Ecografia în sarcină este principala metodă de monitorizare a fătului, atât ca investigație de sine stătătoare, cât și coroborată cu alte teste. Ea este lipsită de riscuri, atât pentru mamă, cât și pentru făt, este neinvazivă și ușor de efectuat.
Principalele obiective ale ecografiei de sarcină sunt identificarea anumitor modificări la nivelul organelor fătului, cât și observarea caracteristicilor funcționale ale organismului fetal.
Ce este ecografia în sarcina?
Ecografia în sarcină este investigația cu ajutorul cărei se confirmă sarcina și cu ajutorul cărei sa va monitoriza întreaga perioadă.
Ecografia de confirmare a sarcinii
Confirmarea prezenței unei sarcini se face ecografic, prin vizualizarea sacului gestational la 5 săptămâni și a embrionului la 6 săptămâni. Este important de vizualizat ecografic sarcina, pentru a confirma viabilitatea acesteia, precum și excluderea unei sarcini ectopice.
Tipuri de ecografii în sarcină
Pe perioada sarcinii se recomandă o serie de ecografii cu ajutorul cărora se monitorizează starea de sănătate a fătului. Este important de mentionat că acestea se vor corela cu alte investigatii.
Ecografia de trimestru I
Această investigație este necesară pentru a confirma atât prezența sarcinii, viabilitatea ei și poziționarea. Cu ajutorul aceste ecografii inițiale se vor calcula varsta, data concepției, precum și o data estimativă a nasterii.
Morfologia fetală de trimestrul I
Această investigație reprezintă cea mai detaliată evaluare ecografică a fătului. Ea se realizează între săptămânile 11 si 14 și cu ajutorul acestei investigații se depistează anomaliile cromozomiale precum sindromul Down, sindromul Edwards și sindromul Patau. Morfologia fetală de trimestrul I are și limitări deoarece dimensiunile mici ale fătului nu permit diagnosticarea tuturor anomaliilor fetale. Prin intermediul investigației se identifică sarcinile multiple, se etimează vârsta gestațională corectă și se evaluează dezvoltarea fătului.
Morfologia fetală trimestrul II
Ecografia de trimestrul II se efectuează între săptămânile 20 și 22 de sarcină. Este una dintre cele mai importante și mai amănunțite investigatii ecografice, Scopul este de a observa dacă organele sunt corect dezvoltate. Se numeste morfologie deoarece observă în detaliu structurile anatomice fetale.
Morfologia fetală trimestrul III
În săptămânile 32 -33 de sarcină se va efectua ecografia morfologică de trimestrul III. Se urmărește starea de sănătate a fătului prin evaluarea dezvoltării. Specialistul obstetrician va evalua dacă fătul se încadrează în limite normale. Pentru această evaluare se folosesc anumite valori standard în ceea ce privește circumferința capului, lungimea femurului, precum și greutatea.
În cadrul morfologiei fetale de trimestru III se evaluază placenta, cantitatea de lichid amniotic. În plus se pot depista anumite malformații cu debut tardiv.
Ecografia 3D
Ecografia de sarcina 3D este o investigație superioară ecografiei 2D. Se utilizează pentru depistarea anomaliilor fetale. Investigația permite reconstrucția imaginii în 3 dimensiuni spațiale. Astfel, putându-se vizualiza mult mai eficient toate detaliile anatomice ale fătului.
Cum se efectuează ecografia în sarcină?
Ecografia în sarcină se poate efectua în două feluri: transabdominal și transvaginal. Abordarea transvaginală este cea mai eficientă în studiul uterului și a fătului în primul trimestru de sarcină. Informațiile detaliate pe care le oferă acest tip de ecografie sunt esențiale în viabilitatea sarcinii și în evaluarea vărstei gestaționale. Scopul este de a depista posibilele malformații și probleme de dezvoltare fetală.
Avantajele ecografiilor în sarcină
Evaluarea ecografică are o valoare inestimabilă în sarcină. Se observă viabilitatea sarcinii, ritmul cardiac și poziționarea corectă, în uter. Ulterior, ecografia oferă informatii relevante despre dezvoltarea corectă a organelor fătului, a placentei și a cordonului ombilical. Diagnosticarea unor posibile malformații congenitale se realizeaza tot cu ajutorul ecografiei fetale. În plus, ecografia în sarcină poate ghida efectuarea anumitor investigatii, precum amniocenteza sau biopsia de vilozități coriale. Evaluarea cervixului, dar și a poziției fătului, reprezinta alte două avantaje ale acestei investigatii.
Un alt avantaj important este faptul că părinții au ocazia să-și vadă copilul în acest stadiu al dezvoltării. Acest lucru întărește atașamentul față de copil și creează amintiri de neuitat.
Pregătirea pacientei pentru ecografia în sarcină
În primul trimestru de sarcină, ecografia se realizează transvaginal și are rolul de a confirma sarcina. Pacienta va trebui să golească vezica urinară pentru o vizualizare bună. Acest tip de ecografie se va efectua până la 10 săptămâni de sarcină. Începând cu săptămâna 11, ecografiile se vor realiza abdominal, iar pacienta va trebui să aibă vezica plină. Pentru asta, va trebui să nu golească vezica timp de 2 ore înainte de consult.
Riscurile ecografiei în sarcină
Ecografia în sarcină nu presupune niciun risc pentru mama sau pentru făt. Ea este o investigație non-invazivă, ce utilizează ultrasunetele.
Ce simte bebelușul în timpul ecografiilor de sarcină?
Ecografia nu transmite semnale deranjante sau nocive pentru făt, însă cel mai probabil aceștia detectează senzația de presiune la aplicarea sondei transabdominal, fapt care se traduce prin mișcările bruște la momentul efectuării ecografiei prin mișcările multiple ale sondei pe abdomenul matern.
Investigations · EMBRYOS CLINIC