal. În funcție de mecanismul de formare se disting 2 tipuri:

  • Azoospermia obstructivă (excretorie)
  • Azoospermia non-obstructivă (secretorie).

Diagnosticul tipului de azoospermie este foarte important pentru diagnosticul fertilității unui bărbat.

În azoospermia secretorie, spermatozoizii nu sunt deloc produși în testicule. Asta se întâmplă în cazuri precum:

  • Orhită care este o inflamație a testiculelor, care poate implica dureri, umflături, infecții bacteriene
  • Epididimită care este o afecțiune genito-urinară comună, o inflamație a epididimului (responsabil de producția și depozitarea spermei), ca urmare a infecției urinare, a infecției prostatei, a infecției întregului organism, alcoolismului, hipotermiei, deficitului de vitamine (A și E), a unui traumatism la nivel inghinal
  • Varicocel care este o dilatare a venelor care drenează sângele de la testicul către circulația sistemică
  • Tulburări hormonale și genetice
  • Anomalii congenitale ale dezvoltării testiculelor, criptorhidie (un testicul necoborât în scrot), absența testiculelor.

Azoospermia excretorie apare la un bărbat atunci când canalele deferente sunt blocate. Medicii pot diagnostica infertilitatea masculină, deși producția de spermă este păstrată în testicule. În aceste cazuri, obstrucția poate fi congenitală, poate fi o încălcare a dezvoltării organelor genitale, sau pot fi inflamații ori traumatisme la anumite părți ale sistemului reproducător. Afecțiunea poate apărea după o intervenție chirurgicală, sau din cauza unor leziuni ale canalului deferent.

În aceste cazuri de azoospermie, se recomandă o procedură micro-TESE de extracție testiculară de spermatozoizi. În acest fel, spermatozoizii vii sunt recuperați și pot fi utilizați la un program de fertilizare in vitro (FIV).

Azoospermia nu produce simptome clare și deci nu afectează calitatea vieții unui bărbat. În cele mai multe cazuri, dorința sexuală și funcția erectilă nu sunt afectate, iar volumul de ejaculat eliberat pare a fi normal. Primele indicii ale bolii sunt însă depistate atunci când cuplul decide să aibă un copil și merge la medic (pentru că nu poate concepe un copil în mod natural). Când este supus unei examinări de diagnostic, la bărbat pot apărea simptome de azoospermie, care includ:

  • Disconfort în zona inghinală, umflarea scrotului, creșterea dimensiunii testiculelor
  • Epididimul mărit pe fondul acumulării de lichid seminal
  • Ejaculare retrogradă – ejacularea are loc în vezică.

Când azoospermia secretorie este produsă de tulburări hormonale, atunci apar simptome precum: disfuncție erectilă, scăderea dorinței sexuale, dimensiune testiculară redusă.

Azoospermia obstructivă

Conform studiilor cercetătorilor, azoospermia obstructivă este o afecțiune urologică frecventă și apare la 6,1-13,6% dintre pacienții care fac o evaluare a fertilității. O cauză frecventă a afecțiunii este vasectomia. Alte cauze pot fi infecțiile, afecțiunile genetice și congenitale.

Unele afecțiuni pot fi tratate prin intervenții chirurgicale curative și astfel, este posibilă recuperarea spermei și realizarea unor proceduri avansate, precum: fertilizarea in vitro (FIV), injectarea intracitoplasmatică a spermei (ICSI).

În caz de obstrucție intratesticulară, se recomandă medoda TESA (de aspirație testiculară a spermei), metoda micro-TESE (de extracție microchirurgicală de spermatozoizi) sau biopsia de bază. Spermatozoidul viu izolat poate fi utilizat imediat pentru fertilizarea ovulelor în cadrul procedurii FIV, pentru procedura ICSI sau poate fi supus crioconservării. Aceste metode se realizează la clinica Embryos (unde există un laborator de embryologie de ultimă generație) și permit izolarea spermei la aproape toți pacienții cu obstrucție intratesticulară.

În caz de obstrucție la nivelul epididimului, medicii recomandă metoda TESA (aspirația microchirurgicală a spermei epididimale). Prin această metodă, spermatozoizii extrași sunt de obicei utilizați pentru ICSI. În majoritatea cazurilor, printr-o singură procedură TESA se poate obține suficient material genetic pentru mai multe încercări ICSI.

Azospermie non-obstructivă

Studiile cercetătorilor au demonstrat faptul că există mai multe tehnici de extragere a spermei pentru azoospermie non-obstructivă, care includ și aspirația testiculară a spermei (TESA), metoda micro-TESE. Dintre acestea, metoda micro-TESE este de 1,5 ori mai eficientă la recuperarea spermatozoizilor decât TESE convențional. În comparație cu TESE convențional, procedura micro-TESE are ca rezultat rate mai mici de complicații (un risc scăzut de fibroză testiculară, atrofie testiculară și hematoame).

În prezent, micro-TESE este acceptat drept „standardul de aur pentru recuperarea chirurgicală a spermei”.

Micro-TESE se realizează sub anestezie generală. Această tehnică a dus la o creștere de 300 de ori a recuperării spermei.

Înainte de tehnica micro-TESE se face o analiză a spermei, pentru evaluarea spermatozoizilor. Această analiză este importantă pentru că 5-10% dintre bărbații cu azoospermie non-obstructivă pot avea spermatozoizi viabili în ejaculat pentru utilizare în ICSI. Astfel se poate evita necesitatea unei extrageri chirurgicale a spermei.

La bărbații care au deja spermatozoizi extrași și congelați, există posibilitatea ca doar 33% dintre aceștia, după decongelare, să fie viabili pentru utilizarea cu ICSI. Înainte de aplicarea tehnicii micro-TESE, medicii verifică sperma congelată pentru FIV cu ICSI. Ei recomandă însă efectuarea ICSI cu spermatozoizi testiculari vii, proaspeți recoltați prin micro-TESE la pacienții cu azoospermie non-obstructivă. Ratele de sarcină cu FIV-ICSI folosind spermatozoizi extrași din micro-TESE variază între 20% și 50%.