Fertilizarea in vitro este un proces al cărui deziderat este obținerea unui număr cât mai mare de embrioni viabili. Atunci când se obțin mai mulți embrioni, se transferă unul (sau doi), iar restul se crioprezervează. Există diferite situații în care cuplul decide să apeleze la crioprezervarea embrionilor.

Congelarea embrionilor sau social freezing?

În cele mai fericite cazuri, atunci când s-a reușit obținerea unei sarcini, cuplul poate decide crioprezervarea embrionilor rămași pentru o viitoare sarcină. În cazul în care se dorește obținerea unor sarcini multiple, decizia de a congela embrioni poate fi soluția optimă.

Un alt context în care este indicată congelarea embrionilor este cel care, din motive medicale, nu se recomandă transferul imediat după finalizarea procesului de fertilizare in vitro. Vitrificarea embrionilor este o procedură care a fost perfecționată de-a lungul timpului. Deși existența acesteia datează deja de aproximativ 43 de ani, în prezent crioprezervarea asigură o rată de supraviețuire foarte ridicată după decongelare.

Congelarea embrionilor poate fi, de asemenea, o soluție bună pentru cuplurile care au pierdut o sarcină. Faptul de a nu mai trece din nou printr-o nouă procedură de fertilizare este un avantaj enorm pentru cuplurile deja împovărate emoțional și financiar.

Procedura de crioprezervare se adresează în egală măsură persoanelor ce doresc să își asigure posibilitatea procreării în viitor, prin criogenarea materialului genetic, spermă sau ovocite (social freezing). În cazul pacientelor de sex feminin, acestea vor primi tratamente pentru stimulare ovariană, întocmai precum în cazul unui proces de fertilizare. Scopul este obținerea unui număr cât mai mare de ovocite, ce nu vor fi fertilizate, ci crioprezervate. Acestea vor fi vitrificate imediat, în cadrul laboratorului de embriologie, printr-un proces care le supune unor temperaturi de -196 grade celsius.

Procesul de crioprezervare a materialului genetic poate fi optional, atunci când există afectiuni medicale ce împiedică obținerea unei sarcini pe o perioadă mai mare de timp, atunci când pacienti au indicație de chimioterapie sau radioterapie, proceduri ce afecteaza calitatea materialului genetic, risc de insuficiență ovariană, antecedente familiale de menopauză precoce. De asemenea, acest process poate fi ”social” atunci când pacienti aleg să-și conserve preventive materialul genetic, fără a exista considerente medicale.

Care este tehnica de congelare?

Crioprezervarea este procedura prin care embrionii trec foarte rapid de la o temperatură de aproximativ 37 de grade la -196 de grade celsius. Prin folosirea unor substanțe crioprotectoare se împiedică formarea de gheață în celulelor embrionilor. Crioprotectorii sunt compuși foarte solubili, permeabil, cu toxicitate scăzută; ei reduc cantitatea de gheață care cristalizează la orice temperatură. Vitrificarea este o metodă prin care nu numai celulele, ci și întreaga soluție este solidificată fără cristalizarea gheții. Embrionii sunt depozitați într-un mediu cu temperatură controlată, în nitrogen lichid.

Embrionii proaspeți vs. embioni crioprozervați

congelarea embrionilor

Din punct de vedere genetic, un embrion congelat are aceleași caracteristici precum un embrion proaspăt fertilizat. Având în vedere că procesul de crioprezervare nu afectează structura moleculară, nu există motive de îngrijorare în ceea ce privește aspectul calității. Embrionul congelat își păstrează intacte caracteristicile pre-criogenare. Există, însă, riscul ca embrionul să nu supraviețuiască decongelării. Din păcate, deși rata de distrugere este mică, aceasta reprezintă un risc asociat procedurii.

Șansele de obținere a unei sarcini sunt aceleași atât în cazul transferului unui embrion congelat, cât și în cazul transferului imediat după ce acesta a fost fertilizat. În plus, anumite studii sugerează faptul că riscul de sarcină ectopică sau de naștere prematură este mai redus în cazul sarcinilor obținute în urma transferului embrionilor crioprezervați. Mai mult decât atât, aceleași studii asociază riscul scăzut de greutate mică la naștere, sau să fie mici pentru vârsta gestațională. S-a sugerat faptul că transferul unui embrion congelat, fie pe ciclu natural, fie pe ciclu controlat pentru pregatirea endometrului, mimează mai bine o sarcină obținută în mod natural, fără surplus hormonal.

Embriotransfer cu embrioni crioprezervați

Embrioni decongelați sunt păstrați o perioadă la incubator, în cadrul centrului de fertilitate. Transferul se poate face fie pe ciclu natural, fie pe ciclu controlat. În primă instanță va fi necesară o discuție cu medicul despre numărul de embrioni ce urmează a fi decongelați, deci transferați. Această decizie se ia în funcție de contextul medical și preferințele fiecarui cuplu în parte.

În cazul transferului pe ciclu natural, va fi necesară o monitorizare, pentru a decide care este cea mai propice perioadă. Se va monitoriza atât dezvoltarea foliculară, cât și grosimea endometrului. Vor fi necesare analize pentru stabilirea profilului hormonal. Poate fi necesar suplimentarea cu progesteron, sau altă medicație, în funcție de specificul fiecărui organism în parte. Decongelarea embrionului se face în ziua cea mai propice pentru implantare, dar și în funcție de stadiul lor de evoluție.

Avantajele crioprezervării embrionilor

Avantajele crioprezervării sunt multiple.

  • În primul rând, reprezintă o ”plasă de siguranță” pentru cuplurile care fie nu pot susține o sarcină la momentul finalizării procesului de fertilizare, fie în cazul în care se dorește încă o sarcină în viitor, sau în cazul unei pierderi de sarcină.
  • Costul procedurii este mult mai redus, iar procesul în sine este mult mai simplu.
  • În anumite situații este recomandat ca embrionii să fie congelați, iar transferul să fie făcut ulterior. De exemplu, în cazul femeile cu endometrioză/adenomioză se recomandă ca transferul să se facă ulterior, pentru ca surplusul de estrogen utilizat în cadrul stimulării să nu afecteze în mod negativ.
  • Embrionii pot fi testați înainte de efectuarea transferului, pentru a detecta eventualele defecte cromozomiale

Și nu în ultimul rând, avantajul crioprezervării, atât a embrionilor, cât și a materialului genetic, îl reprezintă prezervarea fertilității pe termen lung. În acest fel, cuplul nu mai stă sub presiunea timpului. Ceasul biologic poate fi oprit, iar visele se pot împlini!

Surse:
https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S1110569012000696

Acharya KS et al. Freezing of all embryos in in vitro fertilization is beneficial in high responders, but not intermediate and low responders: an analysis of 82,935 cycles from the Society for Assisted Reproductive Technology registry. Fertil Steril. 2018 Oct;110(5):880-887.