Glanda tiroidă este o glandă endocrină responsabilă cu secreția și sinteza hormonilor tiroidieni. Funcția glandei este esențială în reglarea metabolismului și a altor funcții ale organismului. Ea face parte din sistemul endocrin și este situată de-a lungul traheei, având aspectul unui fluture. Afecțiunile tiroidiene pot cauza atât probleme de fertilitate, cât și probleme în timpul sarcinii. De aceea, se recomandă monitorizarea glandei cu ajutorul ecografiei tiroidiene.
Ce este ecografia de tiroidă?
Ecografia tiroidiană este investigația imagistică non-invazivă cu ajutorul căreia se monitorizează și evaluează starea de sănătate a glandei tiroide. Investigația are avantajul de a fi complet nedureroasă, neiradiantă, putând fi repetată de câte ori se impune. De asemenea, diagnosticul oferit de această investigație este precis și rapid. Cu ajutorul undelor sonore, se crează o imagine a organului, dar și sângelui care circulă prin vase.
Cum se efectuează ecografia tiroidiană?
Fiind o investigație rapidă și ușor de tolerat, nu există contraindicații cu privire la efectuarea ei și nici o pregătire anterioară a pacientului. Acesta este așezat pe spate, iar sub umeri se plasează o pernă rulată, pentru a poziționa gâtul în hiperextensie. Poziția ajută la evidențierea glandei, pentru o examinare precisă. Se utilizează o sondă și un gel care ajută la propagarea undelor sonore prin țesut. Sonda sau transductorul de înaltă rezoluție emite și captează ultrasunetele reflectate de glanda tiroidă. Acestea sunt ”traduse” cu ajutorul computerului, care le va transforma în imagini, care arată în timp real starea de sănătate a glandei.
Ce indicații are ecografia de tiroidă?
Ecografia de tiroidă se efectuează atunci când există simptomatologie specifică, sau atunci când analizele indică anumite disfuncții. Hormonii tiroidieni sunt implicați în procese precum ovulația, implantarea embrionului și menținerea sarcinii. Glanda tiroidă este importantă atât pentru fertilitatea feminină, dar și pentru cea masculină. Funcționarea corectă a testiculelor este direct legată de activitatea glandei tiroide.
Ce afecțiuni pot fi diagnosticate cu ajutorul ecografiei de tiroidă?
Ecografia tiroidiană este investigația de primă intenție pentru diagnosticarea și monitorizarea următoarelor afecțiuni:
- Noduli tiroidieni;
- Creșterea în volum a glandei;
- Boli autoimune;
- Adenopatii cu posibilă etiologie neoplazică;
- Formațiuni chistice;
- Formațiuni solide maligne și benigne.
Ce contraindicații are ecografia glandei tiroide?
Fiind o investigație neirandiantă, ecografia glandei tiroide nu are contraindicații. Ea poate fi repetată ori de câte ori este nevoie, putând fi utilizată și pentru copii.
Ce rol are ecografia tiroidiană?
Ecografia glandei tiroide are rolul de a diagnostica afecțiuni precum tiroidita autoimună, noduli tiroidieni, cancer tiroidian. Investigația măsoară cu exactitate dimensiunile glandei și identifică modificari tiroidiene difuze.
Ecografia este utilizată nu doar pentru diagnosticare, dar și pentru monitorizare. Aceasta ajută la monitorizarea activității glandei tiroide în timpul sarcinii, care poate suferi modificari ce pot pune în pericol fătul. De asemenea, se poate monitoriza evoluția în timp a nodulilor.
Când este recomandată ecografia de tiroidă?
Ecografia tiroidiană se recomandă atât în prezența simptomatologiei, cât și în absența acesteia. În situația din urmă, indicația este data de rezultatele anumitor analize de sânge specifice, care pot indica prezența unei probleme:
- TSH
- Tiroglobulină
- T4
- FT4
- T3
- FT3
De asemenea, anumite simptome pot indica necesitatea efectuării investigatiei:
- Modificări în zona glandei;
- Dificultate de respirație;
- Creștere sau scădere bruscă în greutate;
- Menstruații neregulate;
- Căderea în exces a părului;
- Oboseală;
- Palpitații;
- Nervozitate excesivă.
Pregătirea pacientului pentru ecografia tiroidiană
Specificul investigatiei nu presupune o pregătire prealabilă a pacientului. Ecografia de tiroidă este neinvazivă și nedureroasă. Se va recomanda înlăturarea accesoriilor din jurul gâtului și poziționarea corpului astfel încât imaginile să fie cât mai clare.
Riscurile ecografiei de tiroidă
Nu există riscuri asociate acestei investigatii. Ecografia tiroidiană nu este iradiantă și nu presupune niciun pericol pentru pacient.
Investigations · EMBRYOS CLINIC