Există aspecte noi cu privire la șansele tale de a rămâne însărcinată prin tratamentul de fertilizare in vitro (FIV), în funcție de vârstă. Cuplurile care iau în considerare opțiunea de a recurge la această tehnică de reproducere umană asistată, trebuie să știe că șansele să aibă succes sunt destul de mari, dar totuși scad odată cu vârsta. Vârsta rămâne cel mai important factor care afectează fertilitatea, spun cercetătorii.
FIV tratează infertilitatea
În prezent, FIV oferă o posibilitate de a lupta cu infertilitatea, chiar și la femeile cu vârsta peste 40 de ani.
Prin tratamentul de fertilizare in vitro (FIV), o femeie are șanse mari de a deveni mamă. Prin FIV, ovarele sunt stimulate să crească un număr de foliculi, din care se vor extrage ovocite urmând să fie fertilizate cu spermatozoizi, în condiții speciale de laborator. Medicul specialist monitorizează îndeaproape embrionii în curs de dezvoltare și pe cei mai sănătoși îi transferă în uterul femeii spre implantare.
Conform celor spuse de medicul specialist în fertilitate Natalie Crawford, rata de succes pentru FIV este influențată în principal de vârsta maternă și rezerva ovariană. Natalie Crawford a declarat pentru TODAY că cel mai bun lucru pe care îl pot face oamenii pentru a optimiza procesul FIV este să fie sinceri cu medicul lor în ceea ce privește așteptările.
În ziua de azi, femeile sunt conștiente că vârsta afectează capacitatea de a rămâne însărcinate. Ele înțeleg faptul că rezultatele sunt mult mai bune folosind FIV, decât în mod natural sau cu inseminare artificială. Totuși, chiar și așa, un lucru este cert – rata sarcinii scade pe măsură ce femeile îmbătrânesc. Pentru a obține o rată ridicată de succes la tratament, ar fi mult mai bine ca limita de vârstă a viitoarei mame să nu fie mai mare de 35 de ani.
Noile date adunate și analizate de cercetători arată că femeile mai tinere, cu vârsta sub 35 de ani, obțin sarcina de cele mai multe ori după primul ciclu FIV, însă cele care au peste 35 de ani trebuie să urmeze mai multe cicluri FIV, pentru a avea șanse mai mari de succes. Posibilitatea de succes, de a rămâne însărcinate, crește cu fiecare ciclu FIV ulterior, indiferent de vârstă. Datele statistice arată că șansele de a rămâne însărcinate după trei cicluri FIV sunt de 60% la femeile de până în 35 de ani și de 25% la femeile de 40 de ani.
Prin urmare, vârsta dar și sănătatea femeii afectează mult fertilitatea. Rata de blastociști euploizi scade odată cu înaintarea în vârstă. La femeile cu vârsta sub 35 ani, rata de blastociști euploizi este de aproximativ 60%. La femeile cu vârsta cuprinsă între 40-42 ani, rata de blastociști euploizi este de 30%.
FIV este un tratament cu multiple indicații
De regulă, femeile cu anumite afecțiuni medicale ginecologice au simptome care includ dureri abdominale, crampe, ciclu menstrual neregulat. Principalele cauze care pot afecta negativ fertilitatea sunt:
- Endometrioza
- Rezerva ovariană insuficientă
- Tulburări de ovulație
- Probleme la nivelul trompelor uterine
- Infertilitatea de cauză inexplicabilă.
La acestea se adaugă și stilul de viață nesănătos ce constă în abuz de alcool, dietă neadecvată, stres fizic și psihic, obezitate.
Obezitatea se asociază cu sindromul ovarului polichistic și anovulație. De asemenea, obezitatea afectează succesul implantării embrionului și ar putea cauza pierderea sarcinii. Pentru a preveni aceste probleme se recomandă scăderea în greutate.
Printre regulile care trebuie respectate în timpul tratamentului FIV, se află următoarele:
- Viitoarea mamă trebuie să renunțe la consumul de alcool și fumat; fumatul reduce șansele unei femei de a concepe un copil prin tratamentul FIV;
- Să nu țină o dietă drastică, să nu se înfometeze;
- Să nu facă sport excesiv;
- Să nu utilizeze medicamente ce nu au fost în prealabil comunicate medicului.
Procedura FIV poate ajuta cuplurile care doresc să aibă un copil să gestioneze anumite afecțiuni de sănătate ce ar putea implicații în infertilitate, și să-și îndeplinească visul.
FIV crește șansele de a rămâne însărcinată! Cum se realizează?
Metoda de tratament prin FIV va fi aleasă de către specialistul în infertilitate. Costurile de tratament pot varia în funcție de medicamentele pentru fertilitate care vor fi utilizate în timpul procedurii și de metoda FIV aplicată.
Înainte de începerea tratamentului FIV se fac o serie de investigații precum:
- Pacientă – Analize de sânge – uzuale și dozări hormonale, ecografie transvaginală, sonohisterosalpingografie sau histerosalpingografie (pentru examinarea trompelor și a cavității uterine), examen de secreție vaginală și culturi de col (pentru Chlamydia, Ureaplasm, Mycoplasma), examen Babeș-Papanicolau și test prin care se verifică rezerva ovariană.
- Partener – analize de sânge, spermogramă și investigații suplimentare cu indicație (ecografie testiculară, dozări hormonale)
Care sunt avantajele oferite de procedura FIV?
În ziua de azi, dacă se aplică metoda FIV la Clinica de Fertilitate și Ginecologie Embryos, aceasta oferă cuplurilor mai multe avantaje decât prin inseminarea artificială și anume:
- Crește cu mult șansa unei femei de a avea o sarcină;
- Timpul de obținere a sarcinii este mai scurt;
- Există posibilitatea de a testa genetic embrionul (PGT);
- Există și posibilitatea de a obține informații cu privire la procesul de fertilizare și dezvoltare a embrionilor.
Această metodă nu este dureroasă și include mai multe etape:
- Stimularea ovariană – injecțiile se fac subcutanat;
- Puncția foliculilor sub anestezie ușoară;
- Recoltarea probei de spermă în ziua prelevării ovocitelor;
- Prelucrarea materialului biologic (de ovocite și spermatozoizi) în laborator;
- Se aleg spermatozoizii cei mai buni;
- Fertilizarea în vitro va fi standard sau dirijată cu ICSI (injectare intracitoplasmatică a spermatozoizilor);
- Cultivarea embrionului până la stadiul de blastocist;
- Transferul de embrioni nu este dureros și nu se face sub anestezie; se preferă transferul singur embrion pentru a se reduce riscul de sarcini multiple și complicații.
După aproximativ 10 zile de la finalizarea ultimei etape a metodei FIV, femeia va face testul de sarcină sau analize de sânge pentru a determina succesul protocolului din centrul de fertilizare. Pe baza rezultatelor obținute la analize, medicul va ști dacă sarcina a survenit sau nu.
Pentru creșterea șanselor de succes, medicii recomandă cuplurilor mai multă odihnă, somn de calitate,activitate sexuală, eliminarea stresului, managementul obezității, respectarea regulilor de igienă, evitarea vieții sedentare, renunțarea la fumat și alcool.
În toate centrele de fertilizare în vitro se folosește ecografia 3D, care este o tehnologie ce permite evaluarea completă a uterului într-un mod rapid și detaliat și care depășește ecografia 2D clasică. Asta ajută la îmbunătățirea prognosticului reproductiv, deci este utilă în cercetarea factorului uterin în reproducerea umană asistată, în scopul îmbunătățirii ratei sarcinii. Ecografia 3D permite și optimizarea rezultatelor intervenției chirurgicale realizate de echipe medicale și reducerea timpilor operatorii în cazul unor patologii uterine , în scopul îmbunătățirii rezultatelor reproductive.
articole recente
EMBRYOS
Clinica de Fertilitate & Ginecologie
insert author profile, avatar, name, short description
Alte articole de interes pentru tine
29 noiembrie. 2024
Rolul factorilor genetici în infertilitatea masculină
26 noiembrie. 2024