Dorința de a fi mamă nu are limită de vârstă sau dată de expirare. Cu toate acestea, corpul impune anumite ”restricții” atunci când este vorba de fertilitate. Însă, în secolul tehnologiei, progresele realizate în știință oferă oportunități la care genrațiile anterioare nu ar fi putut spera.

Tratament FIV după 40 de ani – statistici

Fertilitatea este afectată de înaintarea în varsta, iar rata de succes a procedurilor de reproducere umană asistată scade proportional cu vârsta. În cazul femeilor, fertilitatea începe să scadă după vârsta de 30 ani, iar după 35 de ani, doar 2 femei din 5 reușesc să rămână însărcinate. Recomandările referitoare la consultul de infertilitate sunt diferite în funcție de categoria de vârstă. Până în 35 de ani se recomandă consultul de specialitate după un an de zile în care nu s-a reușit oținerea unei sarcini. Între 35 de ani și 40 de ani ar trebui consultat un specialist după 6 luni de încercări nereușite, iar după 40 de ani, nu se recomandă să se aștepte mai mult de 3 luni.

Fiecare femeie se naște cu o rezervă ovariană finită. Înaintarea în vârstă presupune diminuarea progresivă a rezervei, dar și o calitate din ce în ce mai slabă a ovocitelor. La vârsta de 40 de ani femeia mai are doar 3% din rezerva ovariană inițială, adică în jur de aproximativ 10.000 de ovocite. Deși ar putea părea un număr mare, este important de știut faptul că o femei se naște cu aproximativ 300.000 de ovocite.

Astfel, după vârsta de 40 de ani, șansele de a obține o sarcină pe cale naturală scad la 5%.

Calitatea materialului genetic dupa 40 de ani

Din ce în ce mai multe femei apelează la proceduri de fertilizare in vitro în decada a 4-a a vieții. Acest lucru se datorează în primul rând contextului social care încurajează dezvoltarea profesională a femeilor, lucru care le determină pe acestea să amâne sarcina. În momentul în care se decid să înceapă procesul, multe femei descoperă că întâmpină probleme în obținerea unei sarcini. Factorii de mediu, stilul de viață, precum și o serie de probleme genetice duc la apariția unor disfuncții și modificări ce afectează fertilitatea. Puse în fața acestei dileme, majoritatea femeilor ajunse la vârsta de 40 de ani apelează la proceduri de fertilizare in vitro. Însă, cu toate că procedurile de reproducere umană asistată oferă o șansă în plus, calitatea materialului genetic, care joacă un rol foarte important, este mult mai slabă, astfel încât rata de succes, deși mare în comparație cu procesul natural, este mai redusă decât în cazul femeilor mai tinere.

Calitatea ovocitelor joacă un rol esențial în obținerea unui embrion viabil. Din păcate, ovocitele recoltate după vârsta de 40 ani prezintă rate mari de defecte cromozomiale, lucru care va fi valabil și în cazul embrionilor obținuți. Rata ovocitelor cu defecte cromozomiale este de aproximativ 60% după vârsta de 40 de ani. Calitatea embrionului poate fi hotărâtoare atât în ceea ce privește implantarea, cât și viabilitatea sarcinii. Există însă și variante de selecție a embrionilor neviabili, prin testarea lor înainte de implantare. Testarea este neinvazivă și poate face diferența între o sarcină viabilă și un eșec.

Trebuie ținut cont de faptul că infertilitatea implică atât factori feminini cât și factori masculini, într-o proporție aproximativă de 35% infertilitate masculină, 35% infertilitate feminină, 20% probleme mixte de infertilitate si 10% infertilitate de cauze necunoscute, poate fi cu atât mai dificil de obținut o sarcină, chiar și cu ajutorul tehnicilor de reproducere umană asistată.

Vârsta înaintată poate să fie cauza lipsei de răspuns la tratamentul de stimulare, ceea ce va duce la stoparea procesului. De asemenea, este posibil ca ovocitele să nu poată fi fertilizate, astfel încât nu se vor obține embrioni. Calitatea slabă a materialului genetic poate inclusiv să împiedice implantarea embrionilor transferați.

Ovocitele donate pot reprezenta o alternativă bună pentru femeile cu vârsta de 40 de ani. Materialul genetic obținut de la o donatoare tânără poate crește considerabil șansele de a obține embrioni de calitate.

Rata de avort spontan în cazul procedurilor FIV după 40 de ani este estimată între 35% și 70%.

Ce riscuri implică o sarcină geriatrică?

fertilizare in vitro

Rata de succes a sarcinilor vii scade începând cu vârsta de 30 ani, iar la 40 de ani, riscul de a pierde sarcina este și mai crescut. Conform CDC (Center for Disease Control), rata de succes pentru sarcini vii în cazul femeilor în vârstă de 40 de ani este de 16%, iar în ceea ce privește categoria de vârstă 43 de ani, aceasta scade la 5%.

Printre riscurile asociate cu sarcina obținută după 40 de ani se numără:

  • placenta previa
  • diabet gestational
  • tensiune arteriala indusa de sarcina – risc crescut de preeclampsie, eclampsie
  • avort – 27% din sarcini se pierd
  • șanse mai mari de a naște prin cezariană
  • sindrom down – 1 din 85 copii născuți după 40 ani dezvoltă sindromul down
  • moarte fetală inutero
  • naștere prematură

Cu toate că vârsta nu este doar un număr atunci când vine vorba de fertilitate, aceasta nu este nici un obstacol de netrecut. Cu o atenție sporită asupra stilului de viață și beneficiind de atenta îngrijire a specialiștilor în infertilitate, femeile trecute de 40 ani pot obține și duce la termen o sarcină. Este important ca decizia să fie luată în cunoștință de cauză. Pacienta trebuie să se informeze temeinic în legătură cu riscurile asociate. Știm că visul de a deveni părinte nu ține cont de vârstă, de aceea, suntem alături de dumneavoastră și vă susținem pe tot parcursul procesului.

Surse:
https://advancedfertility.com/2020/09/16/fertility-after-age-40-ivf/
https://rmanetwork.com/blog/male-infertility-cases-and-statistics/
https://www.webmd.com/baby/pregnant-at-40