Să vorbim despre ce înseamnă călătoria noastră împreună spre a avea un copil!

Pentru ca vrem ca experienta dumneavoastra sa fie cat mai frumoasa, pe langa suportul medical, vrem ca pe toata perioada in care vom calatori impreuna in drumul spre a fi parinti, sa fiti informati si linistiti ca tot ceea ce se intampla este pentru a indeplini dorinta dumneavoastra de a avea un copil.

Așa începe călătoria…

Statia 1 – Consultatia initiala

Pentru inceput ne vom intalni pentru a ne cunoaste si pentru a stabili impreuna planul medical care vi se potriveste. Veti beneficia de indicatii personalizate, va fi nevoie sa faceti analize suplimentare, consulturi de specialitate si teste medicale. Vi se va explica ce presupune fiecare dintre ele precum si in ce fel va ajuta.

Va rugam ca la aceasta consultatie initiala sa participati alaturi de partenerul de viata (daca e cazul) si sa aveti cu dumneavoastra toate documentele medicale disponibile (e bine si ne ajuta sa stim TOT, absolut TOT, chiar si ce ati mancat in copilarie J)

Pe toata perioada in care veti efectua teste si analize va va fi atribuita o persoana de legatura (una dintre asistentele clinicii) cu care veti comunica in permanenta. Este necesar sa tineti legatura cu aceasta si daca aveti orice tip de intrebare sau nelamurire, ea va va ajuta si va va indruma, fiind persoana de legatura intre cuplu si medicul dumneavoastra specialist in infertilitate.

Statia 2 – Intocmirea dosarului

Indiferent de indicatia medicala si de tipul de procedura pe care urmeaza sa il desfasurati la noi in clinica, este nevoie de intocmirea unui dosar medical. Acesta va contine: istoricul medical, consultatii, analize, consimtaminte si altele.

Pentru intocmirea dosarului veti stabili o intalnire cu una dintre asistentele noastre specializate.

Statia 3 – Analiza dosarului si stabilirea indicatiei medicale

Special pentru dumneavoastra, medicul specialist in infertilitate se va consulta cu echipa medicala formata din medic urolog, medic endocrinolog, psiholog si nutritionist pentru a analiza dosarul dumneavoastra si pentru a lua cea mai buna decizie referitoare la tratamentul care vi se potriveste. In unele cazuri este nevoie de schimbarea stilului de viata si de adoptarea unor conduite nu tocmai prietenoase. Stim, nu e usor, insa deja veti fi cu un pas mai aproape de visul dumneavoastra!

Va urma o intalnire unde o sa vi se explice planul de tratament.

Statia 4 – Tratamentul

Tratamentul infertilitatii cuplului poate presupune una dintre variantele de mai jos:

Inseminarea artificiala

Inseminarea artificiala poate fi indicata in una dintre urmatoarele situatii:

  • Dinamica sexuala anormala – faptul ca va doriti un copil de foarte mult timp si presiunea nereusitei poate atrage cu sine scaderea numarului de intalniri dintre parteneri
  • Endometrioza minima si usoara – sunt studii care arata o rata de sarcini mai mare dupa inseminare si stimulare ovariana la pacientele cu endometrioza usoara
  • Patologie masculina – desi cea mai frecventa indicatie pentru inseminarea artificiala, inseminarea artificiala NU este solutia tuturor cauzelor de infertilitate masculina
  • Patologia cervicala – se adreseaza femeilor care au suferit interventii la nivelul colului uterin
  • Infertilitate de cauza necunoscuta – la 20% dintre cuplurile infertile nu se gaseste o cauza pentru care nu poate fi obtinuta o sarcina
  • In perioada premergatoare unei proceduri FIV, la pacienta cu trompe permeabile

Nicuna dintre situatiile medicale de mai sus nu prezinta indicatie absoluta pentru inseminare artificiala. Cazul dumneavoastra este unic, iar decizia medicala personalizata inseamna alegerea tratamentului medical care vi se potriveste!

Inseminarea artificiala se face in preajma momentului ovulator. Asta inseamna ca este nevoie sa veniti pentru o ecografie de monitorizare a ovulatiei si in functie de aceasta veti face analize hormonale din sange care ne arata cu certitudine momentul ovulatiei. In functie de ecografie si rezultatele dozarilor hormonale vom stabili momentul inseminarii.

In ziua inseminarii veti veni alaturi de partenerul dumneavoastra in clinica noastra.

Inseminarea artificiala consta in prepararea spermei (partenerului sau donatorului) si introducerea acesteia in cavitatea uterina. Colectarea spermei de la partener se face in ziua inseminarii; sunt necesare 2-5 zile de abstinenta sexuala anterior recoltarii.

Dupa prepararea spermei veti fi chemata intr-o camera special amenajata unde va avea loc procedura. Veti fi asezata in pozitie ginecologica si cu ajutorul unor instrumente speciale sperma va fi introdusa in cavitatea uterina. Aceasta procedura este nedureroasa. Mai mult decat atat, dupa inseminare veti putea pleca imediat acasa.

Fertilizarea in vitro (FIV)

FIV presupune 3 etape:

Stimularea ovariana
Stimularea ovariana este primul pas al FIV si unul extrem de important.

In mod obisnuit, o femeie are un singur folicul matur intr-un ciclu menstrual (28 zile), in lipsa tratamentului. Daca se practica punctie ovariana putem obtine cel mult un ovocit (FIV pe ciclu natural). NB! Rata de sarcina in urma FIV pe ciclu natural este sub 15%!!!

Pentru a putea obtine mai multe ovocite avem nevoie de stimulare ovariana. Mai multe ovocite inseamna rata mai mare de sarcini!

Stimularea ovariana in vederea obtinerii unui numar cat mai mare de ovocite se incepe de obicei in a doua zi de ciclu menstrual, dar ziua inceperii stimularii ovariene poate varia in functie de decizia medicului specialist in infertilitate.

Asadar, dumneavoastra veti comunica asistentei cu care tineti legatura ziua aparitiei sangerarii (menstruatiei).

In urmatoarea zi veti fi programata pentru o ecografie transvaginala, in urma careia vi se va stabili tratamentul. Tratamentul de stimulare este injectabil si se autoadministreaza zilnic la aceeasi ora, timp de aproximativ 9-12 zile. Pe perioada tratamentului veti fi chemata pentru alte ecografii de monitorizare. Vor fi necesare si dozari hormonale din sange. La finalul tratamentului de stimulare veti face una sau doua injectii pentru declansarea ovulatiei in vederea punctiei ovariene.

Punctia ovariana
Punctia ovariana consta in recoltarea ovocitelor.

In ziua stabilita pentru punctie veti veni impreuna cu partenerul in clinica noastra. Este important sa veniti nemancata si nebauta pentru ca procedura de recolare a ovocitelor se face sub anestezie generala (sedare usoara), astfel nu veti simti nicio durere sau discomfort.

In acelasi zi partenerul va trebui sa dea o proba de sperma (2-5 zile de abstineta anterior recoltarii).

Procedura de recoltare se face sub ghidaj ecografic si prezinta riscuri minime.

In urma recoltarii ovocitelor acestea vor fi puse impreuna cu sperma partenerului in laboratorul de FIV. Embriologul va hotari metoda de fertilizare a ovocitelor (FIV standard, ICSI, IMSI) in urma carora se vor obtine embrionii.

In zile urmatoare punctiei ovariene veti face tratament cu ovule (administrate intravaginal) sau pastile (administrate pe gura) in vederea embriotransferului. In anumite cazuri este posibil ca embriotransferul sa fie amanat pentru luna/lunile urmatoare. Indiferent de momentul embriotransferului o sa vi se explice pas cu pas ce aveti de facut.

Embriotransferul (ET)
ET este un pas extrem de important pentru succesul FIV.

ET fresh (proaspat)

In urma recoltarii de ovocite si fertilizarii acestora in laborator se obtin embrioni. Varsta embrionilor este egala cu numarul de zile dintre momentul punctiei si momentul embriotransferului. Pe toata perioada in care embrionii cresc si se dezvolta in laborator veti fi sunata pentru a primi detalii despre numarul si starea lor. Atentie! Numarul de ovocite nu este egal cu numarul de embrioni. Aprecierea calitatii embrionilor se face pe criterii morfologice (“de frumusete”). S-a observant ca embrionii care se dezvolta pana in ziua a V-a (blastocisti) au sanse mai mari de a da o sarcina decat embrionii de ziua a III-a.

Asadar, in ziua 5 sau ziua 3 dupa punctia ovariana, veti fi chemata in clinica in vederea ET. ET va avea loc intr-o camera special amenajata. Veti fi asezata in pozitie ginecologica si cu ajutorul unor instrumente speciale embrionul va fi introdus in cavitatea uterina. Aceasta procedura este nedureroasa. Mai mult decat atat, dupa ET veti putea pleca imediat acasa. Dupa ET nu este indicat repaosul la pat!

In zile urmatoare embriotransferului veti urma tratament corespunzator, cu ovule, pastile si acolo unde este cazul, injectii.

La 10 zile dupa ET veti fi chemata in clinica pentru efectuarea unei analize din sange (β-HCG) care confirma prezenta sarcinii.

ET dec (decongelat)

Dar, sa nu uitam de embrionii ramasi!

Asa cum spuneam mai sus, sunt unele cazuri in care dupa punctia ovariana nu este indicat embriotransferul.

SAU

Din dorinta de a evita RISCUL de sarcina multipla (gemelara, tripleti), la 3/5 zile de la punctia ovariana, vom transfera un singur embrion sau maxim doi embrioni.

Intotdeauna, embrionii ramasi vor fi crioprezervati (congelati) in ziua 3 sau ziua 5 in vederea embriotransferului ulterior.

ET dec presupune decongelarea embrionului intr-un ciclu menstrual urmator. Sunt diferite tehnici premergatoare ET dec, de fiecare data mimam naturalul. Pentru acest lucru sunt necesare una sau doua ecografii de monitorizare a ovulatiei si dozari hormonale din sange.

Cele doua tehnici (ecografia si dozarile hormonale) ne permit estimarea corecta a momentului ovulatiei si transferul embrionului in cavitatea uterina exact ca si cum el s-ar afla acolo in mod natural.

Sunt studii care arata o rata mai buna de sarcini pentru ET dec decat pentru ET fresh.

Statia 5 – β-HCG negativ/ β-HCG pozitiv

Un β-HCG negativ nu inseamna “capat de linie”!!! Un β-HCG negativ inseamna continuarea drumului in vederea succesului.

Factorii care pot determina un astfel de rezultat sunt multipli: calitatea embrionului, lipsa de responsivitate a endometrului, etc. Pentru ca trebuie sa clarificam aceste lucruri si sa le schimbam, acolo unde se poate, veti fi programati din nou la o reevaluare cu medicul specialist. In urma intalnirii vom stabili o noua strategie pentru a reusi obtinerea unei sracini.

Un β-HCG pozitiv inseamna prezenta sarcinii si inseamna de asemenea continuarea drumului.

Veti fi indrumata la ce interval de timp sa repetati β-HCG din sange si veti fi programata la o ecografie de confirmare a sarcinii.

Dr. Elena-Alina Bordea
Medic Obstetrică-ginecologie

Așa încep cele mai frumoase povești!