Polipul endometrial este o formatiune tumorala cel mai adesea benigna care se dezvolta in interiorul cavitatii uterine. Punctul de plecare este mucoasa de la interiorul cavitatii uterine- endometrul care creste intr.o anumita zona in exces. Poate avea de la cativa milimetri pana la 2-3 cm ocupand in totalitate cavitatea uterina. Un polip de mari dimensiuni poate juca rolul unui sterilet impiedicand implantarea sarcinii. Un polip de mici dimensiuni se poate elimina de la sine odata cu sangerarea menstruala in timp de un polip de dimensiuni crescute va necesita extragerea perhisteroscopica. Histeroscopia reprezinta standardul de aur intrucat permite vizualizarea polipului si extragerea acestuia la vedere cu foarfeca/ ansa electrica. Curetajul uterin este o manevra oarba care poate fi folosita pt extragerea unui polip insa poate avea dezavantajul de a lasa polipul pe loc sau poate fi urmat de formarea de sinechii uterine odata cu vindecarea cavitatii uterine in cazul unei manevre excesive.
Simptomele ce pot indica prezenta unui polip endometrial sunt sangerarile dintre menstruatii sau sangerarile menstruale abundente. O simpla ecografie transvaginala poate diagnostica polipul endometrial. Atentie: ecografia trebuie facuta in prima jumatate a ciclului menstrual, inaintea ovulatiei intrucat postovulator aspectul ecografic al endometrului se schimba si deseori poate masca prezenta polipului.
Dr. Ionela Anghelescu
Medic primar obstetrică – ginecologie, cu supraspecializare în medicină reproductivă
articole recente
EMBRYOS
Clinica de Fertilitate & Ginecologie
insert author profile, avatar, name, short description
- Acasă
- Infertilitate
- Iată în ce condiții se recomandă îndepărtarea polipilor endometriali prin intermediul procedurii ginecologice minim invazivă denumită Histeroscopie operatorie