Majoritatea cuplurilor caută ajutor medical după o perioadă de 1-2 ani de încercare nereușită de a avea un copil. Aceștia se confruntă cu diferite probleme de fertilitate și iau în considerare tratamentul prin fertilizare in vitro (FIV) realizat în țara noastră.
Există mai multe motive pentru care aleg procedura FIV în clinici moderne din România, dotate cu laboratoare de reproducere umană asistată (RUA) de ultimă generație și aplică protocoale de tratament personalizate fiecărui cuplu în parte.
Care sunt beneficiile procedurii FIV și factorii care influențează succesul?
Datele unor articole recente arată că aproximativ 65% dintre femeile cu vârsta sub 35 de ani au devenit mame după primul ciclu FIV. Șansele sunt mai mici odată cu înaintarea în vârstă.
Calitatea serviciilor și a procedurilor este supravegheată cu atenție în centrele de fertilizare din țara noastră, de o echipă cu experiență în acest domeniu. Factorii care influențează succesul sunt:
- Vârsta femeii și rezerva ovariană;
- Parametrii spermei ce sunt verificați prin efectuarea spermogramei;
- Bolile care pot cauza infertilitatea (ex. endometrioza), sau care o pot influența (ex. boli infecțioase, diabet și boli autoimune);
- Obezitatea, fumatul, factorii genetici;
- Starea psihică a pacienților, dieta și stilul lor de viață;
- Accesul la diverse metode de reproducere asistată, într-un laborator modern de embriologie, ca cel al Clinicii de Fertilitate și Ginecologie Embryos.
Câți foliculi sunt necesari pentru FIV?
Foliculii ovarieni sunt cavități mici la nivelul ovarelor, pline cu lichid, în care se dezvoltă și maturează ovocitele. Aceștia sunt prezenți încă din viața intrauterină, dar numărul de foliculi final care va ajunge la maturitate este limitat. Începând de la pubertate, la fiecare aproximativ 28 de zile, la începutul fiecărui ciclu menstrual al femeii, un folicul ovarian va începe să crească. În aproximativ a 14-a zi el ajunge la suprafața ovarului, se sparge și eliberează un ovocit. Astfel are loc procesul de ovulație. Din acest moment, acel folicul devine corp luteal și va începe să secrete hormonul numit progesteron.
La unele femei, rezerva ovariană – sau numărul de foliculi – poate fi redus și foarte dificil să rămână însărcinate fără ajutor medical. Specialiștii în infertilitate spun că există și ale cauze frecvente ale unei scăderi rapide a rezervei ovariene, ce includ: endometrioza, intervențiile chirurgicale ovariene, radio și chimioterapia.
Cu cât o femeie înaintează în vârstă, cu atât șansele ei de a avea un copil pe cale naturală sunt mai mici. Cele mai multe femei intră la menopauză inaintea vârstei de 50 de ani, prin urmare decizia de a deveni mamă nu trebuie amânată.
Vârsta femeii este cel mai important factor ce determină rata de succes a procedurii FIV. După vârsta de 30 de ani fertilitatea începe să scadă. La femeile care au trecut de vârsta de 35 de ani procesul de scădere a fertilității este accelerat și de aceea ele apelează la tehnici de reproducere umană asistată.
Din dorința de a deveni mame, unele femei sunt nevoite să caute ajutor în clinicile de reproducere umană asistată, unde li se oferă soluții – cum sunt procedura FIV ori inseminarea intrauterină – care de cele mai multe ori rezolvă problema infertilității.
În procesul de fertilizare în vitro, foliculii ovarieni trec prin două etape importante. Specialiștii în fertilitate pot observa foliculii antrali la o femeie prin ecografie transvaginală. Aceștia sunt foliculi mici, cu dimensiunea de 2-9 mm și apar la începutul unui ciclu menstrual. Încă din viața intrauterină și până în viața adultă, foliculii primordiali suferă o serie de modificări și sunt transformați în foliculi primari apoi în secundari. Se transformă ulterior în folicului terțiari sau antrali. În această etapă de dezvoltare, aceștia devin dependeți de hormon foliculostimulant (FSH) fapt ce duce la creșterea lor. În timpul procesului de stimulare ovariană, medicul specialist poate urmări numărul și dimensiunea foliculilor în curs de dezvoltare. Un folicul matur are aproximativ 17 – 20 mm și poate elibera un ovocit.
În procedura FIV este important numărul de foliculi maturi. În general, medicii specialiști din clinicile de fertilitate vor necesita minim 3 foliculi maturi înainte de declanșarea ovulației dar bineînțeles că un număr mai mare este de dorit. Desigur, contează foarte mult și calitatea acestora, nu doar cantitatea.
Femeile care sunt îngrijorate cu privire la rezerva ovariană ar putea discuta cu un medic specialist în infertilitate. Ele pot efectua teste de fertilitate care oferă o imagine a statusului reproductiv și a sănătății organismului. În unele cazuri selectate, ele pot urma procedura FIV cu ovocite donate.
Prin procedura FIV, medicii specialiști pot crește șansele pacientelor de a obține sarcina. Femeilor cu rezervă ovariană scăzuta, li se oferă posibilitatea de a urma tratamente cu diverse tipuri de preparate, care pot ajuta foliculii să se dezvolte mai eficient. Aceste tratamente constau în medicamente atent selectate, în funcție de condițiile specifice ale cuplului.
În prezent, disponibilitatea tratamentelor farmacologice pentru fertilitate este mare și în continuă evoluție. Clinica de Fertilitate și Ginecologie Embryos asigură utilizarea de noi medicamente, pe baza recenziilor literaturii de specialitate.
Dintre aceste medicamente fac parte gonadotropinele (FSH și LH) care sunt folosite în mod frecvent în terapia din cadrul procedurile de reproducere asistată. Dozele utilizate în terapie se stabilesc pe baza evaluării rezervei ovariene, respectiv a numărului de foliculi antrali, a vârstei pacientei, a statusului ponderal, a hormonului anti-mullerian (AMH) și a răspunsului la stimulări anterioare.
După ciclul de stimulare FIV, are loc puncția ovariană prin intermediul căreia se extrag ovocitele din foliculi. Ovocitele fertilizate selectate sunt menținute în mediul de cultură până în momentul transferului embrionar. Embriotransferul este nedureros, se efectuează fără anestezie în timp foarte scurt, aproximativ în 5 minute. După embriotransfer, la aproximativ 10 zile, pacienta efectuează dozarea betaHCG-ului pentru a confirma sarcina.
O etapă în dezvoltarea embrionului este stadiul de blastocist, sau embrion de ziua 5. Femeile care beneficiază de transfer de blastociști au șanse mari să rămână însărcinate, dar în cazuri selectate există indicație și pentru transferul de embrioni de ziua 3.
La unele paciente stresul își spune cuvântul, iar acest lucru poate crește probabilitatea de eșec. Stresul poate afecta tratamentul FIV, deoarece multe cupluri se confruntă cu stări de anxietate, nervozitate, depresie, durere emoțională. Pentru a preveni astfel de probleme, cuplurile trebuie să elimine stresul și să facă eforturi pentru a-și controla sentimentele negative.
Alături de astfel de tehnici de reproducere umană asistată se folosește și o alternativă de diagnostic genetic prenatal – numită PGD –diagnostic genetic preimplantațional – și reprezintă o tehnica modernă cu ajutorul căreia se analizează genetic embrionii rezultați prin fertilizarea in vitro înainte ca ei să fie transferați în uter, fapt ce va favoriza șansele de a avea un copil sănătos.
articole recente
EMBRYOS
Clinica de Fertilitate & Ginecologie
insert author profile, avatar, name, short description
Alte articole de interes pentru tine
29 noiembrie. 2024
Rolul factorilor genetici în infertilitatea masculină
26 noiembrie. 2024